Psiholog: ‘Navala’ blogerki i jutjubera na osnovce postala je prava pošast

12 novembra, 2017

Blogerke i jutjuberi koji dele savete devojčicama kako da se našminkaju, koju kozmetiku i odeću da kupe, kako da srede orman i proslave rođendan, postali su opsesija tinejdžerki u svetu, ali i kod nas. Na savetodavce sa interneta nisu imuni ni momci. Pojedini gejmeri iz Srbije imaju i više od 80.000 pratilaca na društvenim mrežama, koji su željni znanja iz sveta video-igara.

Za samo 48 sati pojedine jutjuberke sakupe i više od 60.000 pregleda, a neki snimci na internetu devojčice iz Srbije pregledale su i dva miliona puta. Teme su različite: od načina kako da provedu raspust, do toga kakvu matursku haljinu bi trebalo da kupe. Neke od njih izdaju i knjige, pa su na minulom Sajmu školarke čekale u redu za posvetu svoje omiljene blogerke.

“‘Navala’ blogerki i jutjubera na osnovce postala je prava pošast”, priča psiholog Merica Buj Bjelogrlić. “Sve devojčice ih prate i iščekuju njihove nove postove. U školi u kojoj radim imam devojčicu koja je treći razred i ima svoj blog! Gledaju šta im te devojčice savetuju, traže od roditelja da im kupe ono što i one imaju. A roditelji popuštaju, ne žele da ih deca vide kao neprijatelje. Kupuju ono što im traže i što je katkad van njihovih mogućnosti, zadužuju se. To ide toliko daleko da i opremu za fizičko moraju da nose u ‘firmiranoj’ kesi”.

Sagovornica “Novosti” kaže i da majke i očevi ne znaju gde da podvuku crtu, jer ne žele da im se deca osećaju uskraćeno. To, upozoravaju, utiče na razvoj ličnosti i gubljenje individualnosti i jedinstvenosti.

“Deca nam postaju nezainteresovana i nezadovoljna, osećaju se odbačeno ako nisu dovoljno u trendu. A za njih je izopštenost iz grupe najveći oblik nasilja”, tvrdi Merica Buj Bjelogrlić.

Poznata blogerka, Novosađanka Marija Žeželj (18), svoj prvi snimak na “Jutjub” je postavila pre dve godine. Sada na Instagramu ima 486.000 pratilaca, na Jutjubu 336.000, a na Fejsbuku 51.000. nedavno je objavila i knjigu.

“Prati me mnogo tinejdžera, neki me vole, a neki ne. Ono što me usrećuje jeste kada vidim da sam svojim radom pozitivno uticala na nekoga i prenela mu dobru energiju”, kaže ova blogerka.

Marija tvrdi i da joj je najveći uspeh to što uprkos popularnosti čvrsto stoji na zemlji. Priznaje i da joj je slava donela veliku odgovornost i da joj često ne dozvoljava da se opusti.

“Obično sam dete, baš kao i oni koji me gledaju. Sve ono što pokazujem u svojim snimcima nije nedostižno za njih. Trudim se da sadržaji budu šaroliki. Moj svet, i ono o čemu razmišljam, sličan je njihovom. Verujem da me vole i prate zbog toga, a ne zbog materijalnih stvari”.

Đorđe Trajković, dečji psiholog, kaže, za “Novosti”, da deca i adolescenti sada kroz mrežnu interakciju i komunikaciju zadovoljavaju neke od svojih osnovnih društvenih potreba, poput one za pripadanjem, priznanjem od drugog …

“Lakše suočavanje sa stidom, bezbolnije podnošenje raznih vrsta odbijanja i odbačenosti, projektovanje i ‘izbacivanje’ određenih neželjenih emotivnih stanja, to su sve mogući razlozi zbog kojih su deca satima pred kompjuterom”, ističe Trajković. “Ali, da bi bili sigurni šta je u osnovi, roditelji moraju da ‘uđu u cipele’ svoje dece, da pokušaju da ih razumeju”.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama