Polaganje male mature po drugačijem modelu

4 septembra, 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas da će od iduće godine biti promenjen model polaganja male mature kako bi se sprečile zloupotrebe i prepisivanja i najavio mogućnost uvođenja video nadzora prilikom polaganja testova.
– Mi ćemo malu maturu učiniti da bude neutralna, da ne jurimo bodove koji nam služe za bolje upise, nego da jurimo znanje, a znanje će se eksterno procenjivati. To nam je cilj, a ovo su samo loše pojave koje moramo da otklonimo – rekao je Šarčević povodom smene direktora nekih osnovnih škola u Novom Pazaru.
Šarčević je ukazao da se godinama dešava ista pojava, te da je potrebno postaviti zamku i videti šta se dešava.
Smene direktora, prema njegovim rečima, treba da pokažu, da model polaganja male mature treba da se menja te da se smene neće završiti na Novom Pazaru, već će ih biti i u drugim delovima Srbije.
– Ovde je bilo težište da se sve preispita i da se pokrenu disciplinski postupci gde treba, a da odgovornost bude javna. Ne možemo sebi da ulepšavamo stvarnost tako što ćemo decu od malena učiti da je dozvoljeno prepisivati, varati na kartama i time postići bolje uslove. To niko pametan ne radi – naveo je ministar prosvete.
On je ukazao da će od sledeće godine biti odnos 60 – 40 u korist testova, te da će biti i potpuno drugačiji modeli praćenja izrade testova i kontrole testova.
– Škola domaćin je nadležna za ceo postupak, direktor škole i njegov tim preuzimanju svu odgovrnost. Sa zaštitnicima građana i poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem smo razgovarali o postavljanju kamera u neku ‘ptičiju perspektivu’ da ne prikazuju lik, već pokrete ljud koji bi to radili – naveo je Šarčević.
Upitan kako će i pored toga, biti sprečeno kršenje propisa, Šarčević je naveo da će prilikom testiranja biti primenjeni međunarodni.
On je istakao da ima visoko mišljenje o velikom broju škola u Novom Pazaru, posebno o radu gimanzije i univerziteta.
– Mislim da su kolege u ovom gradu opterećenije jer su njihova odeljenja preglomazna – rekao je Šarčević.
Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama