Препоручујемо: Радна свеска за учење енглеског језика за децу од 5 до 7 година

Усвајање страног језика у раном узрасту често је тема око које се „ломе копља“. Док једни тврде да дете, пре сусретања са страним језиком треба добро да савлада матерњи, нека истраживања показују да је, чак и у раном узрасту, могуће усвајати и до седам језика, истовремено.

Али, искључиво кроз игру и без пресије. Ипак, оно што је већини родитеља важно јесте да деца на време почну да уче енглески језик, који је ипак универзално средство споразумевања у читавом свету.

Опат, важно је да и то учење буде кроз игру. Материјали који у томе могу помоћи треба да буду забавни, занимљиви, лепо илустровани, да би деца тај процес усвајања знања прихватила као игру. Баш једну такву радну свеску креирала је и Неда Недић, професор енглеског језика са дугогодишњим стажом у раду с децом.

С њом разговарамо о томе како и кад започети учење енглеског језика с децом, о чему посебно треба водити рачуна, а које грешке ваља избећи.

Као професорка енглеског језика која већ дуго ради с децом, одлучили сте да прва радна свеска чији сте аутор не буде намењена старијој деци већ предшколцима. Да ли то значи да овај узраст сматрате идеалним за структурирано учење страног језика?

Након што дете успешно савлада свој матерњи језик, спремно је за учење страног језика, а то је у узрасту између треће и шесте године. Данас деца гледајући цртане филмове и пратећи разне мултимедијалне садржаје, доста рано долазе у додир са енглеским језиком. Слушајући језик, просто га упијају. Овај период када деца уче аудитивно и учење схватају као игру, право је време да се започне са наставом енглеског језика. Најбоље би било да то буде у образовној институцији предшколског узраста, вртићу или школи страних језика, јер је познато да се језик најуспешније учи у групи.

2. На тржишту се може наћи велики број издања за учење енглеског језика. Ви сте одлучили да креирате мало другачији материјал. О чему је реч?

Easy English 1 је радни материјал намењен деци узраста 5–7 година за почетне кораке у учењу енглеског језика. Заснован је на тематском приступу учењу и замишљен истовремено и као књига и као радна свеска. Књига обухвата 15 тема (Toys, Colours, Shapes and Numbers, Family, Home, Pets, On a Farm, In the Garden…) кроз које се уводе и извежбавају речи и граматичке структуре енглеског језика. На посебним страницама, којих има 12, деца се упознају са словима енглеске абецеде, што је добар увод у прве кораке писања.

Свака тема уводи сет нових речи кроз дијалог између наших симпатичних другара – маце, меде, лисице и жапца – који можете с децом више пута послушати, прочитати и одглумити, док разноврсни задаци са спајањем, цртањем, бојењем, исписивањем слова, лепљењем стикера итд. помажу да се извежба и запамти научено. У креирању радне свеске водили смо рачуна о томе да на сваки начин буде прилагођена узрасту којем је намењена: велики формат, крупна слова, живописне илустрације, подстицајни задаци, једноставни дијалози пропраћени аудио-снимцима и др. У плану је и пропратни материјал у виду картица (flashcards) са абецедом, бројевима и вокабуларом обухваћеним књигом, као и додатни сет радних листова за вежбање писања бројева и слова и идејама за креативне пројекте везане за сваку од тема.

Шта сматрате најважнијим у раду с децом када је реч о учењу страног језика?

У раду с децом млађег узраста веома је важно створити пријатељску атмосферу за учење. Циљ је да с децом остваримо комуникацију о свему ономе што их у том узрасту интересује, брине, радује итд., али на страном језику. Увек треба ослушкивати и пратити потребе и интересовања деце с којом радите, обраћати им се једноставним језиком и уз пуно понављања, да бисте што пре од њих добили одговор и подстакли их да говоре. Оно што не треба радити јесте стално их исправљати. Треба их пустити да греше и усвајају језик својим темпом.

Могу ли Easy English 1 користити и родитељи у раду с децом код куће?

Радни блок Easy English 1 намењен је свим оним родитељима који знају енглески језик довољно добро и имају жељу да самостално уче своје дете. Скенирањем QR кода који се налази на унутрашњој корици књиге родитељи могу приступити интернет страници Easy English на сајту Креативног центра, где ће пронаћи једноставна упутства како да са дететом обраде сваку од петнаест тема. При томе, од родитеља се очекује да имају много стрпљења, а учење треба да схвате као игру и уживају у њој са својим дететом.

Можемо дати и неколико корисних савета родитељима како би учење било што успешније. Као прво, потребно је одредити време за учење. На пример, два пута недељно по 45 минута биће сасвим довољно. Предлажемо да направите план учења, у коме ће свакој теми бити посвећено најмање два часа. У свој план укључите много понављања. Првих 15 минута часа искористите за понављање онога што је научено на претходним часовима, а последњих пет минута искористите да поновите оно најважније што је тог дана научено. И, наравно, држите се свог плана!

Од ове године ће предшколци у Београду, како је најављено, имати бесплатне часове енглеског језика. Да ли је Easy English 1 материјал који може бити основа за рад?

Радни блок Easy English 1 се може користити као основна књига за учење енглеског, али и као додатни радни материјал уз сваки други курс за децу предшколског узраста. Књига пружа довољно материјала за наставу енглеског језика од два часа недељно, а може се употпунити додатним материјалима који ће ускоро бити доступни онлајн.

Шта ће садржати наставак – Easy English 2 – који је већ у припреми?

Easy English 2 је замишљен као други циклус учења и доноси нам нове забавне стране са даљим авантурама ликова из прве књиге, 12 нових тема (Feelings, School, Time, My Day, My Week, In Town, Weather, Clothes, Wild Animals…) и фонетске стране (Phonics Pages) које се баве кратким вокалима и консонантима. Наравно, и другу књигу ће пратити картице и додатни материјали за учење.