Poruka đacima: Dragi đaci, treba da znate da kultura izražavanja ne bi trebalo da postoji samo u naslovima udžbenika

1 septembra, 2021

Dragi učenici, u „moje vreme“ nije bilo računara, interneta ni „pametnih telefonaˮ. Zato nije bilo potrebe da razmišljam o tome postoje li pravila lepog ponašanja na mestima na kojima nisam fizički prisutna. Nemojte sada misliti da je ovo tekst o tome kako je prošlo vreme bilo lepše i bolje, i kako ste vi, sadašnja generacija osnovaca, potpuno izgubljena ili lošija od vaših starijih drugara. Ovo je samo vreme sa nekim drugim pravilima i to je u redu. Ali je u redu da ta pravila i naučite. Pravila lepog ponašanja u virtuelnom svetu, u kome provodite većinu svog slobodnog vremena.

Nisam protivnik interneta, naročito Fejsbuka. Koristim ga svakodnevno. Aktivna sam, pratim i delim meni zanimljive sadržaje. Ali nikada nikoga tamo ne vređam. Nikoga javno ne prozivam. Nikome ne pretim. Nikoga ne ponižavam. A ovih dana čujem – to moji učenici rade. Da, VI, moji učenici, od 12 i 13 godina, kojima na časovima srpskog jezika ne mogu reč da izvučem, i te kako umete da se „izražavate“. Ooo, još kako! Sočno, rečito! Izgleda da sam vam pogrešne teme zadavala na pismenim zadacima!

Dragi đaci, treba da znate da kultura izražavanja ne bi trebalo da postoji samo u naslovima nekih starih udžbenika. To treba da bude deo onoga ko ste vi, jer vi sebe predstavljate svakodnevno. Verbalno i neverbalno. U virtuelnom i realnom svetu. I da, bitno je kako u njima tretirate i druge i sebe.

Moj je posao da zajedno sa svojim kolegama i vašim porodicama pazim na vas. Da vas usmerim ka tome da radite na sebi, pronađete svoje talente i kvalitete, da dobijete na širini, da formirate izraz, da izgradite najbolju verziju sebe. Ako se na vašim internet profilima pojavio prost rečnik i izrazilo neprimereno ponašanje, onda je to moj neuspeh, koliko i neuspeh drugih ljudi koji su za vas odgovorni. A znate li ko je pre svega za vas odgovoran? VI SAMI.

Razmislite: ima toliko divnih stvari koje možete podeliti na svojim profilima sa svojim drugarima. Delite muziku, viceve, delite uspehe, lepe primere, motivacione priče, kreativna rešenja, dobre vesti… Učite jedni od drugih kako da budete bolji. Fokusirajte se na pozitivne stvari!

I pamet u glavu pre nego vam prsti naredni put krenu preko tastature i odu na taj ENTER. Uverite se da svojim statusom ne vređate i ne povređujete NIKOGA! Ako je tako, budite mudri i pritisnite DELETE jer znajte da je prostakluk najlošiji način da izrazite svoj stav, ideju ili mišljenje. Budite dostojanstveni, nesuglasice rešavajte civilizovanim putem. Ako to ne možete sami, potražite pomoć. MI smo tu za vas. Učinite svoje roditelje i mene ponosnima! Verujem u vas i znam da to možete!

Sanja Bosijoković, nastavnica srpskog jezika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Poruka đacima: Dragi đaci, treba da znate da kultura izražavanja ne bi trebalo da postoji samo u naslovima udžbenika

  1. JK kaže:

    Svaka čast nastavnici za ovaj tekst.Pun je praktičnih saveta ,iskustvenih znanja,i što je bitno dobre ,iskrene namere.Sve dok nam je škola prepisivačka,reproduktivna i “dosadna” jer smo je takvom učinili svi,učesnici u procesu vaspitanja i obrazovanja,jer nismo dosledni,nismo odvojili prioritete i ne znamo ciljeve,može biti samo gore.Vi tako jasno,”,srpski” kažete da ,, A znate li ko je pre svega za vas odgovoran? VI SAMI.”Po mom mišljenju ,tu je “ključ” rešenja mnogih problema.Naši propusti se nama obijaju o glavu,jer nismo naučili decu OBAVEZAMA i ODGOVORNOSTIMA ni kao roditelji ,a ni kao nastavnici,to je svet realnosti ,a dozvolili smo im ulazak u VIRTUELNI SVET za koji i sami nismo spremni.Smatram da svaki čovek treba da pronađe najbolji ,ali dobar,pametan put da sebe ostvari i sazna sve što poželi.To može,ako je “temelj”porodičnog vaspitanja i učiteljskog obrazovanja ” stabilan i izdržljiv.Nadogradnju možemo birati sami,prema svojim sposobnostima,mogućnostima,željama….

  2. Mod kaže:

    Odštampaću tekst i dati mom trećaku da pročita. Nije teško biti fin !

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama