Поштујте ова 3 правила и нећете имати размажено дете

23 децембра, 2015

Ако желите да имате добро васпитано дете, морате  успоставити нека основна правила • Свако од нас одређује како ће одгајати дете, но то некима полази за руком боље, а некима слабије
majka-i-dete-1397336507-32928
Будите доследни
Увек, али увек будите доседни. Деца ће тестирати своје границе. Важно је да се и ви држите властитих правила. Реците не када је то потребно и будите у томе доследни јер детету неће бити јасно зашто један дан сме нешто, док други дан то исто не сме. Правила увек морају бити иста без изузетака и без попуштања на молбе детета. Немојте се сажаљевати над дететом јер оно само нешто жели, била то чоколада или нешто сасвим друго. Када једном попустите, показаћете детету да постоји начин да то добије те ће исту технику користити сваки пут кад буде хтело нешто добити или постићи да буде по његовом. Сваки следећи пут када кажете „не“, дете неће престати док поновно не попустите. Останите доследни им показати да мислите то што и кажете те да ни ви ни они нису изнад правила. Ако не оставите простора за тумачење, избећи ћете каснију расправу. Понекад нећете бити сигурни допустити нешто или не, тада затражите дете да вам објасни зашто је то добра идеја. На темељу дететовог одговора можете одлучити што вам је чинити.

Прочитајте и Како настају размажене генерације

Дете треба да има обавезе и задатке у кући
Давањем детету неких једноставних задатака, прилагођених његовој доби, помаже у стицању осећаја одговорности. Укључите дете у оно што сами радите уместо да му дате задатке које ће само радити. Као што је поспремање играчака на место, или вам помаже очистити неред који је направило. Похвалите дете када добро обави задатак. Вероватно ће вам након тога хтети помагати и у неким другим кућанским пословима.
Дете треба да осети „разочарање“
Штитећи своје дете од свих животних „удараца“ правите детету „медвеђу услугу“, Попустљивошћу не чините никакву услугу детету, наравно, причамо о ситуацијама које су ,на пример, за дететову доб. Ни један родитељ не воли када му дете плаче или када је узрујано али у реалном животу разочарања су неизбежна. На пример, ако сте у продавници и дете плаче јер му нисте купили неку играчку, мора научити да не може добити увек оно што жели. Тиме ће научити контролисати своје понашање и осећаје. Док учи како прихватити разочарање, дете уједно развија способност у каснијем животу суочити се с емоционалним стресовима.

Прочитајте и 10 сигурних симптома које показује размажено дете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама