Policajci će u direktnom prenosu gledati šta đaci rade u školama

28 septembra, 2016

Direktori beogradskih škola koji snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge

Uskoro bi sve škole u Srbiji trebalo da budu povezane sa policijskim stanicama. Uvezivanje škola i policije, kako bi se smanjilo i sprečilo vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Mnoge škole već imaju video – nadzor, a pojedine su i uspostavile vezu sa lokalnim policijskim stanicama.
monitoring
 
U uvođenju ove bezbednosne mere prednjači Beograd, gde je, prema podacima Ministarstva unurašnjih poslova, 200 vaspitno – obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Negde su kamere uvele ustanove, a negde je to urađeno uz pomoć opština. Kao model za celu Srbiju može da posluži nekoliko beogradskih opština, gde se snimci iz školskih dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih ispostava.
– Video – nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog venca, Voždovca, Obrenovca i Starog grada povezan je sa monitoring centrima u područjima policijskih stanica – objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video – nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština u gradu. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbednosti učenika u školama, pišu Novosti.
Kako u Beogradu, tako bi trebalo da bude i u celoj Srbiji. Procene Ministarstva prosvete su da u Srbiji ima oko 40 odsto škola ima video – nadzor, dok je u Beogradu 85 odsto obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Van glavnog grada više su izuzetak nego pravilo one koje su povezane sa policijom.
 
Direktori beogradskih škola koji snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i od drugih vrsta kriminala. Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, kaže da svi oni koji bi hteli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.
– Svako ko bi prišao školi, unapred zna da će biti snimljen, a svi snimci se čuvaju najmanje dve nedelje, i mogu da se vrate unazad. Tako smo više puta rešavali sukobe između učenika, gde jasno vidimo šta se zapravo dogodilo – objašnjava Bajić, i dodaje da su kamere tu upravo zbog prevencije.
Ima 12 kamera, i pokriveni su glavni delovi dvorišta i hodnika. Pre nekoliko godina, kada je video – nadzor uveden, to je finansirala opština. U međuvremenu, kako se koja kamera kvarila, sami smo kupovali nove. Opština je platila i povezivanje sa policijom.
Dobra su iskustva i OŠ “Vuk Karadžić” na beogradskoj opštini Stari grad, iz koje se snimci takođe šalju u policiju. Prema rečima direktora Zlatka Grušanovića, bilo bi dobro kada bi se ceo projekat u bezbednosti u školama bilo više novca, pa da više policajaca bude angažovano na praćenju snimaka, kako bi reagovali čim primete neko sumnjivo lice ispred škole.
– Valjalo bi da sve škole imaju alarme povezane sa policijom, koji bi se oglašavali odmah u stanici, čim bi neko pokušao da provali, rekao je Grušanović, i dodao da u njihovoj školi o bezbednosti brine i školski policajac, a takođe su ugradili i alarm. Ranije je bilo i privatno obezbeđenje, ali je bilo preksupo. Sada postoji samo u ustanovama u kojima roditelji hoće sami da finansiraju.
Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama