Пооштрене мере: Деца из 25 вртића јуче враћена кући јер нису вакцинисана

2 новембра, 2017

 
Сва деца која нису примила ММР вакцину, која штити од рубеола, заушака и малих богиња, јуче су враћена из 25 вртића Предшколске установе “Пчелица” у Нишу.
 
Начелница Службе педијатрије Дома здравља у Нишу др Снежана Здравковић каже за “Блиц”да је та наредба стигла из Института за јавно здравље Србије “Батут”.
– То се односи и на оне малишане који оправдано нису могли да буду вакцинисани. За њих је боље да остану код куће. Следећег четвртка у Београду ће бити одржан састанак поводом овог проблема и тада ће све бити прецизирано – каже она.
Неће да им деца буду са невакцинисаном
Директорка “Пчелице” Светлана Митић истиче да ове вртиће похађа око 6.500 деце, претежно вакцинисане, чији родитељи не желе да заштићени малишани бораве са невакцинисаном децом због опасности од малих богиња.
Ниш се, поред Београда и Kрагујевца, убраја у места са најнижим процентом вакцинисаних ММР-ом.
– Због епидемије малих богиња на Kосову извршили смо ванредни надзор и утврдили да око 1.200 малишана узраста од 15-16 месеци до шест година није вакцинисано. Ових дана много родитеља се распитује о вакцинисању, а неки су одлучили да њихова деца добију ММР вакцину. У току новембра биће одржана кампања за вакцинацију деце у ромским насељима, уз помоћ ромских медијатора – најављује начелница нишке педијатрије.
Да би се спречила епидемија малих богиња попут оне у региону, потребно је да буде вакцинисано више од 95 одсто становништа. Особе које нису примиле вакцину у опасности су не само од вируса већ и од компликација заразе.
Озбиљне компликацијеи смрт
Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду, каже да се компликације малих богиња најчешће јављају код деце до пет година и код старијих од 20.
– Kод деце до пет година која су потхрањена и имају мање витамина А доћи ће до теже клиничке слике. Најчешћа компликација која се јавља код сваког 20. пацијента је запаљење плућа изазвано пнеумококом. Ту су и упала средњег уха, пролив и оштећење вида. Сваки 1.000. оболели добије запаљење мозга, а сваки 1.000. од тих који добију запаљење мозга умре – каже она.
Према њеним речима, што су оболели старији, то је клиничка слика озбиљнија.
– Ако особа има неко хронично обољење, већи је ризик од компликација. Старији од 20 година теже подносе мале богиње – објашњава она.
Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Пооштрене мере: Деца из 25 вртића јуче враћена кући јер нису вакцинисана"

  1. Mina каже:

    Da li neko može da objasni kako nezaštićena deca ugrožavaju zaštićenu? Dajte molim vas neki logičan argument.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама