“Повећати број часова физичког у нижим разредима, а наставу да држе професори физичког васпитања”

20 фебруара, 2023

Савез професора физичког васпитања упутио је иницијативу Министарству просвете и Националном просветном савету да се у основним и средњим школама повећа недељни фонд часова физичког, да наставници физичког буду ангажовани и у нижим разредима заједно са учитељима, као и да физичко добије натпредметни статус.

На иницијативу је реаговао Савез учитеља Србије који каже да би повећање фонда часова физичког додатно оптеретило ученике на дневном и недељном нивоу, као и да би преузимање часова физичког од стране наставника смањило учитељима фонд часова.

Савез професора физичког васпитања предлаже да се у основној и средњој школи настава физичког реализује тако што се одељења деле у две групе уколико имају више од 25 ученика.

“Рад у великим одељењима неповољно утиче на безбедност и ефективност наставе физичког васпитања. Појављује се проблем мањка простора и реквизита, мање је могућности за увежбавање што утичу на слабије резултате учења, а ризик од повређивања и дисциплинских проблема је повећан”, наводи се у образложењу овог предлога.

Савез се залаже и за то да ученици од првог до осмог разреда основне школе имају недељно пет часова физичког и здравственог васпитања, а средњошколци три часа. Предлажу и да наставу у нижим разредима основне школе реализују као “тандем” настава учитеља и наставника физичког.

“У првом и другом разреду основне школе предлог је да три часа спроводе наставници разредне наставе, а два преостала часа наставници физичког. У трећем и четвртом разреду однос био обрнут. Овакав начин би допринео и да се умањи евентуални стрес који ученик доживљава приликом преласка са разредне на предметну наставу”, наводи се у образложењу иницијативе.

Извор: Euronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "“Повећати број часова физичког у нижим разредима, а наставу да држе професори физичког васпитања”

  1. Ana Šobot каже:

    Sjajna i neophodna inicijativa koja nosi konkretan predlog za odabir načina da nam deca budu fizički aktivnija, time i zdravija i bez posturalnih poremećaja.Ana

  2. Jasmina каже:

    Fizičko se svodi na maltretiranje učenika koji ne mogu da urade vežbe isto kao i oni koji su veštiji u tome.Ocenjivanje je takođe katastrofa.Treba da budete srećni što se deca uopšte bave fizičkom aktivnošću,a ne da ih ponižavate što nisu sportisti pa im nižim ocenama kvarite prosek.To važi i za druge predmete.Treba da se bave sportom,ali ne ovako kako je to trenutno po školama.

  3. Ивана каже:

    Учитељи знају методику физичког и могли би своје знање да примењују у већем броју када би се обезбедили услови за коришћење сале за физичко и у млађим разредима. Овако имају учионицу и двориште. Без потребних услова, без опреме, дај шта даш. Дајте учитељима салу да видите шта све знају и могу!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама