Помоћник министра: На малој матури остварени врхунски резултати

Помоћник министра просвете за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић рекао је да су званични резултати теста мале матуре објављени, а да су остварени “врхунски резултати”.

Он је, гостујући у јутарњем дневнику РТС, рекао да је 98 одсто ученика распоређено по школама, да је 86 одсто ученика распоређено по прве три жеље за средње школе, а да је 64 одсто ученика уписало средње школе по првој жељи.

Фото: Танјуг/Драган Kујунџић

“То је заиста један врхунски резултат … ретке су године када такве резултате имамо и они су знатно бољи него претходне године, односно можемо закључити да су мали матуранти и њихови родитељи који заједнички попуњавају листу жеља ове године били потпуно реални и то се види по резултатима”, рекао је Пајић за РТС.

Праг за упис ове године је пао у просеку за око два бода и то је нешто што је новина, а ученици су добили информацију о томе да ће бити мало коригован праг за упис, каже Пајић.

Гимназије је уписало 17.106 ученика, а места је било 19.213, док је трогодишња занимања уписало 11.689 ученика, док је доступних места нешто више од 14.000, каже Пајић, додајући да је у школама одлична попуњеност.

Специјалистичка одељења, посвећена математици, физици, филологији, итд. уписало је 2.804 ученика, рекао је Пајић, додајући да су то мања одељења, која постижу одличне резултате.

Биће формирана 42 специјализована одељења за информатику, у којима ће бити ученици који су полагали посебан пријемни испит, каже Пајић, додајући да је и то одличан резултат.

Пајић додаје да 1.594 ученика није успело да упише ниједну од својих 20 жеља у првом уписном кругу и за њих је предвиђен други уписни круг у којем је доступно нешто више од 8.000 места, од којих 2.445 на трогодишњим програмима и 4.701 на четворогодишњим.

“Има довољно места за ове ученике. Они сутра попуњавају листу жеља, а 11. јула ће изаћи ранг листа”, каже Пајић, додајући да ови ученици неће полагати нови тест, већ ће само попунити 12. јула.

Могућ је прелазак из једне у другу школу, само ако у тим школама у које желе да пређу има места и на директорима је попуњавање слободних места.

“Није могуће ако су одељења пуна, било који ученик из било које школе да пређе без препоруке министра”, каже Пајић.

Извор: РТВ