Полицајци ће у директном преносу гледати шта ђаци раде у школама

28 септембра, 2016

Директори београдских школа који снимке шаљу полицији кажу да је ово добар начин да ученике штите од напада других ђака, али и од дилера дроге

Ускоро би све школе у Србији требало да буду повезане са полицијским станицама. Увезивање школа и полиције, како би се смањило и спречило вршњачко насиље, али и криминал у школама, обећао је министар просвете Младен Шарчевић. Многе школе већ имају видео – надзор, а поједине су и успоставиле везу са локалним полицијским станицама.
monitoring
 
У увођењу ове безбедносне мере предњачи Београд, где је, према подацима Министарства унурашњих послова, 200 васпитно – образовних установа покривено камерама. Негде су камере увеле установе, а негде је то урађено уз помоћ општина. Као модел за целу Србију може да послужи неколико београдских општина, где се снимци из школских дворишта и ходника у реалном времену преносе у МУП и могу да се прате на мониторима локалних полицијских испостава.
– Видео – надзор на територији Палилуле, Врачара, Земуна, Савског венца, Вождовца, Обреновца и Старог града повезан је са мониторинг центрима у подручјима полицијских станица – објашњавају у Министарству унутрашњих послова. Током 2015. године, и у девет основних школа на територији Чукарице инсталиран је видео – надзор, који је повезан са мониторинг центром у полицијској станици те општине. У сарадњи са органима локалне самоуправе, ПУ за град Београд настоји да се мониторинг инсталира на подручју свих општина у граду. Овакав вид сарадње значајно доприноси подизању нивоа безбедности ученика у школама, пишу Новости.
Како у Београду, тако би требало да буде и у целој Србији. Процене Министарства просвете су да у Србији има око 40 одсто школа има видео – надзор, док је у Београду 85 одсто образовних установа покривено камерама. Ван главног града више су изузетак него правило оне које су повезане са полицијом.
 
Директори београдских школа који снимке шаљу полицији кажу да је ово добар начин да ученике штите од напада других ђака, али и од дилера дроге, који се мотају око школа, па и од других врста криминала. Милан Бајић, директор ОШ “Јосиф Панчић” у Београду, каже да сви они који би хтели да раде нешто противзаконито унапред одустану, јер знају да се све снима.
– Свако ко би пришао школи, унапред зна да ће бити снимљен, а сви снимци се чувају најмање две недеље, и могу да се врате уназад. Тако смо више пута решавали сукобе између ученика, где јасно видимо шта се заправо догодило – објашњава Бајић, и додаје да су камере ту управо због превенције.
Има 12 камера, и покривени су главни делови дворишта и ходника. Пре неколико година, када је видео – надзор уведен, то је финансирала општина. У међувремену, како се која камера кварила, сами смо куповали нове. Општина је платила и повезивање са полицијом.
Добра су искуства и ОШ “Вук Караџић” на београдској општини Стари град, из које се снимци такође шаљу у полицију. Према речима директора Златка Грушановића, било би добро када би се цео пројекат у безбедности у школама било више новца, па да више полицајаца буде ангажовано на праћењу снимака, како би реаговали чим примете неко сумњиво лице испред школе.
– Ваљало би да све школе имају аларме повезане са полицијом, који би се оглашавали одмах у станици, чим би неко покушао да провали, рекао је Грушановић, и додао да у њиховој школи о безбедности брине и школски полицајац, а такође су уградили и аларм. Раније је било и приватно обезбеђење, али је било прексупо. Сада постоји само у установама у којима родитељи хоће сами да финансирају.
Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама