Погледајте свет очима особе с аутизмом

Особе с поремећајем из спектра аутизма виде свет око себе другачије од других, што утиче на њихову интеракцију с околином.
Истраживање, које је објављено у четвртак, показало је да је разлог томе широк распон визуалних подражаја које особе с поремећајем из аутистичног спектра тумаче другачије у односу на особе које немају аутизам.
“Познато је да особе с аутизмом често имају потешкоће при распознавању осећаја других особа према њиховом изразу лица или говору тела.” – рекао је др. Ралпх Адолпхс, водитељ истраживачког тима. “То може бити зато што особе с поремећајем из спектра аутизма обраћају пажњу на другачији начин.”
Другим ријечима, када особе с аутизмом показују репетитивно или антисоцијално понашање, не успостављају контакт или имају потешкоћа у комуникацији, то може бити због њиховог доживљаја ситуације, као и другачије усмјерене пажње.
“Уз остале закључке, наше истраживање показује како прича и није толико једноставна да се може рећи како особе с аутизмом не гледају нормално у лица других особа.” Др. Адолпхс тврди “Особе с аутистичним поремећајем не гледају већину ствари на типичан начин.”
Истраживачи су дошли до ових закључака креирајући низ слика које описују како особе с аутизмом доживљавају околину. Тоеком истраживања било је приказано 700 слика 20 особа с дијагностицираним високофункционалним аутизмом и контролној скупини од 19 особа које немају поремећај из спектра. Њихове погледе је пратио уређај који је биљежио њихове обрасце усмјеравања пажње на различите објекте на сликама.
Погледајте слике у наставку како би видели што су истраживачи открили. За сваки пар слика, горња слика приказује како је доживљава особа с аутизмом, док доња приказује резултат контролне скупине.
Код ових слика можете примијетити како је особа с аутизмом више усредоточена на потиљак сучеве главе, него на лице играча.
aut1
Код ових слика особа с аутизмом више пажње посвећује дрвету и небу, него слоници и слонићу спреда.
aut2
Док на овим сликама особе с аутизмом, за разлику од контролне скупине, не обраћају пажњу на путању лопте.
aut3
Као што можете видети, особе с поремећајем из спектра аутизма мање привлаче лица и други значајни објекти на сликама – стање које може довести до изазова у свакодневним ситуацијама.
“Ови налази потврђују зашто је особама с аутизмом тешко дружити се, поготово у сложеним ситуацијама као што су забаве. Оне не знају камо да усмере пажњу.” – рекао је др. Адолпхс.
Ови резултати могу у будућности помоћи клиничарима индентифицирати подскупине аутизма, што би им омогућило боље дијагностиковање појединих случајева.
“Ово истраживање је вјеројатно најкорисније у објашњавању дијагнозе. Аутизам има много варијанти. Ово истраживање је само први корак у настојању да се открије колико различитих типова аутизма постоји. Једном када идентифицирано све подврсте, моћи ћемо тражити могућност најбоље терапије за сваку подврсту.” – рекао је др. Адолпхс
Свако мало се увјеримо како се овом поремећају не може приступити по принципу што одговара једном, одговара свима.
 
Извор: autizamsite.wordpress.com