POKLANJAMO: Uspavanka za miša – nova knjiga za laku noć za najmlađe

26 juna, 2018

Mnogo je roditelja koji veruju da je priča za laku noć rezervisana samo za onu decu koja već razumeju i koja su progovorila.
Ali, ne čitati bebama, već par nedelja starim, jer verujemo da su male i ne razumeju, isto je kao nikad ne govoriti u njihovom prisustvu, jer oni nas ionako ne razumeju. Pa kako će, onda, naučiti?
To koliko je važno nositi knjigu u krevet sa detetom gotovo od rođenja, pa sve do ulaska u pubertet, nismo izmislili mi. Profesori i naučnici sa brojnih univerziteta poredili su moždanu aktivnost, sposobnosti, voksabular, inteligenciju, kreativnost, pa čak i samopouzdanje i osećaj sigurnosti one dece kojima se redovno čita za laku noć i one koja nemaju tu sreću. Rezultati su pokazali da su deca kojoj se redovno čita u velikoj prednosti po svim nabrojanim stavkama.
Ipak, možda najteže je pronaći pravu knjigu za male bebe. Teško da ćete dvomesečnoj bebi čitati Andersenove bajke, iako ni to nije greška. Svakako je bolje za njih da gledaju šarene i krupne slike i slušaju reči koje se često ponavljaju. Takvu jednu knjigu, za stvarno male bebe, koja se brzo čita a dugo pamti, napisala je Jelica Greganović, Ilustrovao Bob Živković, a izdala Laguna.
Reč je o knjizi „Uspavanka za miša”.
Kratka, efektna, pamtljiva i neverovatno simpatična pesmica koju prate tople i vesele ilustracije. Na samom početku priče, mali miš nema nema nameru da krene na spavanje, ali kako pesmica teče, tako on i njegovi drugari postaju sve pospaniji…
Jedna od onih knjižica koja s razlogom ima tvrd povez – prenosiće se mlađim batama i sekama da i oni bezbrižno tonu u carstvo snova uz divne stihove i još divnije ilustracije.
A, da, umalo da zaboravimo, primrak koji poklanjamo čeka onoga ko nas u komentarima na ovaj tekst (ali ne na FB, nego baš ovde) podseti na neku davno zaboravljenu uspavanku. Najkreativniji odgovor biće nagrađen jednim primerkom knjige. Važno je i da u formi za popunjavanje ostavite svoj tačan mejl i puno ime i prezime. Pobednika ćemo proglasiti na našoj FB strani 27.06. posle 21 čas.
Srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


28 komentara na "POKLANJAMO: Uspavanka za miša – nova knjiga za laku noć za najmlađe

 1. Ana Ilić kaže:

  Lju lju lju lju ljuške
  Bere deda kruške
  Svakome po jednu-dve
  A mojoj bebi sve.

 2. Dajana Ranitovic kaže:

  “Ljulju, ljulju ljuljuske bere medo kruske,nekom dao jednu-dve a mom Lazu sve” 🙂 tako mi pjevamo

 3. Aco Rada kaže:

  Pokraj peci maca prela…

 4. Jelena Ikonic kaže:

  Tasi tasi tanana. Omiljena.I mi sad uspavljujemo decu sa tom uspavankom.

 5. Jelena Ikonic kaže:

  Tasi tasi tanana. Omiljena.I mi uspavljujemo decu tom uspavankom.

 6. Milica Milicevic kaže:

  Uz uspavanku za prase, ja sam dete sa sela mnogo sam volela price o mok prasetu ?

 7. Aneta Jovanovski kaže:

  Vetar kišu pojurio
  Mesec zvezdu poljubio
  Oblaci po nebu lete
  Spavaj, spavaj, moje dete.
  Oblačak se naljutio
  Maslačak je požutio
  Zlatni svici poljem lete
  Spavaj, spavaj, moje dete.
  Modra reka žurno teče
  A nad gradom palo veče
  Mirni snovi tiho lete
  Spavaj, spavaj moje dete.

 8. Milena kaže:

  Meni je moja mila majka, svojim neznim glasom pevala staru uspavanku “Spavaj, spavaj duso mila, ti si danas vredna bila,
  spavaj, spavaj luče moje,
  umorne su oči tvoje…” Toliko ljubavi, neznosti, svih najlepsih emocija protkano je kroz reci te uspavanke koju najradije, ako ne i samo nju ja sada pevam mojim cerkicama… Bez telefona i savremene tehnologije… ❤

 9. Tijana kaže:

  uz price o vuku i lisici koje je baba smisljala svake noci, a nuna nuna nuske bi me i sad uspavalo uz ljuljusknje 🙂

 10. Milena Djordjevic kaže:

  Meni je moja mila majka, svojim neznim glasom pevala staru uspavanku “Spavaj, spavaj duso mila, ti si danas vredna bila,
  spavaj, spavaj luče moje,
  umorne su oči tvoje…” Toliko ljubavi, neznosti, svih najlepsih emocija protkano je kroz reci te uspavanke koju najradije, ako ne i samo nju ja sada pevam mojim cerkicama… Bez telefona i savremene tehnologije… ❤

 11. Marina Šarac kaže:

  “Spavaj, spavaj, dušo mila”
  Spavaj, spavaj, dušo mila,
  ti si danas vredna bila.
  Spavaj, spavaj, luče moje,
  umorne su oči tvoje.
  Trebalo je cveće brati,
  malu macu okupati,
  zeki trave načupati,
  i kokama hrane dati.
  Spavaj, spavaj, dušo mila,
  ti si danas vredna bila.
  Spavaj, spavaj, luče moje,
  umorne su ruke tvoje.

 12. Sladjana Krstic kaže:

  “Susti susti bambusov list”

 13. Ana Memedovic kaže:

  Postovanje,
  Mi imamo neke nale rituale pred spavanje, prvo prica, onda pesmica…
  Sto se tice pricanja, razvijamo mastu, i kako oni vole da kazu “mi to iz glave”izmisljamo, zamisljamo i malo mastamo.
  Zatim ide uvek ista pesma:” Moja mama divno prica svake noci”….
  Toliko od nas…
  Mama, dva decaka (2god.) i jedne devojcice(6god.)?
  Srdacan pozdrav iz Beograda?

 14. Tamara Pantić kaže:

  Da sam se uz pesmice uspavljivala lako, želim da dokažem u stihu ovako. Kada uveče legnem i popijem mleko, odlutam sa mamom uz pričice i pesme daleko. Sećam se jedne stare knjige i mirisa nekog veoma čudnog, čika Jovina je bila knjižica mislim i ostavljala me je dugo da maštam ludo.
  U njoj je snova svakakvih bilo i dece male kao i ja tada, a bilo je sećam se i babaroga puno i malog pauka u sred crnog mraka. Ali mama me nije strahu dala, pa je preskakala delove neke a ja sam se snovima odavno predala i zapamtila te zvuke daleke. I cvrkut ptica i šumski zeka i zelena travica, livada meka i lepi snovi za sve nas, u čika Jovinim rečima našli smo spas. I ja je danas čitam svojoj deci, našla sam staru žutu riznicu to Vam mor reći. Ali sada je vreme za neke nove, možda mi se posreći da me Uspavanka za miša ušuška u slatke snove!

 15. Radmila kaže:

  Ja sam isla na spavanje uz knjige koje mi je citala moja mama.Najvise sam volela pesme Cika Jove Zmaja. Sad ja mojoj deci citam isto pesme , Dizni knjige i basne. Vesela trojka vam salje poz iz Novog Sada

 16. Dusica kaže:

  Mali princ ili Hari Poter, to moj sin obozava iako ima 5. god., mada najvise voli da mu izmislim uspavanku, tako da su mi sve Knjige dobrodosle. Inace, vec je dobio dve prve nagrade u Vrticu za bajke – uspavanke, koje je sam izmislio.
  Hvala.

 17. Dusica kaže:

  Mali princ ili Hari Poter, mada moj sin od 5.god., najvise voli da mu izmisljam Uspavanke – Bajke, tako da mi je svaka knjiga dobrodosla. Inace, u Vrticu je osvojio dve prve nagrade za svoje izmisljrne price.

 18. Marija Marić kaže:

  Mene je moja baka uspavljivala prepričavajući svoje doživljaje iz mladosti, nijedna bajka ne može zameniti njene priče, doživljaje.( Baka je pri tom bila polupismena)

 19. Danka K. kaže:

  Da li je moguće da niko još nema odgovor na pitanje i komentar na ovako lijepu slikovnicu?!
  Teško je izdvojiti najdražu i najljepšu priču/uspavanku među onim poznatima, ali mene je ovaj vaš članak tj. ova slikovnica dirnula i podsjetila na mog pokojnog Tatu. ♥ Od djetinjstva mi je pričao (smišljao) pričice o malom bijelom mišu sa lijepom crvenom mašnom, o njegovim avanturama i nestašlucima. Do posljednjeg dana sam za Tatu bila njegov mali Miš Šimiš, Šimišović… baš po tom malom bijelom mišu. ♥
  Nemam trenutno u svojoj okolini nijednog bebironca kojem bih čitala ovu slikovnicu, ali ću je svakako prvom prilikom pokloniti samoj sebi.

 20. Maja ivanovic kaže:

  Sijaj, sijaj zvezdo mala

 21. Svetlana Jukić kaže:

  Prvo jedna naša poznata uspavanka:
  “Majka Jovu u ruži rodila,
  ružica ga na list dočekala,
  bela vila u svilu povila,
  a pčelica medom zadojila,
  lastavica krilom pokrivala, –
  nek je rumen ko ruža rumena.
  nek je beo ko bela vila,
  nek je radan k’o pčela malena,
  nek je hitar kao lastavica!”
  I još jedna stara dalmatinska uspavanka
  “Ljuljala se barka na svetoga Marka,
  puna svile i bumbaka.”

 22. Sonja Bubnjević kaže:

  Jednog zelenog dana, onog zelenog leta, kada je bela rada odlučila da cveta. Neko je nekom rekao, najlepši san sam stekao, podelimo ga na dvoje, sad pola sna je tvoje. Spavajmo, sanjamo, spavajmo, sanjajmo. – najlepše uspemene iz detinjstva nadolaze uz tekst ove uspavanke

 23. Jelica Stanisavljević kaže:

  Ne znam da li je ova uspavanka davno zaboravljena, ali mi svakako prva pada na pamet – “Jednog zelenog dana”. Pisao ju je Ršum i naravno u izvođenju Dragana Lakovića.

 24. Sanja kaže:

  Ovo su meni pevali….danas ja pevam.mojim dečacima.
  “I u sobi na belom jastuku, i u šumi,pokraj starog panja,svi pod obraz il’ šapu il’ ruku
  došlo vreme da se lepo sanja…
  Laku noć, laku noć, laku noć…”

 25. Marija Ilic kaže:

  Majka Jovu u ruži rodila “
  Majka sina u ruži rodila,
  ružica ga na list dočekala,
  lastavica pupak odrezala,
  bela vila u svilu povila,
  a čelica medom zadojila.
  Vila mu je do tri dobra dala:
  jedno bilje – da se ne ureče,
  drugo bilje – da mi napreduje,
  treće bilje – da mi dobro spava.
  Spavaj, čedo, sine mili!

 26. Dijana Pavlović kaže:

  Prelepa pesma iz filma Spasitelj je odlicna uspavanka kojom je moj suprug uspavljivao nasu cerkicu Milu a sada ocekujemo jos dve devojcice, verujem da ce se i njima dopasti: ” Zaspi mi zaspi detence, zaspi mi cedo mamino…. Nunaj nina nena….nunaj nina nena….”

 27. Ana Nikolić kaže:

  Meni je moja majka peval pesmu Ancica ovce čuvala. I to ce mi uvek ostati u sećanju. Hvala mama za divne pesme i uspavanke.

 28. Gordana kaže:

  Naravno ne zaobilazna pesmica iz lutkarske predstave ” Laku noć, deco” I u sobi na belom jastuku I u šumi pokraj starog panja svi pod obraz il šapu il ruku došlo vreme da se lepo sanja laku noć, laku noć, laku noć. A onda najslađe “zagii me” I tonemo u snove.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama