Pomoćnik ministra: Na maloj maturi ostvareni vrhunski rezultati

8 jula, 2018

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić rekao je da su zvanični rezultati testa male mature objavljeni, a da su ostvareni “vrhunski rezultati”.

On je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, rekao da je 98 odsto učenika raspoređeno po školama, da je 86 odsto učenika raspoređeno po prve tri želje za srednje škole, a da je 64 odsto učenika upisalo srednje škole po prvoj želji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

“To je zaista jedan vrhunski rezultat … retke su godine kada takve rezultate imamo i oni su znatno bolji nego prethodne godine, odnosno možemo zaključiti da su mali maturanti i njihovi roditelji koji zajednički popunjavaju listu želja ove godine bili potpuno realni i to se vidi po rezultatima”, rekao je Pajić za RTS.

Prag za upis ove godine je pao u proseku za oko dva boda i to je nešto što je novina, a učenici su dobili informaciju o tome da će biti malo korigovan prag za upis, kaže Pajić.

Gimnazije je upisalo 17.106 učenika, a mesta je bilo 19.213, dok je trogodišnja zanimanja upisalo 11.689 učenika, dok je dostupnih mesta nešto više od 14.000, kaže Pajić, dodajući da je u školama odlična popunjenost.

Specijalistička odeljenja, posvećena matematici, fizici, filologiji, itd. upisalo je 2.804 učenika, rekao je Pajić, dodajući da su to manja odeljenja, koja postižu odlične rezultate.

Biće formirana 42 specijalizovana odeljenja za informatiku, u kojima će biti učenici koji su polagali poseban prijemni ispit, kaže Pajić, dodajući da je i to odličan rezultat.

Pajić dodaje da 1.594 učenika nije uspelo da upiše nijednu od svojih 20 želja u prvom upisnom krugu i za njih je predviđen drugi upisni krug u kojem je dostupno nešto više od 8.000 mesta, od kojih 2.445 na trogodišnjim programima i 4.701 na četvorogodišnjim.

“Ima dovoljno mesta za ove učenike. Oni sutra popunjavaju listu želja, a 11. jula će izaći rang lista”, kaže Pajić, dodajući da ovi učenici neće polagati novi test, već će samo popuniti 12. jula.

Moguć je prelazak iz jedne u drugu školu, samo ako u tim školama u koje žele da pređu ima mesta i na direktorima je popunjavanje slobodnih mesta.

“Nije moguće ako su odeljenja puna, bilo koji učenik iz bilo koje škole da pređe bez preporuke ministra”, kaže Pajić.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Pomoćnik ministra: Na maloj maturi ostvareni vrhunski rezultati

  1. Nekoo kaže:

    Kako gospodin zna da postižu vrhunske rezultate, obzirom da se od prošle godine gormiraju

  2. Stolimir kaže:

    Ovi podaci, koje je izneo gosn. pomoćnik ministra, apsolutno ništa ne govore o rezultatima rada i znanju učenika vec su jedna statistika o upisu. Nigde nije spomenuto koliko ucenika je upisalo privatne srednje skole.

  3. Ljiljana kaže:

    Prepisivanja i pokazivanja nastavnika bilo na pretek! Čemu sva priprema,policijska pratnja i laganja! Prepisivanja je bilo tako da i deca koja su na o ruk prošli osmi,solidno su uz tuđu pomoć dobro uradili prijemni! Toliko o tome ministre!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama