Povišica – svim vaspitačima

13 januara, 2018
Zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama januarska plata veća 10 odsto. U prestoničkim vrtićima godinama imaju veće zarade od ostalih

BEOGRADSKIM vaspitačima biće za 10 odsto povećane plate sa januarskom isplatom, odlučile su u četvrtak prestoničke vlasti. Iako je Vlada najavila povećanje za sve predškolske ustanove u Srbiji, spekulisalo se da će Beograđani biti izuzeti, s obzirom na to da već imaju veće zarade od ostalih, a ni Samostalni sindikat vaspitača Srbije nije podržao beogradske kolege u njihovim zahtevima. To se, međutim, neće desiti.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da su se na ovakav potez odlučili na osnovu odluke Vlade Srbije.
– Grad će ispoštovati tu odluku i to povećanje od deset odsto za sve zaposlene u predškolskim ustanovama, u odnosu na platu iz decembra prošle godine, biće već od januarske plate – kazao je Mali. – Ovo je još jedan način da se iskaže zahvalnost ljudima koji vode brigu o našoj deci. To smo usaglasili sa Vladom i, kako se ekonomska situacija i u gradu i u zemlji bude poboljšavala, nadam se i daljem povećanju.
Snežana Jović, predsednica Gradskog sindikata vaspitača Beograda, kaže, za “Novosti”, da će zaposleni u predškolskim ustanovama u prestonici i dalje imati nešto više plate, ali je činjenica i da su preskočeni u prethodna dva povećanja od četiri i šest odsto.

ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA
VELIKI problem predškolskih ustanova u Srbiji je i zabrana zapošljavanja, jer ako neko ode u penziju ne može niko novi da zauzme njegovo mesto. Zbog toga se dešava, kažu u sindikatu, da su grupe prebukirane i imaju veći broj dece od dozvoljenog.

 

– Sada je bilo logično da i oni dobiju – kaže Jović. – Nemaju samo beogradski vaspitači veće zarade, već postoje opštine u Srbiji koje takođe isplaćuju više, ali ima i onih gde kasne po nekoliko meseci.
Povišicu će, međutim, ovog meseca osetiti samo zaposleni u ustanovama u onim lokalnim samoupravama koje ne kasne u isplati zarada. Na listi onih koji već duže vreme ne poštuju dinamiku isplate su Bela Palanka, Smederevska Palanka, dok je problem plata u Zaječaru doveden u red.
– Kada je 2013. godine doneta uredba, odlučeno je da plate vaspitača u Beogradu ne mogu da se povećavaju dok ostali u Srbiji ne dođu na isti nivo – kaže Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata vaspitača Srbije. – Trenutna razlika između prestonice i ostatka zemlje je 0,9 odsto. Kolege iz prestonice kažu da žive u gradu koji je skuplji i da na taj način treba gledati i na plate. Oni ne vide delatnost, već svoj problem. U Beogradu su koverte bile deblje za 10,8 odsto od drugih u Srbiji i zbog toga prošlogodišnje povećanje nisu ni dobili.
Kiković smatra da je dobro da se svi izjednače i da se pređe na direktni budžet. Za našu sagovornicu je veći problem to što je u vrtićima trećina zaposlenih tehničko osoblje, a razlike u platama su minimalne, pa će mnogi i dalje biti na minimalcu.
Aurori J. Ž. S. – B. B.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Povišica – svim vaspitačima

  1. bg vaspitac kaže:

    Gospodjo Kikovic,kada se vec zalazete za izjednacavanje plata u celoj Srbiji,onda se zalozite I za izjednacavanje uslova rada u celoj Srbiji- da svima bude isto radno vreme( u Beogradu je od 6-18h),da svi imamo upisan isti broj dece po pedagoskom zakonskom normativu(u Beogradu su sve grupe prekobrojne,mnogo vise od normativa),ima tu jos mnogo toga….Pa ako pricamo o ravnopravnosti,onda da budemo ravnopravni po svim osnovama

  2. Bgdngd kaže:

    U vrtićima ne rade samo vaspitači, već i spremačice, vozači, kuhinjsko osoblje, ajd novinari malo se upoznajte sa sastavom radnika,
    Večito vaspitači, vaspitači,……

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama