Полагање мале матуре по другачијем моделу

4 септембра, 2017

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је данас да ће од идуће године бити промењен модел полагања мале матуре како би се спречиле злоупотребе и преписивања и најавио могућност увођења видео надзора приликом полагања тестова.
– Ми ћемо малу матуру учинити да буде неутрална, да не јуримо бодове који нам служе за боље уписе, него да јуримо знање, а знање ће се екстерно процењивати. То нам је циљ, а ово су само лоше појаве које морамо да отклонимо – рекао је Шарчевић поводом смене директора неких основних школа у Новом Пазару.
Шарчевић је указао да се годинама дешава иста појава, те да је потребно поставити замку и видети шта се дешава.
Смене директора, према његовим речима, треба да покажу, да модел полагања мале матуре треба да се мења те да се смене неће завршити на Новом Пазару, већ ће их бити и у другим деловима Србије.
– Овде је било тежиште да се све преиспита и да се покрену дисциплински поступци где треба, а да одговорност буде јавна. Не можемо себи да улепшавамо стварност тако што ћемо децу од малена учити да је дозвољено преписивати, варати на картама и тиме постићи боље услове. То нико паметан не ради – навео је министар просвете.
Он је указао да ће од следеће године бити однос 60 – 40 у корист тестова, те да ће бити и потпуно другачији модели праћења израде тестова и контроле тестова.
– Школа домаћин је надлежна за цео поступак, директор школе и његов тим преузимању сву одговрност. Са заштитницима грађана и повереником за заштиту података о личности Родољубом Шабићем смо разговарали о постављању камера у неку ‘птичију перспективу’ да не приказују лик, већ покрете људ који би то радили – навео је Шарчевић.
Упитан како ће и поред тога, бити спречено кршење прописа, Шарчевић је навео да ће приликом тестирања бити примењени међународни.
Он је истакао да има високо мишљење о великом броју школа у Новом Пазару, посебно о раду гиманзије и универзитета.
– Мислим да су колеге у овом граду оптерећеније јер су њихова одељења прегломазна – рекао је Шарчевић.
Taнјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама