Премијерка: Не могу сви просветни радници да имају исту плату

23 децембра, 2017

Председница Владе Србије Ана Брнабић прецизирала је да поводом платних разреда у просвети сматра да није природно да свих 80.000 учитеља, наставника и професора има исту плату.

“Морамо да направимо систем у оквиру кога препознајемо и награђујемо најбоље и то не само новчано, већ и каријерно. Платни разреди су само систем у коме це се квалитет награђивати напредовањем,” додала је она.
Оно што је невероватно је што ми у Србији још увек немамо такав систем истакла је премијера. Ми немамо систем који препознаје и награђује учитеље и професоре који подстичу таленте код дака, како би они остварили свој пуни потенцијал, навела је Брнабић.
“Наш систем не вреднује професора који са ђаком разговара мимо наставе у жељи да га мотивише да уради више, ми не награђујемо учитеље који негују љубав према знању и учењу. Наш систем саботира свако искакање из просека, цак и када то искакање знаци мењање навика које нас вуку на доле.”
Премијерка каже да је верује да је њена улога да подиже стандарде чак и кад је одређена јавност “дочека на нож” због тога.
“Мој посао је да покушавам и не одустајем од онога у шта верујем и шта сам обећала грађанима Србије, уз сва оспоравања која иду са тим, ” навела је она у отвореном писму поводом текста “Премијерка опет увредила просветаре,” објављеном у “Данасу.”
Брнабићева објашњава да када говори о увођењу платних разреда мисли о фантастичним професорима који воле свој посао, који поштују младе генерације којима посвећују и део свог слободног времена учећи их стварима које се не налазе у програму, а које су потребне за живот у 21. веку, као што је слобода у изражавању ставова, неговање дијалога, читање или љубав према култури.
Она истиче да је постојећи систем плата одржив и да у буџету, посебно ове године када тешке мере финансијске консолидације дају резултате, има средстава да се плате повећају, као што це бити повећане, и да се повећавају у годинама пред нама, као што це се повећавати.
“Али овакав систем није фер. Није фер према већини наставника и професора који су понос професије. Није фер, јер њихов труд и успех нису ни каријерно признати у смислу преласка у следећи платни разред. Овакав систем такође не даје никакву мотивацију новим генерацијама наставника и професора који тек почињу да раде овај посао,” закључила је она.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Премијерка: Не могу сви просветни радници да имају исту плату

 1. ANA-fontana каже:

  Za jelke i do jelke ima para,a problem su prosvetni radnici.

 2. Kaja каже:

  Kod nas neprirodne stvari postaju prirodne a normalne se unistavaju

 3. Božović Vladan каже:

  Stariji čitaoci se verovatno sećaju jednog crtanog filma koji se zove Kalimero. Kalimero je jedno malo crno pače sa ljuskom od jajeta na glavi umesto kape, koje po celi dan viče “nepravda”, i ” nije fer”. Dok je za Kalimera to sasvim opravdano, jer ne može da utiče na nepravdu, naša premijerka ponavlja kao papagaj “to je nepravda”, a ona je ta koja stvara nepravdu, ili bi mogla da je ublaži, ako ne i da je potpuno poništi.
  Dalje je rekla da bi trebalo da učimo đake SLOBODI IZRAŽAVANJA STAVOVA i NEGOVANJU DIJALOGA. Jel tu mislila na svog gazdu kod koga ne postoji nikakva SLOBODA IZRAŽAVANJA STAVOVA, a pogotovo NEGOVANJE DIJALOGA, pošto dotični isključivo vodi MONOLOG.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама