Повишица – свим васпитачима

13 јануара, 2018
Запосленима у београдским предшколским установама јануарска плата већа 10 одсто. У престоничким вртићима годинама имају веће зараде од осталих

БЕОГРАДСКИМ васпитачима биће за 10 одсто повећане плате са јануарском исплатом, одлучиле су у четвртак престоничке власти. Иако је Влада најавила повећање за све предшколске установе у Србији, спекулисало се да ће Београђани бити изузети, с обзиром на то да већ имају веће зараде од осталих, а ни Самостални синдикат васпитача Србије није подржао београдске колеге у њиховим захтевима. То се, међутим, неће десити.
Градоначелник Београда Синиша Мали каже да су се на овакав потез одлучили на основу одлуке Владе Србије.
– Град ће испоштовати ту одлуку и то повећање од десет одсто за све запослене у предшколским установама, у односу на плату из децембра прошле године, биће већ од јануарске плате – казао је Мали. – Ово је још један начин да се искаже захвалност људима који воде бригу о нашој деци. То смо усагласили са Владом и, како се економска ситуација и у граду и у земљи буде побољшавала, надам се и даљем повећању.
Снежана Јовић, председница Градског синдиката васпитача Београда, каже, за “Новости”, да ће запослени у предшколским установама у престоници и даље имати нешто више плате, али је чињеница и да су прескочени у претходна два повећања од четири и шест одсто.

ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА
ВЕЛИКИ проблем предшколских установа у Србији је и забрана запошљавања, јер ако неко оде у пензију не може нико нови да заузме његово место. Због тога се дешава, кажу у синдикату, да су групе пребукиране и имају већи број деце од дозвољеног.

 

– Сада је било логично да и они добију – каже Јовић. – Немају само београдски васпитачи веће зараде, већ постоје општине у Србији које такође исплаћују више, али има и оних где касне по неколико месеци.
Повишицу ће, међутим, овог месеца осетити само запослени у установама у оним локалним самоуправама које не касне у исплати зарада. На листи оних који већ дуже време не поштују динамику исплате су Бела Паланка, Смедеревска Паланка, док је проблем плата у Зајечару доведен у ред.
– Када је 2013. године донета уредба, одлучено је да плате васпитача у Београду не могу да се повећавају док остали у Србији не дођу на исти ниво – каже Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката васпитача Србије. – Тренутна разлика између престонице и остатка земље је 0,9 одсто. Колеге из престонице кажу да живе у граду који је скупљи и да на тај начин треба гледати и на плате. Они не виде делатност, већ свој проблем. У Београду су коверте биле дебље за 10,8 одсто од других у Србији и због тога прошлогодишње повећање нису ни добили.
Киковић сматра да је добро да се сви изједначе и да се пређе на директни буџет. За нашу саговорницу је већи проблем то што је у вртићима трећина запослених техничко особље, а разлике у платама су минималне, па ће многи и даље бити на минималцу.
Аурори Ј. Ж. С. – Б. Б.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Повишица – свим васпитачима

  1. bg vaspitac каже:

    Gospodjo Kikovic,kada se vec zalazete za izjednacavanje plata u celoj Srbiji,onda se zalozite I za izjednacavanje uslova rada u celoj Srbiji- da svima bude isto radno vreme( u Beogradu je od 6-18h),da svi imamo upisan isti broj dece po pedagoskom zakonskom normativu(u Beogradu su sve grupe prekobrojne,mnogo vise od normativa),ima tu jos mnogo toga….Pa ako pricamo o ravnopravnosti,onda da budemo ravnopravni po svim osnovama

  2. Bgdngd каже:

    U vrtićima ne rade samo vaspitači, već i spremačice, vozači, kuhinjsko osoblje, ajd novinari malo se upoznajte sa sastavom radnika,
    Večito vaspitači, vaspitači,……

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама