Пољска је међу најбољима у Европи на ПИСА тестовима и решили су да – ОЗБИЉНО редукују школско градиво. Умемо ли да учимо од њих?

Нова пољска влада жели да смањи школско градиво за око 20 одсто, сматрајући да су наставници и ученици преоптерећени обимним наставним програмом.

Министарка образовања Барбара Новацка је током посете школи у граду Мисловице рекла да се консултује са стручњацима о томе како да се смањи наставни план и програм, који би почео да се примењује у средњим школама од наредне школске године, 1. септембра.

Смањење количине градива би „омогућило наставницима и ученицима да обрађују градиво мирније и детаљније, што би резултирало ефикаснијим образовањем“, саопштило је Министарство просвете.

Изнад просека на ПИСА тестирању

Пољски ученици су током протеклих 20 година бележили напредак на ПИСА тестирању, а према најновијим резултатима тог програма Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), којим се процењују знања и вештине из математике, читања и природних наука, Пољска је изнад просека.

Заједно са Финском забележила је најбољи резултат међу земљама ЕУ по индексу писмености који процењује разумевање прочитаног.

На тесту 2022. пољски ђаци су, међутим, постигли лошије резултате него 2018, а Тускова влада тврди да су достигнућа у образовању поништена реформама које је спроводио ПиС.

Заменик директора Образовно-истраживачког института Томаш Гајдерович рекао је да је Пољска током протекле две деценије бележила једно од најбржих побољшања у историји ПИСА рангирања, али да се од 2018. учинак погоршао.

„Школе се боре да спроведу предвиђен наставни план и програм током обавезног општег образовања које је Влада ПиС-а скратила са девет на осам година, а постоје и озбиљни проблеми са добробити наставника и ученика.“, рекао је Гајдерович.

Извор: Бета