Порука доктора Универзитетске дечје клинике у Тиршовој младим мајкама

Најважнији је нежан мајчин додир

Foto: Canva

Нега новорођенчета: Беби после сваког оброка, чак и ако само пије мајчино млеко, треба понудити воду, јер је склона дехидрацији. Веома је важан додир и непрекидно им треба тепати.

Када стигне принова у кућу сви су узбуђени, поготово родитељи којима је то прво дете. Од многобројних стручних, као и савета мајки, пријатељица и других особа из окружења од којих свака понешто зна о нези сићушног бића, често остају потпуно збуњени. Да ли дете треба да купају, како да га повијају и брину о осетљивом пупку, како да га хране, само су нека од питања. А нега бебе и поступање са њом у прва три месеца живота веома су важни. Објашњавајући феномен тек рођеног новог живота, педијатар професор др Бранимир Несторовић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже:

– У првом месецу живота новорођенчад имају доста проблема са адаптацијом на спољну средину. Наука још није успела да одгонетне зашто су толико немоћна и потпуно зависна од мајке. Постоје претпоставке извучене из поређења са другим приматима али не и јасни докази. У сваком случају, због незрелости регулаторних система мора да се поштује ритам новорођенчета. Мора да се храни када год је гладно, било дојењем или формулама. Уколико могу, мајке увек треба да доје своје бебе, међутим, уколико из неког разлога мајка не може да доји, адаптирано млеко је адекватна замена. Веома је важно, без обзира на начин исхране, да се бебама после сваког оброка да мало воде. Код новорођенчади је механизам концентровања мокраће незрео, па су склона губитку течности, односно дехидрацији.

 На шта још треба обратити пажњу?
– Услед слабе регулације телесне температуре тек рођене бебе треба да буду адекватно обучене. Не смеју да буду претопљене, јер лако могу да добију високу температуру. И веома је важан додир мајчине руке, па дете треба мазати неутралним кремама, најбоље са мирисом камилице или лаванде. Уз то, непрекидно им треба тепати.

Нове препоруке налажу да се новорођенчад не купају већ само бришу?
– Нема доказа да брисање влажним марамицама умањује број инфекција на кожи. Студија са Универзитета у Кардифу чак је показала да поједине врсте влажних марамица шире инфекцију. Осим тога, уништавање бактерија на кожи потенцијално је штетно, јер оне чине еко-систем који спречава многе болести, као што је, на пример, екцем. Индустрија влажних марамица вредна је пола милијарде фунти само у Енглеској, па тако треба и тумачити овакве препоруке. А представља и озбиљан еколошки проблем. Што се тиче одржавања пупка, не треба га прскати никаквим спрејовима. Пупак треба да буде стално сув, уколико влажи треба га осушити благим феном, а уколико има сукрвице новорођенче треба одвести лекару.

 Да ли је оправдано инсистирање на широком повијању због кукова?
– Урођено ишчашење кукова већ по називу открива порекло. На рођењу је присутно или није, па сходно томе широко повијање нема превелики значај. Много је значајнији избор пелена. Иако су данас једнократне пелене веома популарне, нису претерано здраве. У њима дуже стоји мокраћа и столица, па се повећава вероватноћа развоја бактерија и инфекције, нарочито мокраћних путева код девојчица. Осим тога, једнократне пелене садрже натријум полиакрилат, кристале који апсорбују воду. Није ли помало апсурдно да се ова материја налази у пеленама за бебе, а забрањена је као састојак уложака и тампона за жене, јер је изазивала токсични шок синдром (прати га изненадно повећање телесне температуре изнад 39 степени, повраћање или пролив, зујање у ушима, осећај слабости, несвестица, дезоријентација, као и осип по кожи сличан црвенилу од сунца, нарочито на шакама и стопалима). Пелене од текстила су у сваком случају боље, иако захтевају много времена за прање и пеглање.

Које су пролазне здравствене тегобе у овом периоду?
– Родитељи се најчешће жале на грчеве, који су, иначе, безазлена појава. Најлакше се могу ублажити благом масажом стомака бебе и пуштањем шиштавих звукова који имитирају звук аорте, који дете чује док је у утроби мајке. Што се тиче препарата против грчева, већина нема доказан ефекат. Иначе, грчеви често настају услед затвора, који је последица недовољног уноса воде. Зато је и важно дете понудити водом после оброка, а у воду може да се дода кап до две лимуновог сока. Ако није жедно неће пити, ако јесте, што је посебно значајно у летњем периоду, пиће колико му треба.

Дилеме око исхране
– У другом и трећем месецу посебно је постало дискутабилно увођење мешовите исхране. Раније препоруке да се у прва три месеца даје искључиво млечна храна више нема научно оправдање. Овакво инсистирање довело је до тога да је велики проценат деце постао алергичан на храну, нарочито на пшенично брашно и појаву целијакије. Мислим да је поштено рећи да ми не знамо тачно када треба детету понудити друге врсте хране осим млека. Искуства са етничким заједницама које рано деци дају мешовиту исхрану, па чак и кикирики као високоалергену намирницу, не показују посебне разлике у степену развоја многих болести, у односу на малишане храњене искључиво млеком. Сигурно је једино да треба избегавати индустријске воћне сокове и кашице са воћем, јер садрже велике количине фруктозе, воћног шећера, који може да буде кривац за настанак дијабетеса, гојазности и других хроничних болести. Најбоље је давати цеђене сокове од поврћа па у њих додавати мале количине сокова од воћа – саветује наш саговорник.

Јастук и положај за спавање
Тек рођене бебе треба да спавају на леђима, без јастука или са минималним јастуком, препоручује америчка Академија за педијатрију. Ово је уједно превентивна мера за спречавање синдрома изненадне смрти одојчади, која најчешће умиру у сну.

– Положај на стомаку се не препоручује, мада сам за 35 година рада чуо и другачија мишљења. Ово је посебан проблем за анксиозне мајке, чије бебе воле да спавају на стомаку и током ноћи се стално окрећу у тај положај. Очигледно, универзалног савета за сву децу нема. Лежање на стомаку после четвртог месеца јача мишиће леђа, а из тог положаја бебе боље виде и околину, што омогућава развој њихових сензорних и когнитивних функција – истиче др Несторовић.

Зорица Остојић Јоксовић

Извор: Новости