Pogledajte svet očima osobe s autizmom

30 oktobra, 2015

Osobe s poremećajem iz spektra autizma vide svet oko sebe drugačije od drugih, što utiče na njihovu interakciju s okolinom.
Istraživanje, koje je objavljeno u četvrtak, pokazalo je da je razlog tome širok raspon vizualnih podražaja koje osobe s poremećajem iz autističnog spektra tumače drugačije u odnosu na osobe koje nemaju autizam.
“Poznato je da osobe s autizmom često imaju poteškoće pri raspoznavanju osećaja drugih osoba prema njihovom izrazu lica ili govoru tela.” – rekao je dr. Ralph Adolphs, voditelj istraživačkog tima. “To može biti zato što osobe s poremećajem iz spektra autizma obraćaju pažnju na drugačiji način.”
Drugim riječima, kada osobe s autizmom pokazuju repetitivno ili antisocijalno ponašanje, ne uspostavljaju kontakt ili imaju poteškoća u komunikaciji, to može biti zbog njihovog doživljaja situacije, kao i drugačije usmjerene pažnje.
“Uz ostale zaključke, naše istraživanje pokazuje kako priča i nije toliko jednostavna da se može reći kako osobe s autizmom ne gledaju normalno u lica drugih osoba.” Dr. Adolphs tvrdi “Osobe s autističnim poremećajem ne gledaju većinu stvari na tipičan način.”
Istraživači su došli do ovih zaključaka kreirajući niz slika koje opisuju kako osobe s autizmom doživljavaju okolinu. Toekom istraživanja bilo je prikazano 700 slika 20 osoba s dijagnosticiranim visokofunkcionalnim autizmom i kontrolnoj skupini od 19 osoba koje nemaju poremećaj iz spektra. Njihove poglede je pratio uređaj koji je bilježio njihove obrasce usmjeravanja pažnje na različite objekte na slikama.
Pogledajte slike u nastavku kako bi videli što su istraživači otkrili. Za svaki par slika, gornja slika prikazuje kako je doživljava osoba s autizmom, dok donja prikazuje rezultat kontrolne skupine.
Kod ovih slika možete primijetiti kako je osoba s autizmom više usredotočena na potiljak sučeve glave, nego na lice igrača.
aut1
Kod ovih slika osoba s autizmom više pažnje posvećuje drvetu i nebu, nego slonici i sloniću spreda.
aut2
Dok na ovim slikama osobe s autizmom, za razliku od kontrolne skupine, ne obraćaju pažnju na putanju lopte.
aut3
Kao što možete videti, osobe s poremećajem iz spektra autizma manje privlače lica i drugi značajni objekti na slikama – stanje koje može dovesti do izazova u svakodnevnim situacijama.
“Ovi nalazi potvrđuju zašto je osobama s autizmom teško družiti se, pogotovo u složenim situacijama kao što su zabave. One ne znaju kamo da usmere pažnju.” – rekao je dr. Adolphs.
Ovi rezultati mogu u budućnosti pomoći kliničarima indentificirati podskupine autizma, što bi im omogućilo bolje dijagnostikovanje pojedinih slučajeva.
“Ovo istraživanje je vjerojatno najkorisnije u objašnjavanju dijagnoze. Autizam ima mnogo varijanti. Ovo istraživanje je samo prvi korak u nastojanju da se otkrije koliko različitih tipova autizma postoji. Jednom kada identificirano sve podvrste, moći ćemo tražiti mogućnost najbolje terapije za svaku podvrstu.” – rekao je dr. Adolphs
Svako malo se uvjerimo kako se ovom poremećaju ne može pristupiti po principu što odgovara jednom, odgovara svima.
 
Izvor: autizamsite.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama