Pregovori: PKU za zaposlene u predškolskim ustanovama

10 februara, 2016

U prostorijama Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja 05.02.2016. god. privedeno je kraju maratonsko pregovaranje u vezi sa zaključivanjem Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovamma na teritoriji Republike Srbije.
Pregovorima, koji su započeti u maju 2015. godine, prisustvuju predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, Sindikata obrazovanja Srbije i Samostalnog sindikata za predškolsko obrazovanje Srbije sa jedne strane i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa druge strane.
Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa druge strane su često kasnili ili uopšte nisu dolazili na pregovore, što je ličilo na opstrukciju jer je slanje i prikupljanja mišljenja resornh ministarstava trajalo više od pet meseci. Upornom korespodencijom smo uspeli da dođemo do finalne verzije PKU.
U januaru je zakazan sastanak za poslednje usklađivanje prikupljenih mišljenja predstavnika sindikata i resornih ministarstava. Predstavnici Ministarstva finansija imali su najviše primedbi.
Najosetljiviji smo kad je novac i egzistencija naših porodica u pitanju ali i naša prava koja nam po zakonu pripadaju- Nismo dozvolili smanjenje već stečenih prava i argumentovano smo uspeli da ih zadržimo. Naši zahevi su bili strogo usklađeni sa zakonima i usklađeni sa kolektivnim ugovorima koji su već potpisani i primenjuju u obrazovanju.
Napokon i predškolske ustanove ulaze u krug obrazovnih ustanova.
Optimistično ali lično mišljenje je da će početkom marta meseca ministar prosvete Srđan Verbić potpisati prvi Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Republike Srbije.
Pomoć i podršku dobili smo od predsednika GSPRS NEZAVISNOST – Tomislava Živanovića koji je prisustvovao poslednjem sastanku kao i sekretara GSPRS NEZAVISNOST Jelene Radović koja je davala smernice grupi za pregovore koju sačinjavaju kolege Staniša Čabarkapa, Divna Lakičin i Suzana Lazarević.
Za GSPRS NEZAVISNOST
Odbor predškolskih ustanova
Suzana Lazarević, predsednica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama