После другог круга преузимања број технолошких вишкова у школама и даље је огроман

6 октобра, 2016

После другог круга преузимања у школама
dnenik
Више од 4.700 вишкова допунило норму
Након другог круга преузимања на листи вишкова налази се 3.300 радника, као и 11.666 запослених са непуним радним временом.
Досад је збринуто 1.576 вишкова, као и 3.146 са такозване листе Б, који су успели да допуне фонд часова до пуне норме.
Школске управе добиле су налог Министарства просвете да испитају зашто вишкови нису збринути и поред великог броја слободних радних места.
– У наредних седам дана преко радних подгрупа у школским управама биће прикупљене информације за сваки појединачни случај технолошког вишка и за оне са непуном нормом, зашто нису збринути и из којих разлога су на неким местима и даље ангажовани запослени на одређено, уколико на подручју одређене школске управе има вишкова – каже за Данас Снежана Марковић, помоћница министра просвете за средње образовање.
Два просветна синдиката различито тумаче досадашње резултате рационализације у образовању.
– Од када је пре месец дана почело збрињавање технолошких вишкова, преузето је више од 4.700 запослених, а током целе прошле школске године било је око 5.000 преузимања. Дакле, за последње две године смо збринули 20 одсто људи у систему и не могу да будем незадовољан оваквим подацима. Сигурно је да може боље и квалитетније, али мислим да идемо у добром правцу. До пре две године нисмо имали никакав увид шта се ради у систему, а сада су подаци транспарентни и нећу да негирам напредак – каже за Данас Добривоје Марјановић, из Уније синдиката просветних радника Србије.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић није задовољан резултатима, а као главне кривце за огроман број технолошких вишкова означава поједине директоре школа. Он указује да спрегу између директора, начелника школских управа, инспекције и Министарства просвете, које досад није реаговало на злоупотребе, због чега се, како истиче, стално вртимо у круг. Брајковић наводи да синдикат нема механизам да то спречи и да је једина шанса да се изађе из зачараног круга да министар просвете санкционише све који нису поштовали његова упутства. Он подсећа да су синдикати и прошле године послали бившем министру Срђану Вербићу списак 13 најгорих директора школа, од којих ниједан није смењен.
– Ми пријавимо конкретан случај просветној инспекцији, а она се прогласи ненадлежном и то пребаци на инспекцију рада, уз образложење да је директор прекршио Закон о раду. Потом инспекција рада каже да то није њен посао већ из делокруга посебног колективног уговора и нико тиме неће да се бави. Док не буде било санкција за оне који крше прописе ништа нећемо постићи – сматра Брајковић.
Марјановић: Просветна инспекција – најслабија карика
Добривоје Марјановић слаже се да је просветна инспекција најслабија карика у систему, напомињући да је министар просвете тај који треба да је “доведе у ред”. Потврђује да су дописи са документованим подацима о злоупотребама које је Унија синдиката прошле године слала бившем министру Вербићу остали без одговора, али каже да ће се тек у наредних месец дана видети како ће поступати актуелни министар Младен Шарчевић.
Пише: В. Андрић
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "После другог круга преузимања број технолошких вишкова у школама и даље је огроман"

  1. Janko каже:

    Konacno rekose naglas! Najslabija karika…i pojeo vuk magarca!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама