ПОСЛЕ ИНСПЕKЦИЈЕ: Учитељи најавили тужбе због новчаних казни

11 априла, 2017

Школски одбор одбио жалбе просветара ОШ “Радоје Домановић” из Параћина. Буне се против новчаних казни које су уследиле после налаза инспекције

Иако је седморо учитеља параћинске ОШ “Радоје Домановић” кажњено по налогу републичке просветне инспекције због неправилности у оцењивању и непријављивања пропуста, ови просветни радници и даље тврде да су неправедно санкционисани.
Сви су написали жалбе на решење о дисциплинској мери које је донела директорка.
– Школски одбор је по њиховим приговорима већ заседао – каже садашња директорка Драгана Вељковић, прецизирајући да је шест приговора одбијено, док је један враћен на поновно разматрање јер је констатовано да у дневнику који је прегледао учитељ Александар Јовановић није ни било неправилности.
– Републичка просветна инспекција је констатовала да су прваци погрешно оцењивани годинама. Ја сам то морала да вратим у законске оквире, а ови просветни радници дисциплински су кажњени по налогу просветних инспектора – објашњава Вељковићева.
Подсетимо, седморо учитеља организовало је конференцију за новинаре тврдећи да је против њих неправедно вођен поступак јер је реч о ученицима који током прошле школске године нису ни долазили у школу. О томе су, истичу, редовно обавештавали наставна и одељењска већа, а реч је о ђацима ромске националности. Kажњени такође тврде да је дисциплински поступак против њих покренут тек 2. децембра прошле године, што је закашњење од три месеца.
– Нас седморо има укупно 200 година радног стажа и четрдесетак изведених генерација, а сада ће нам три месеца одбијати од плате по 20 одсто. Једног од нас је Школски одбор ослободио оптужбе, иако је радио исти посао. Зашто, то не знамо ни ми ни он. То се зове селективна правда – тврде учитељице Јелена Јевтић, Снежана Богдановић и Слободанка Ђикић.
Kо је у праву, одлучиће суд, јер су кажњени учитељи већ ангажовали адвоката.
ДВЕ ГРУПЕ KАЖЊЕНИХ
Правни заступник ових просветних радника Момир Станисављевић каже да ће овај случај бити на суду када буде добио одлуке Школског одбора.
– У питању су две групе кажњених. У првој су учитељи који су прегледали дневнике, а за које директорка сматра да нису тај посао обавили како треба, док су у другој групи они који су одређени број ученика оставили да поново похађају први разред. Сматрам да нису ни могли да донесу другачију одлуку јер деца од уписа ниједан дан нису била у школи – каже Станисављевић.
З. РАШИЋ
Фото:Новости
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "ПОСЛЕ ИНСПЕKЦИЈЕ: Учитељи најавили тужбе због новчаних казни

 1. Pedagog каже:

  Mene zanima da li još u nekoj školi UČITELJI pregledaju dnevnike obrazovno-vaspitnog rada ili to rade oni čiji je to posao?

 2. Наставник каже:

  Они чији је то посао, усмено нареде колегама да прегледају дневнике док оне постављају фотографије по фејзбуку и четујући са децом шпијунирају им профиле, после чега говоре како се по селу о учитељима и наставницима прича, ово или оно. Озбиљни просветни радници ће поступити овако, а они улзивачки губитници ће и даље климати главом а по кулоарима пенити како су хтели, али ипак нису хтели, и тако годинама. Поштовани колега, или колегинице, то се догађа у готово свим школама, оне су постале приватни посед господарица које неко држи на тима местима из доброг разлога, уједно, то су школе у којима исти инспектори долазе годинама и не увиђају пропусте јер не могу од пита и тулумби. То сви знају, али ретко ко у колективу може сам нешто да уради. Што је најгоре, наставна средства се експлоатишу као лична својина, платна се издају по селу за бољи преглед весеља, компјутери су закључани, пројектори су похабани, а учитељима и наставницима није дозвољено да их користе осим у изузетним случајевима, после чега на већима буду опомињани јер је неко пројектор док је радио окренуо ка прозору, а не треба тако итд. Што је најгоре, ако дође до неког надзора од стране министарства, како рече једна колегиница, у њеној школи се тако нешто догађа а директорица је просто рекла како наставници неће да користе напредну технологију, лењи су, а она томе не може ништа. Коме ће да поверују, шта мислите?

  1. Наставник-колега каже:

   Као да радите у истој установи где и ја.Код мене је директор,мислим мушко,а све је исто.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама