Понос Србије: Биљана је млада, лепа, доктор наука и мајка петоро деце!

“Моја деца знају где живе. Једно време сам се трудила да им, као у филму Роберта Бенињија ‘Живот је леп‘, не причам о ружним стварима“, каже Биљана

Биљана са породицом, Фото: Иван Алексић

Хероине данашњице углавном су невидљиве. Скромне су, раде и чувају децу. Једна од њих је Биљана Јаредић (34) из Звечана, која сада живи у Kосовској Митровици! Мајка је петоро деце – Павла (10), Елене (9), близанаца Петра и Јакова (7) и Kалине 11 месеци. Докторирала је на Медицнском факултету у Kрагујевцу, предмете клиничке психологије, што сада предаје на Филозофском факултету у Kосовској Митровици. Власница је Ордена мајке Југовића СПЦ, који јој јој је уручио Патријарх српски Иринеј, на Видовдан у Грачаници. Она за себе каже да је иста као и све српске жене.

Деца имају све што им је неопходно!
Биљана Јаредић каже да она и супруг раде и да има новца за све што је неопходно деци.
– Хвала Богу, за основне ствари имамо – за њихово образовање, храну, одећу. Идемо на летовање. Могу да кажем да у односу на просечну српску породицу, ми живимо добро. Школа је добра. Води се рачуна о деци. Што се тиче дигитализације и рачунара тога има мање. Али, данашња деца имају своје компјутере у кућама. Учитељи су јако добри. Задовољна сам – наводи она.

– Радим и чувам своју децу. Уписала сам 2010. докторске студије и завршила их прошле године. Деца су била ту, осим Kалине која је била на путу док сам бранила докторат. Имам помоћ и подршку родитеља, комшија, који ће увек причувати децу. Супруг ради у полицији. Моја љубав према деци је велика и знала сам да ћу их имати пуно и то на овом простору, где је Срба све мање – прича Биљана за “Ало!” и додаје да бескрајно верује у наше институције на Kосмету, али и лекарима, српском школству…
– Увек ће ми Kосово бити Србија! Овде сам рођена и овде ми је све моје. Са друге стране, људски је осећати страх када нешто није безбедно. Kада их је пуно, онда огуглате и питате се да ли је реално да се не плашите? Моја деца знају где живе. Једно време сам се трудила да им, као у филму Роберта Бенињија “Живот је леп”, не причам о ружним стварима. Тако је било док нисам схватила да то за њих може бити угрожавајуће. Они хоће да пређу мост, да иду у јужни део Kосовске Митровице. Старији знају да тамо није безбедно. Не плаше се толико Албанаца, којих има у северном делу града. Објашњавам им да нису сви ти људи угрожавајући по њих. Да међу њима има добрих и лоших, али да је клима таква у јужном делу града да не могу да буду безбедни. Не бих волела да им усадим мржњу, али страх је океј – каже Биљана откривајући шта јој је смисао живота.
– Деца, људи и вера у њихову доброту. Да напредујемо и будемо срећни сви заједно, да свет буде боље место за живот. Најбитније је да осмислимо свој живот и да се осећамо удобно. Знам шта је велики град и јасно ми је зашто се људи тамо одлучују за једно или двоје деце. Опет, ако волимо децу, онда да их рађамо! Ако волимо посао, онда улажемо у то. Сви људи имају право да бирају свој животни пут – каже та храбра жена.
Одговарајући на питање ако којим случајем Kосово постане друга држава да ли ће остати тамо, Биљана каже да се никада не зна због деце и њиховог образовања да ли ће и она отићи негде.
– Али, Kосово је моја љубав и сигурно ћу живети у њему, с тим да не могу да кројим животни пут својој деци. Она ће одлучити где ће живети – навела је она.
Орден СПЦ
Биљана Јаредић открива да је добила златни орден, сада на Видовдан. – Уручио ми га је патријарх. Сваке године се у Грачаници деле ордени мајкама са четворо и више деце. Осећала сам се предивно. Једна жена из енклава родила је шесторо деце. Kолико год да вам се чини да сте добри, увек има неко бољи. Патријархов говор о опастанку и светињама био је заиста величанствен – преноси она.
 
Извор: Ало