Потписан ПКУ за васпитаче, тражи се промена начина финансирања плата

Посебним колективним уговором, коjи jе први пут потписан за област предшколског васпитања и образовања, на jединствен начин уређуjу се права, обавезе и одговорност запослених из радног односа, али и поступак измене и допуне овог уговора, начин решавања спорних питања, као и међусобни односи уговорних страна.
vrtiУговор су данас потписали министар просвете Mладен Шарчевић и председници репрезентативних синдиката запослених у предшколским установама чиjи су оснивачи Република, покраjина и jединице локалне самоуправе.
У разговору с њима Шарчевић jе указао да jе неопходно да сарадњу наставе у изради законских прописа, а посебно новог закона о основама система образовања и васпитања, како би се унапредио статус делатности предшколског васпитања коjи, како jе навео, чини важан део jединственог образовног система у Србиjи.
Прочитајте и: Обавештење за запослене у предшколским установама: Усвојен предлог Посебног колективног уговора
Имаjући виду мултифункционалну делатност предшколских установа, министар jе истакао и значаj jачања сарадње с другим министарствима, с коjима, додао jе, треба тражити заjедничка решења коjа би подигла квалитет образовања и васпитања.
Председница Самосталног синдиката предшкослких установа Љиљана Kиковић jе рекла да jе уговором коjи jе данас потписан заокружен процес нормативног уређивања делатности предшколског васпитања и образовања.

Прочитајте и: Отворено писмо: Запослени у предшколским установама имају гомилу проблема

“Oво jе први пут да запослени у предшколским установама добиjу своj Посебни колективни уговор. Имаjући у виду броjне проблеме у функционисању установа на локалном нивоу, тражимо да се промени начин финансирања плата запослених у делатности директно из буџета како би се обезбедила редовност исплата зарада, а не као до сада преко трансферних средстава из локалних самоуправа”, навела jе Kиковић.
Oсим Шарчевића и Kиковић, посебан колективни уговор потписали су председница Синдиката образовања Валентина Илић и председник Гранског синдиката просвете “Независност” Tомислав Живановић, саопштено jе из министарства.
Извор: Танјуг