Популарне школе имају више ђака

29 августа, 2017

Од 2010/2011. године драстично се смањио број ученика у Србији; Прошле школске године 97 сеоских школа радило због само једног ђака

Фото Новости


ШKОЛЕ ће од првог септембра имати 800 одељења мање, процењују синдикати. Број деце смањује се из године у годину, па је од школске 2010/2011. до 2016/2017. године број основаца, према подацима Завода за статистику, смањен за 34.346. То значи да су нестале 34 велике школе.
Села одавно пуста, а и варошице све празније довели су до тога да око 800 школа, тачније издвојених одељења, има мање од десет ђака. Годину раније било их је хиљаду, па се 200 угасило. Исто се очекује и овог септембра, а прецизни подаци знаће се тек када школска година почне.
Прошле школске године чак 97 сеоских школа радило је због само једног ђака. Толико их је имало попуњену само једну клупу – са двоје ученика. Мање ђака значи мање одељења, а то и мање посла за наставнике и више технолошких вишкова. Међу њима су најбројнији управо учитељи, међу којима је, према првим подацима листе технолошких вишкова, чак 86 остало без часова и одељења.
Према подацима Завода за статистику, школске 2000/2001. године од првог до осмог разреда у Србији било је 711.954 ученика, у школској 2010/2011. било их је 578.978, док су прошлу школску годину уписала 544.632 ученика. Пре шест година, првака је било 74.759, а прошле године било их је свега 66.524. Драматична демографска слика, дакле, најочигледније се види у празним школским клупама.
– Нажалост, не можемо да утичемо на демографску слику. Сви бисмо волели да су школе пуне деце, али реалност је другачија. Због тога има све мање ученика – каже за “Новости” Весна Недељковић, помоћница министра просвете.
Осим броја ученика, на број смањења одељења и повећање технолошких вишкова утицала је и примена Стручног упутства о формирању одељења. У Унији синдиката просветних радника кажу да се број технолошких вишкова у односу на крај прошле школске године повећао за 2.191 и да је великим делом за ту ситуацију криво поменуто упутство. У Министарству просвете, међутим, кажу да није реч ни о каквом новом документу, већ о “папиру” који је усвојен још пре четири године и требало би да се од тада примењује.
– Стручно упутство каже да је 30 ученика једно одељење, а већ са 31 могу да се формирају два одељења. Али не можемо да имамо у школи групу мању од 15 ученика, ако није реч о одељењу које учи на мањинском језику или ако је издвојено одељење са малим бројем ђака – објашњава Весна Недељковић. – Многе школе игнорисале су ово упутство претходне четири године и сада, када смо им послали допис, да морају да се придржавају правила и Закона, имамо ситуацију са смањеним бројем одељења.
Наша саговорница објашњава да у нашим школама одељења у просеку имају 19 ученика, што је, објашњава, нерационално и превише кошта образовни систем.
Територијална припадност
Да бисмо неке школе очували, важно је да се поштује и територијална припадност школи. Дешава се, рецимо, да једна школа буде веома популарна, па уписује више одељења и тражи додатне наставнике, док друга, удаљена 500 метара, губи одељења и имамо технолошке вишкове. Некада се поштовала територијална припадност, а ученици су само у изузетним случајевима примани у школе које нису најближе месту становања – напомиње Весна Недељковић.
И. Мићевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Популарне школе имају више ђака

 1. Violeta Pavlovic каже:

  Podtovana,
  Ja, kao majka troje dece , jednog predškolca , upravo sam se pred sam početak školske godine srela sa problemom o kojem baš Vi pišete…
  Naime, živim u selu u kojem postoji Osnovna Škola , ali pošto nema dovoljan broj dece za otvaranje nultog razreda , moje dete bi moralo da niđe kod učiteljice čiji je striktan odgovor da NEĆE da ga primi, a drži dva odeljenja od ukupno 6 djaka!!
  Pa će zato baš to moje dete morati da putuje 15km do obližnje škole u gradu jer,iako nam je škola na 15minuta od kuće , učiteljica nije vaspitacica kako ona kaže!!!
  A zakonom je predviđeno da je obaveza deteta da pohađa nulti razred zarad daljeg školovanja….
  Tužna je slika u kojem vremenu mi živimo jer se ne gleda korist deteta već sopstvena korist!!
  Uz dužno poštovanje
  Mama troje dece

 2. Violeta Pavlovic каже:

  Poštovana ,
  Donekle se slažem sa tekstom koji je napisan !
  Ja sam mama troje dece, jedno od njih he predškolac koji je juče ostao kući ne pripadaju i nigde!
  Sobzirom da živimo u selu u kojoj postoji osnovna škola moje dete juče nije moglo da ode u tu istu školu…
  Naime , zbog malog broja dece ugašen je nulti razred A učiteljica NEĆE DA GA PRIMI kod sebe ,jer po zakonu nije dužna, ima dva programa i 6 djaka…
  Zato će moje dete morati da putuje 15km do obližnje škole u gradu iako je škola na samo 15 minuta od kuće…
  Pa bih Vas molila da mi kažete gde je tu pravednost??
  Tužno je samo u kakvom vremenu zivimo gde se ne gleda korlist deteta već sopstvena korist na žalost…
  Uz dužno postovanje

  1. Uciteljica каже:

   Postovane,
   ja kao majka cetvoro dece i uciteljica u seoskoj skoli sa cetiri djaka u tri razreda,nikada ne bih dozvolila da Vase dete sedi kod kuce ili.putuje do grada,vec bi uvek bilo dobrodoslo kod mene u moj razred.

   1. Violeta каже:

    Poštovana učiteljice,
    Kada bi bilo više kao što ste Vi , to bi bilo divno…
    Ali, na moju žalost, kod mene nije slučaj…
    Kao prosvetni radnik bez moralne etike koji 1.septembra NIJE HTELA DA PRIMI DETE U ŠKOLU i ostalo kuci , kao da nigde ne pripada, jednostavno nemam reci…
    Jednostavno očigledno me treba svako raditi taj posao

    1. IQ каже:

     Prvo, da li ce neko dete pohadjati skolu ne moze biti volja uciteljice. Drugo, ako je imala zakonsko pravo da odbije da primi Vase dete zasto se pozivate na ETIKU? Nastavnicki poziv nema status profesije a samim tim nastavnici se ne mogu pozivati na strucnost i nezavisnu procenu. Trece, zakonska regulativa koja pokriva oblast obrazovanja i vaspitanja je prepuna disonantnih tonova, neuskladjena u sopstvenim okvirima i sa drugim zakonima. Nudi na prvi pogled kao neka resenja, uglavnom neprimenljiva i neizvodljiva u praksi. Stoga, ne obracate se pravom vinovniku svoje neprijatnosti. Zakucajte na vrata Ministarstva prosvete i poverenika za zastitu ljudskih prava. U radu najvisih drzavnih organa cete pronaci odgovore. Pa nam saopstite sta su Vam rekli. I koliko ste vremena potrosili zahtevajuci pravo da ostvarite svoje tj detetovo pravo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама