Помозите детету да лакше проговори

23 јуна, 2016
Родитељи су обично нестрпљиви да чују прве речи свог детета. Ако сте нестрпљиви да почнете вербалну комуникацију, послушајте савете стручњака. Логопед Маријана Томанић упућује како да ваша беба што пре и што правилније почне да користи речи.
dete naočare
Иако можда више волите да својој беби певате нешто од Бијонсе, дечје песмице су већ дуго популарне због једноставних речи и концепта. Када дечје вербалне вештине почну да се развијају, изостављајте неке речи у песми да би они могли да их допуне.
Док се возите, убаците у ЦД плејер диск са дечјим песмама или причама који ће унапредити речник вашег детета. Добро је имати свакодневне навике, као на пример – певање успаванки.
Ако бебама читате, оне касније више воле књиге, а уједно то помаже развој језичких способности
Радујте се и похвалите сваки покушај детета да нешто каже. Имитирајте и понављајте све што ваше дете изговара, али се трудите да пружате добар говорни модел свом детету тако што ћете сваку реч коју оно покуша да изговори ви, понављајући за њим, изговорити правилно. Немојте се мазити док говорите са дететом. Ако покушавате да тако комуницирате, само ћете га охрабрити да када већ усвоји праве речи, настави да говори неправилно.
Доказано је да ако се бебама чита од када се роде, оне касније више воле књиге, а уједно то помаже развој језичких способности. Док читате својој беби, објашњавајте и описујте илустрације на страни, показујте јој прстом, на пример – црвени воз или плави балон. Уколико је текст сликовнице написан у превише сложеним реченицама, препричајте је својим речима користећи простије реченице.
Ако дете гледате у очи док говорите са њим, оно ће се боље концентрисати на то што говорите. Гледајте шта ваше дете гестикулира. Слушајте док прича. Увек наглас покушајте да растумачите шта ваш малишан мисли.
Одлазак по намирнице није лак када са собом водите и бебу. Увек причајте о томе шта у том тренутку радите. Бројите кромпир који стављате у кесу, причајте о боји јабука и изговорите гласно име свих ствари у које беба упери прст. Различитост облика и боја ће држати пажњу детета током набавке.
Иако је музика изузетно важна за дечји развој, искључите радио или телевизор када се активно играте са вашом бебом. Тако ће се она лакше концентрисати на оно што говорите и помоћи ћете јој да јасније чује правилан изговор речи.
Шетња по крају или локалном парку није значајна само зато што ће ваша беба удахнути свеж ваздух, а ви протегнути ноге.
Искористите то време да јој опишете шта видите – боје, облике, називе, шта планирате у току дана. Активна конверзација је, чак и ако је једнострана, одлична за језички развој.
Бебе воле да показују руком ствари које желе. Ако су довољно старе да неку ствар назову правим именом (лопту, млеко, лутку), немојте им одмах дати тај предмет док не покушају да кажу шта хоће. Разиграно се претварајте да не разумете, дајте им погрешну ствар, правите се глупи.
Сваки покушај изговора речи наградите добијањем жељене ствари дајући при том правилан модел изговора речи. Ако су сувише мали да би вербализовали, дајте им жељени предмет у руке изговарајући његово име. Деца најбоље уче кроз игру. Играјте се и забављајте и учините комуникацију забавном!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама