Politika: Nastavnici prepisivali zadatke od kolega

8 marta, 2020

Pojedini radovi polaznika tokom stručnog usavršavanja nastavnika u okviru projekta „Digitalna učionica” su plagijati, potvrdio Zavod za unapređivanje obrazovanja

Kad nastavnici na obaveznim seminarima profesionalnog usavršavanja plagiraju radove, prepisujući od svojih kolega, kako očekuju od učenika da revnosno sami pišu domaće zadatke? Upravo takav paradoks, da pojedini nastavnici prepisuju domaće zadatke, potvrdili su stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), proveravajući navode sa društvenih mreža da su određeni radovi polaznika obuke u okviru projekta „Digitalna učionica” – plagijati.

„Prozivka” je krenula onlajn. U bazi nastavničkih radova, autori su prepoznali dela svog truda i stečenog znanja, ali potpisana nekim drugim imenom i prezimenom. Potom su to počeli i da objavljuju u grupama koje na internetu okupljaju nastavnike, direktore škola i roditelje đaka zainteresovane za digitalne inovacije u nastavi.

Primera radi, nastavnica Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko” iz Beočina u jednoj takvoj grupi na „Fejsbuku” uverava da je njenu kompletnu prezentaciju „IKT uređaji, jedinstvo hardvera i softvera” bez ikakve izmene i dodataka prisvojio kao svoj domaći zadatak kolega iz kruševačke osmoletke „Dositej Obradović”. Obraćajući mu se, revoltirano je napisala i: „Kolega, nije lepo! Mogli ste bar izmeniti pozadinu i prekucati ćirilicom.” Kao temu za novi domaći, zadala mu je: „Autorska prava! Rok neograničen!”

Ova i slične objave nisu prošle bez komentara. „Plagirane diplome u visokom obrazovanju nisu sankcionisane, a ovi domaći zadaci su daleko sitniji prekršaj od toga”, „Plagijatori neka se zamisle hoće li rizikovati ovakvu sramotu”, „Trebalo bi da se plagijatori jave, ako imaju šta da kažu, ili da administratori uklone pomenute radove”, samo su neke od reakcija onlajn publike.

– Nakon nekoliko pritužbi koje su se pojavile na društvenim mrežama da su određeni domaći zadaci polaznika stručnog usavršavanja u okviru projekta „Digitalna učionica” plagijati, savetnici koordinatori su proverili te navode i utvrdili da su tačni u dva slučaja. Plagirani radovi biće uklonjeni iz naše baze nastavničkih priprema za digitalne časove koje su mentori ocenili kao najuspešnije – objašnjava za „Politiku” Ivan Savić, rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju ZUOV-a, inače zadužen za obuke u okviru projekta „Digitalna učionica”.

To što se ispostavlja da će „Digitalnoj učionici” ubuduće, možda, dobro doći softver za detektovanje plagijata, može da se tumači i kao potvrda da su čak i nastavnici koji se ne libe da prisvoje tuđi rad ovladali digitalnim veštinama. Očigledno su u moru izvora na internetu uspeli da pronađu primere iz prakse koje mentori svrstavaju među najbolje, ne sumnjajući da se u digitalnu umešala „prepisivačka” škola.

– To nije propust voditelja obuka, jer to su nastavnici koji dolaze iz različitih škola i krajeva Srbije da drže predavanja kolegama. Oni nemaju uvid u radove svih polaznika obuka širom republike, već samo u učinak kolega koje obučavaju. Nemaju ni mogućnost da domaće zadatke nastavnika koje pregledaju uporede sa najrazličitijim i mnogobrojnim izvorima na internetu – razjašnjava Savić.

On oštro osuđuje sve vidove kršenja autorskih prava i poziva da, ukoliko postoje sumnje da ima još plagijata, to bude prijavljeno u elektronskoj formi na adresi: https://zuov.gov.rs/pomoc/. Osim brisanja plagijata iz onlajn baze, nadležni mogu da zahtevaju da „uhvaćeni” prepisivači ponovo, sami, urade zadati domaći. Uverenje da su prošli obuku ne može im se oduzeti jer su na trodnevnom seminaru, donekle, unapredili digitalne veštine, iako su prepisivanjem srozali vaspitnu ulogu nastavnika. Važno je imati u vidu da ovde nije reč o izbornom nego obaveznom profesionalnom usavršavanju zaposlenih u prosveti u saradnji sa resornim Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vladom Srbije.

Hiljadu primera dobre prakse

Samo u toku prošle godine 250 voditelja obuka podučilo je oko 10.000 prosvetnih radnika da pripremi i u nastavi koristi digitalne obrazovne sadržaje. Trećeg dana, od tri dana takve obuke, polaznici, među kojima su učitelji i nastavnici različitih predmeta, dobiju domaći zadatak da urade pripremu digitalnog časa.

Zadatak svakog voditelja obuke jeste da pregleda radove svojih polaznika i među njima odabere najuspešnije, prema zadatim kriterijuma za realizaciju digitalne nastave. Najbolji domaći zadaci potom se objavljuju na sajtu projekta „Digitalna učionica”. U toj onlajn bazi trenutno je oko 1.000 najboljih radova nastavnika koji bi trebalo da posluže kao primeri dobre prakse.

Autor: Milenija Simić-Miladinović

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Politika: Nastavnici prepisivali zadatke od kolega"

  1. Učesnik sa strane kaže:

    Komentar na tekst”Nastavnici prepisivali od kolega”.Bila sam jedan od polaznika seminara “Digitalna učionica”.Nisam uradila domaći,jer nisam dobila obećanu podršku za primenu teorije u praksi,a sama nisam umela,a da tražim tuđe da prepisujem nisam htela.Zbog toga sam imala i prozivku poslodavca.Od ranije su mi poznati mentori-predavači koji se ošašaviše od para,prevodeći radove stranih autora.Na pitanja kako do tog uspeha,cerekanjem u lice su se smejali svojim polaznicima.Pošto svi učimo “po modelu”,šta ovde ima čudno?Svi se snalaze/prepisuju,kopiraju,prisvajaju,samo neki to dobro unovče,a neki da “otaljaju domaći i sa seminara”.Preveliko hvalisanje uvek vodi u laž.Smišnjeno sakupljanje bodova,uverenja bez profesionalne težine,portfolijo bez prevoda strane reči,eksterna po ne znam čijem modelu i još….Zar i to nije prepisivanje?Sistem čini više struktura,ne samo nastavnici.Toliko o prepisivanju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama