Психолог: ‘Навала’ блогерки и јутјубера на основце постала је права пошаст

12 новембра, 2017

Блогерке и јутјубери који деле савете девојчицама како да се нашминкају, коју козметику и одећу да купе, како да среде орман и прославе рођендан, постали су опсесија тинејџерки у свету, али и код нас. На саветодавце са интернета нису имуни ни момци. Поједини гејмери из Србије имају и више од 80.000 пратилаца на друштвеним мрежама, који су жељни знања из света видео-игара.

За само 48 сати поједине јутјуберке сакупе и више од 60.000 прегледа, а неки снимци на интернету девојчице из Србије прегледале су и два милиона пута. Теме су различите: од начина како да проведу распуст, до тога какву матурску хаљину би требало да купе. Неке од њих издају и књиге, па су на минулом Сајму школарке чекале у реду за посвету своје омиљене блогерке.

“‘Навала’ блогерки и јутјубера на основце постала је права пошаст”, прича психолог Мерица Буј Бјелогрлић. “Све девојчице их прате и ишчекују њихове нове постове. У школи у којој радим имам девојчицу која је трећи разред и има свој блог! Гледају шта им те девојчице саветују, траже од родитеља да им купе оно што и оне имају. А родитељи попуштају, не желе да их деца виде као непријатеље. Купују оно што им траже и што је каткад ван њихових могућности, задужују се. То иде толико далеко да и опрему за физичко морају да носе у ‘фирмираној’ кеси”.

Саговорница “Новости” каже и да мајке и очеви не знају где да подвуку црту, јер не желе да им се деца осећају ускраћено. То, упозоравају, утиче на развој личности и губљење индивидуалности и јединствености.

“Деца нам постају незаинтересована и незадовољна, осећају се одбачено ако нису довољно у тренду. А за њих је изопштеност из групе највећи облик насиља”, тврди Мерица Буј Бјелогрлић.

Позната блогерка, Новосађанка Марија Жежељ (18), свој први снимак на “Јутјуб” је поставила пре две године. Сада на Инстаграму има 486.000 пратилаца, на Јутјубу 336.000, а на Фејсбуку 51.000. недавно је објавила и књигу.

“Прати ме много тинејџера, неки ме воле, а неки не. Оно што ме усрећује јесте када видим да сам својим радом позитивно утицала на некога и пренела му добру енергију”, каже ова блогерка.

Марија тврди и да јој је највећи успех то што упркос популарности чврсто стоји на земљи. Признаје и да јој је слава донела велику одговорност и да јој често не дозвољава да се опусти.

“Обично сам дете, баш као и они који ме гледају. Све оно што показујем у својим снимцима није недостижно за њих. Трудим се да садржаји буду шаролики. Мој свет, и оно о чему размишљам, сличан је њиховом. Верујем да ме воле и прате због тога, а не због материјалних ствари”.

Ђорђе Трајковић, дечји психолог, каже, за “Новости”, да деца и адолесценти сада кроз мрежну интеракцију и комуникацију задовољавају неке од својих основних друштвених потреба, попут оне за припадањем, признањем од другог …

“Лакше суочавање са стидом, безболније подношење разних врста одбијања и одбачености, пројектовање и ‘избацивање’ одређених нежељених емотивних стања, то су све могући разлози због којих су деца сатима пред компјутером”, истиче Трајковић. “Али, да би били сигурни шта је у основи, родитељи морају да ‘уђу у ципеле’ своје деце, да покушају да их разумеју”.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама