Premijerka: Ne mogu svi prosvetni radnici da imaju istu platu

23 decembra, 2017

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.

“Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, već i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome ce se kvalitet nagrađivati napredovanjem,” dodala je ona.
Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, navela je Brnabić.
“Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, cak i kada to iskakanje znaci menjanje navika koje nas vuku na dole.”
Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost “dočeka na nož” zbog toga.
“Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obećala građanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim, ” navela je ona u otvorenom pismu povodom teksta “Premijerka opet uvredila prosvetare,” objavljenom u “Danasu.”
Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda misli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvećuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, čitanje ili ljubav prema kulturi.
Ona ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povećaju, kao što ce biti povećane, i da se povećavaju u godinama pred nama, kao što ce se povećavati.
“Ali ovakav sistem nije fer. Nije fer prema većini nastavnika i profesora koji su ponos profesije. Nije fer, jer njihov trud i uspeh nisu ni karijerno priznati u smislu prelaska u sledeći platni razred. Ovakav sistem takođe ne daje nikakvu motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek počinju da rade ovaj posao,” zaključila je ona.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Premijerka: Ne mogu svi prosvetni radnici da imaju istu platu

 1. ANA-fontana kaže:

  Za jelke i do jelke ima para,a problem su prosvetni radnici.

 2. Kaja kaže:

  Kod nas neprirodne stvari postaju prirodne a normalne se unistavaju

 3. Božović Vladan kaže:

  Stariji čitaoci se verovatno sećaju jednog crtanog filma koji se zove Kalimero. Kalimero je jedno malo crno pače sa ljuskom od jajeta na glavi umesto kape, koje po celi dan viče “nepravda”, i ” nije fer”. Dok je za Kalimera to sasvim opravdano, jer ne može da utiče na nepravdu, naša premijerka ponavlja kao papagaj “to je nepravda”, a ona je ta koja stvara nepravdu, ili bi mogla da je ublaži, ako ne i da je potpuno poništi.
  Dalje je rekla da bi trebalo da učimo đake SLOBODI IZRAŽAVANJA STAVOVA i NEGOVANJU DIJALOGA. Jel tu mislila na svog gazdu kod koga ne postoji nikakva SLOBODA IZRAŽAVANJA STAVOVA, a pogotovo NEGOVANJE DIJALOGA, pošto dotični isključivo vodi MONOLOG.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama