Председник Србије дао свој предлог 10 мера – редовни тестови на наркотике у школама, смањење старосне границе за кривичну одговорност на 12 година

3 маја, 2023

Не можемо поставити полицајца у сваку школу нити КД врата. Да ли то значи да треба да их постављамо по Ташмајдану? Том лудилу нема краја. Ово је питање нашег опстанка, питање за цело друштво, за нацију – да ли ћемо бити довољно уједињени у томе да се мењамо и признамо и сопствене грешке? Да пробамо да децу вратимо спорту и одмакнемо их од телефона. – рекао је Александар Вучић, председник Србије, на данашњој конференцији за медије, поводом страшне трагедије која се догодила у основној школи на Врачару.

– Кажете – криве су те и те телевизије. Људи, причате глупости. Деца не гледају телевизију, они су на интернету цео дан. Немојмо се правити наивни.- рекао је председник и додао да је отац дечака почасни члан једне стрељане у којој је обично гађао.

– Веома угледни родитељи. – рекао је председник.

Он каже да у свему овоме види два проблема. Један је однос у породици и шта дете које нема ни 14 година ради у стрељани и како је то неко дозволио. Други проблем је што, по шеми коју је нацртао дечак, видимо да је он играо неку врсту игрице.

– У тим игрицама, они имају више живота и код њега нема краја. Он не разуме шта је учинио. И он мисли да је на друштвеним мрежама од прогоњеног дечака постао херој. Он је задовољан јер је за неке сада херој. – објаснио је председник.

Вучић је поновио да децу да вратимо не можемо.

– Али можемо да покушамо, а нећемо знати да ли смо успели, бар да спречимо неку нову трагедију.

Председник Србије дао је свој предлог десет мера

1. Увођење мораторијума за издавање дозвола за држање оружја у наредне две године.

2. Извршити ревизију свих издатих дозвола.

3. Извршити контролу начина на који лица која имају оружје, држе и смештају то оружје.

4. Проверити да ли се чува одвојено од муниције и да ли је адекватно смештено, ван домашаја малолетника.

5. Извршити контролу рада свих стрељана.

6. Прописивање кривичне одговорности за лица која дозволе да малолетно лице дође у посед оружја или који их обучавају да користе.

7. предлог председника републике је да се, због тога што данас зрелост наступа раније, размотри могућност снижавања старосне границе за кривичну одговорност са 14 на 12 година, у складу са међународним стандардима.

– Овај дечак је можда знао да не може бити одговоран. Није то децидно речено, али из разговора који је с њим обављен, постоји могућност да је он то знао.

8. Пооштравање санкција медијима за неетичко извештавање.

9. Увођење обавезних шестомесечних контрола на наркотике у средњим школама.

10. Организовати посебних служби и мобилних тимова за вршњачко насиље који би промптно реаговали у случајевима насиља.

11. Забранити приступ Даркнету и сличним сервисима.

– А све ово да смо урадили, ово данас тешко да би било спречено. Ово је толико другачији и толико посебан случај да не знам шта још могу да кажем. – закључио је Вучић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама