Постојећи закон шаље поруку – или сте мама или сте предузетница, заједно не иде

1 децембра, 2021

Иницијатива “И предузетнице су маме”, коју су покренули Дигитална заједница и удружење “Маме су закон” има за циљ да укаже на дискриминаторан положај предузетница и изједначи га са положајем запослених жена у погледу права на трудничко, породиљско и одсуство са рада ради неге детета, стоји у тексту данас објављено на ФБ страни Маме су закон.

Док се, с једне стране, држава декларативно залаже за развој женског предузетништва, за оснаживање жена и остваривање њихове веће самосталности, док се о наталитетној политици говори сваког дана, права чак 100.000 жена, колико предузетница има у Србији, грубо су прекршена.

Зашто се буне маме предузетнице?

Већина од тих 100.000 предузетница заправо су жене које покушавају да сваког месеца за себе зараде просечну или плату која је врло мало изнад просека. Сваког месеца размишљају да ли ће зарадити довољно новца да плате порезе, доприносе, плату (ако имају и неког запосленог), рачуне, трошкове локала. А ако помисле да остану у другом стању и заснују породицу – биће кажњене. Права ће им бити грубо нарушена и биће стављене у категорију мање важних.

Женама се, укратко, шаље јасна порука – или сте мама или сте предузетница.

Зато вас и ми позивамо да потпишете петицију коју можете пронаћи на платформи “Крени-промени” коју је до сада потписало више од 43.000 људи и помогнете у остваривању ове мисије.

Иницијатива се залаже за следеће мере:

– Предузетнице које за време трудничког одсуства привремено не одјаве обављање делатности треба да имају право на пун износ накнаде зараде. Како ствари сада стоје, ако будућа мама има, на пример, фризерски салон, она га мора затворити да би остварила било какво право на зараду током породиљског и боловања ради неге детета. Чак и тад, њена ће примања бити умањена.

– Предузетнице треба да имају право на правичан обрачун накнаде зараде како би у току породиљског и одсуства са рада ради неге детета имале уплаћене доприносе за обавезно социјално осигурање. Како ствари тренутно стоје, жене које су запослене код послодавца, кад оду на трудничко боловање добијају пун износ плате. Предузетницама се тај износ дели са 1,5.

– Предузетнице треба да имају право на одсуство са рада ради неге детета у трајању од две године за рођење трећег и сваког наредног детета. Тренутно, оне имају право само на једну годину плаћеног (и то не на пун износ плате) боловања ради неге детета.

– Предузетнице треба да имају право преноса одсуства са рада ради неге детета на партнера.

– Предузетнице треба да имају право на загарантовану надокнаду која не може бити мања од минималне зараде, прва три месеца по рођењу детета. Ово право сада имају све маме које раде код неког послодавца. Предузетнице то немају.

Усвајање ових мера би довело до изједначавања положаја предузетница са запосленим женама. Њихово усвајање би уједно допринело и наталитетној политици Републике Србије.

Усвајање ових мера једини је начин да подстакнемо жене да буду предузетнице, а предузетнице да буду маме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Постојећи закон шаље поруку – или сте мама или сте предузетница, заједно не иде"

  1. Tea каже:

    Da se izmeni zakon

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама