Правилно држање оловке

Деца за писање и бојење почну да се интересују већ са годину дана и немојте се устручавати да им дате оловку и папир. Купите фломастере који не остављају флеке на одећи и пустите дете да развија фину моторику. Многи родитељи очекују да дете научи да држи оловку правилно већ са две или три године. То се ретко дешава, а да бисте знали да ли ваше дете држи оловку у складу са узрастом, погледајте следећу илустрацију:
godine
Негде до пете године би дете требало већ да почне оловку да држи правилно, такозваним трипод захватом. То значи да је хвата између палца, кажипрста и средњег прста. Ипак, ако ваше дете ни у предшколском узрасту није научило да држи оловку, то није разлог за бригу. Потребно је само да му мало помогнете.

Рецимо, можете му дати лоптицу у руку којом пише, тако да му домали и мали прст буду заузети држањем лоптице, па практично и не може да држи оловку неправилно. Или му дајте старе, иструшене дрвене или воштане бојице које неће ни моћи да ухвати другачије него с три прста.

Дајте му да само љушти мандарине или мање наранџе. Овим ће вежбати хватање малих предмета својим прстићима, док у исто време и вуче (кору), то је вештина која ће му требати за писање.

Све што је потребно је – вежба и ваше стрпљење!