ПОКЛАЊАМО: Успаванка за миша – нова књига за лаку ноћ за најмлађе

26 јуна, 2018

Много је родитеља који верују да је прича за лаку ноћ резервисана само за ону децу која већ разумеју и која су проговорила.
Али, не читати бебама, већ пар недеља старим, јер верујемо да су мале и не разумеју, исто је као никад не говорити у њиховом присуству, јер они нас ионако не разумеју. Па како ће, онда, научити?
То колико је важно носити књигу у кревет са дететом готово од рођења, па све до уласка у пубертет, нисмо измислили ми. Професори и научници са бројних универзитета поредили су мождану активност, способности, воксабулар, интелигенцију, креативност, па чак и самопоуздање и осећај сигурности оне деце којима се редовно чита за лаку ноћ и оне која немају ту срећу. Резултати су показали да су деца којој се редовно чита у великој предности по свим набројаним ставкама.
Ипак, можда најтеже је пронаћи праву књигу за мале бебе. Тешко да ћете двомесечној беби читати Андерсенове бајке, иако ни то није грешка. Свакако је боље за њих да гледају шарене и крупне слике и слушају речи које се често понављају. Такву једну књигу, за стварно мале бебе, која се брзо чита а дуго памти, написала је Јелица Грегановић, Илустровао Боб Живковић, а издала Лагуна.
Реч је о књизи „Успаванка за миша”.
Кратка, ефектна, памтљива и невероватно симпатична песмица коју прате топле и веселе илустрације. На самом почетку приче, мали миш нема нема намеру да крене на спавање, али како песмица тече, тако он и његови другари постају све поспанији…
Једна од оних књижица која с разлогом има тврд повез – преносиће се млађим батама и секама да и они безбрижно тону у царство снова уз дивне стихове и још дивније илустрације.
А, да, умало да заборавимо, примрак који поклањамо чека онога ко нас у коментарима на овај текст (али не на ФБ, него баш овде) подсети на неку давно заборављену успаванку. Најкреативнији одговор биће награђен једним примерком књиге. Важно је и да у форми за попуњавање оставите свој тачан мејл и пуно име и презиме. Победника ћемо прогласити на нашој ФБ страни 27.06. после 21 час.
Срећно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


28 коментара на "ПОКЛАЊАМО: Успаванка за миша – нова књига за лаку ноћ за најмлађе

 1. Ana Ilić каже:

  Lju lju lju lju ljuške
  Bere deda kruške
  Svakome po jednu-dve
  A mojoj bebi sve.

 2. Dajana Ranitovic каже:

  “Ljulju, ljulju ljuljuske bere medo kruske,nekom dao jednu-dve a mom Lazu sve” 🙂 tako mi pjevamo

 3. Aco Rada каже:

  Pokraj peci maca prela…

 4. Jelena Ikonic каже:

  Tasi tasi tanana. Omiljena.I mi sad uspavljujemo decu sa tom uspavankom.

 5. Jelena Ikonic каже:

  Tasi tasi tanana. Omiljena.I mi uspavljujemo decu tom uspavankom.

 6. Milica Milicevic каже:

  Uz uspavanku za prase, ja sam dete sa sela mnogo sam volela price o mok prasetu ?

 7. Aneta Jovanovski каже:

  Vetar kišu pojurio
  Mesec zvezdu poljubio
  Oblaci po nebu lete
  Spavaj, spavaj, moje dete.
  Oblačak se naljutio
  Maslačak je požutio
  Zlatni svici poljem lete
  Spavaj, spavaj, moje dete.
  Modra reka žurno teče
  A nad gradom palo veče
  Mirni snovi tiho lete
  Spavaj, spavaj moje dete.

 8. Milena каже:

  Meni je moja mila majka, svojim neznim glasom pevala staru uspavanku “Spavaj, spavaj duso mila, ti si danas vredna bila,
  spavaj, spavaj luče moje,
  umorne su oči tvoje…” Toliko ljubavi, neznosti, svih najlepsih emocija protkano je kroz reci te uspavanke koju najradije, ako ne i samo nju ja sada pevam mojim cerkicama… Bez telefona i savremene tehnologije… ❤

 9. Tijana каже:

  uz price o vuku i lisici koje je baba smisljala svake noci, a nuna nuna nuske bi me i sad uspavalo uz ljuljusknje 🙂

 10. Milena Djordjevic каже:

  Meni je moja mila majka, svojim neznim glasom pevala staru uspavanku “Spavaj, spavaj duso mila, ti si danas vredna bila,
  spavaj, spavaj luče moje,
  umorne su oči tvoje…” Toliko ljubavi, neznosti, svih najlepsih emocija protkano je kroz reci te uspavanke koju najradije, ako ne i samo nju ja sada pevam mojim cerkicama… Bez telefona i savremene tehnologije… ❤

 11. Marina Šarac каже:

  “Spavaj, spavaj, dušo mila”
  Spavaj, spavaj, dušo mila,
  ti si danas vredna bila.
  Spavaj, spavaj, luče moje,
  umorne su oči tvoje.
  Trebalo je cveće brati,
  malu macu okupati,
  zeki trave načupati,
  i kokama hrane dati.
  Spavaj, spavaj, dušo mila,
  ti si danas vredna bila.
  Spavaj, spavaj, luče moje,
  umorne su ruke tvoje.

 12. Sladjana Krstic каже:

  “Susti susti bambusov list”

 13. Ana Memedovic каже:

  Postovanje,
  Mi imamo neke nale rituale pred spavanje, prvo prica, onda pesmica…
  Sto se tice pricanja, razvijamo mastu, i kako oni vole da kazu “mi to iz glave”izmisljamo, zamisljamo i malo mastamo.
  Zatim ide uvek ista pesma:” Moja mama divno prica svake noci”….
  Toliko od nas…
  Mama, dva decaka (2god.) i jedne devojcice(6god.)?
  Srdacan pozdrav iz Beograda?

 14. Tamara Pantić каже:

  Da sam se uz pesmice uspavljivala lako, želim da dokažem u stihu ovako. Kada uveče legnem i popijem mleko, odlutam sa mamom uz pričice i pesme daleko. Sećam se jedne stare knjige i mirisa nekog veoma čudnog, čika Jovina je bila knjižica mislim i ostavljala me je dugo da maštam ludo.
  U njoj je snova svakakvih bilo i dece male kao i ja tada, a bilo je sećam se i babaroga puno i malog pauka u sred crnog mraka. Ali mama me nije strahu dala, pa je preskakala delove neke a ja sam se snovima odavno predala i zapamtila te zvuke daleke. I cvrkut ptica i šumski zeka i zelena travica, livada meka i lepi snovi za sve nas, u čika Jovinim rečima našli smo spas. I ja je danas čitam svojoj deci, našla sam staru žutu riznicu to Vam mor reći. Ali sada je vreme za neke nove, možda mi se posreći da me Uspavanka za miša ušuška u slatke snove!

 15. Radmila каже:

  Ja sam isla na spavanje uz knjige koje mi je citala moja mama.Najvise sam volela pesme Cika Jove Zmaja. Sad ja mojoj deci citam isto pesme , Dizni knjige i basne. Vesela trojka vam salje poz iz Novog Sada

 16. Dusica каже:

  Mali princ ili Hari Poter, to moj sin obozava iako ima 5. god., mada najvise voli da mu izmislim uspavanku, tako da su mi sve Knjige dobrodosle. Inace, vec je dobio dve prve nagrade u Vrticu za bajke – uspavanke, koje je sam izmislio.
  Hvala.

 17. Dusica каже:

  Mali princ ili Hari Poter, mada moj sin od 5.god., najvise voli da mu izmisljam Uspavanke – Bajke, tako da mi je svaka knjiga dobrodosla. Inace, u Vrticu je osvojio dve prve nagrade za svoje izmisljrne price.

 18. Марија Марић каже:

  Мене је моја бака успављивала препричавајући своје доживљаје из младости, ниједна бајка не може заменити њене приче, доживљаје.( Бака је при том била полуписмена)

 19. Данка К. каже:

  Да ли је могуће да нико још нема одговор на питање и коментар на овако лијепу сликовницу?!
  Тешко је издвојити најдражу и најљепшу причу/успаванку међу оним познатима, али мене је овај ваш чланак тј. ова сликовница дирнула и подсјетила на мог покојног Тату. ♥ Од дјетињства ми је причао (смишљао) причице о малом бијелом мишу са лијепом црвеном машном, о његовим авантурама и несташлуцима. До посљедњег дана сам за Тату била његов мали Миш Шимиш, Шимишовић… баш по том малом бијелом мишу. ♥
  Немам тренутно у својој околини ниједног бебиронца којем бих читала ову сликовницу, али ћу је свакако првом приликом поклонити самој себи.

 20. Maja ivanovic каже:

  Sijaj, sijaj zvezdo mala

 21. Svetlana Jukić каже:

  Prvo jedna naša poznata uspavanka:
  “Majka Jovu u ruži rodila,
  ružica ga na list dočekala,
  bela vila u svilu povila,
  a pčelica medom zadojila,
  lastavica krilom pokrivala, –
  nek je rumen ko ruža rumena.
  nek je beo ko bela vila,
  nek je radan k’o pčela malena,
  nek je hitar kao lastavica!”
  I još jedna stara dalmatinska uspavanka
  “Ljuljala se barka na svetoga Marka,
  puna svile i bumbaka.”

 22. Sonja Bubnjević каже:

  Jednog zelenog dana, onog zelenog leta, kada je bela rada odlučila da cveta. Neko je nekom rekao, najlepši san sam stekao, podelimo ga na dvoje, sad pola sna je tvoje. Spavajmo, sanjamo, spavajmo, sanjajmo. – najlepše uspemene iz detinjstva nadolaze uz tekst ove uspavanke

 23. Jelica Stanisavljević каже:

  Ne znam da li je ova uspavanka davno zaboravljena, ali mi svakako prva pada na pamet – “Jednog zelenog dana”. Pisao ju je Ršum i naravno u izvođenju Dragana Lakovića.

 24. Sanja каже:

  Ovo su meni pevali….danas ja pevam.mojim dečacima.
  “I u sobi na belom jastuku, i u šumi,pokraj starog panja,svi pod obraz il’ šapu il’ ruku
  došlo vreme da se lepo sanja…
  Laku noć, laku noć, laku noć…”

 25. Marija Ilic каже:

  Majka Jovu u ruži rodila “
  Majka sina u ruži rodila,
  ružica ga na list dočekala,
  lastavica pupak odrezala,
  bela vila u svilu povila,
  a čelica medom zadojila.
  Vila mu je do tri dobra dala:
  jedno bilje – da se ne ureče,
  drugo bilje – da mi napreduje,
  treće bilje – da mi dobro spava.
  Spavaj, čedo, sine mili!

 26. Dijana Pavlović каже:

  Prelepa pesma iz filma Spasitelj je odlicna uspavanka kojom je moj suprug uspavljivao nasu cerkicu Milu a sada ocekujemo jos dve devojcice, verujem da ce se i njima dopasti: ” Zaspi mi zaspi detence, zaspi mi cedo mamino…. Nunaj nina nena….nunaj nina nena….”

 27. Ana Nikolić каже:

  Meni je moja majka peval pesmu Ancica ovce čuvala. I to ce mi uvek ostati u sećanju. Hvala mama za divne pesme i uspavanke.

 28. Gordana каже:

  Naravno ne zaobilazna pesmica iz lutkarske predstave ” Laku noć, deco” I u sobi na belom jastuku I u šumi pokraj starog panja svi pod obraz il šapu il ruku došlo vreme da se lepo sanja laku noć, laku noć, laku noć. A onda najslađe “zagii me” I tonemo u snove.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама