Ako nemate dobar odnos s nastavnicima svoje dece, pokušajte da promenite pet stvari

decembar 17, 2018

Kada sa nekim želite da stvorite korektan, dobar odnos, potrebno je da uložite u taj odnos određeni trud i da se ponašate kao da taj neko, bio on kolega, prijatelj, rođak ili učitelj vašeg deteta, zaista zavređuje vašu pažnju i poštovanje.

Kada je reč o vaspitačima i nastavncima vaše dece, evo nekih osnovnih pravila koja bi trebalo da poštujete

Poštovanje

Kada dođete po dete u školu nemojte biti na mobilnom telefonu i okrenutih leđa ignorišući potpuno nastavnika i dete. Iskažite poštovanje i osnovnu kulturu tako što ćete učitelja uvek pozdraviti. Pokažite osobi koja provodi sate sa vašim detetom da je cenite. Još jedna važna stvar koja iskazuje poštovanje je i da se pobrinete da je dete u školi na vreme. Dete koje kasni zaustavlja ceo razred i ometa normalan početak nastave. Isto tako, vraćajte sve potpisane papire na vreme. Ako čak nešto i zaboravite, nemojte izmišljati sve i svašta. Učiteljima su sasvim dovoljni pokušaji dece da se izvuku kad nešto ne urade. Nije im potrebno isto i od vas.

Poverenje

Nastavnici iskreno cene roditelje koji stvarno saslušaju njihovo mišljenje i veruju iskustvu i osećaju učitelja, naročito kada se radi o lošim stvarima. Možda vi ne mislite da bi vaše dete ikada nekoga udarilo, ali možda se upravo to dogodilo. Učionica predstavlja kolektiv potpuno različit od porodične sredine i učitelji prisustvuju ponašanjima koja roditelji često ni ne mogu da vide. Ako vam učitelj saopštava nešto iznenađujuće o vašem detetu, prihvatite sve mirno. Potpuno je pogrešno da iskazujete ljutnju prema učitelju i odmah zahtevate mešanje direktora, na primer. Učitelj želi da radi zajedno sa vama za dobrobit deteta i prava stvar je da mu se na tome zahvalite. U prvom trenutku vas neke loše stvari koje čujete o sopstvenom detetu mogu veoma uznemiriti, ali to su u stvari korisne informacije koje detetu mogu mnogo da pomognu. Čak i ako se ne slažete sa mišljenjem učitelja, skoncentrišite se na to da iskažete poverenje tako što ćete ga mirno saslušati.

Angažovanje

Iako izgleda očigledno, ipak je važno naglasiti da angažovanje roditelja u obrazovanju deteta čini čuda. Osim što deca angažovanih roditelja obično ne ometaju čas, ta roditeljska upućenost u stvari i učitelju jasno pokazuje da mu pružate podršku u edukaciji vašeg deteta.

U čemu se sastoji angažovanost jednog roditelja? Pre svega, morate raditi na tome da dete rad domaćih zadataka usvoji kao svakodnevni prioritet nad drugim obavezama. Redovno završavanje domaćih zadataka će mu olakšati učenje i pomoći da što bolje savlada gradivo – što i jeste cilj svakog učitelja. U angažovanost spada i redovno prisustvo na roditeljskim sastancima. Iako vam možda oni izgledaju dosadno, vi samo na roditeljskom sastanku možete da saznate šta je ono što učitelji traže, šta je u planu i programu i sl. Još jedan način da podržite učitelja je i da pitate da li je potreban neki materijal – maramice, gumice, lepak i sl. Svakom učitelju je drago da vidi da ste na istoj strani.

Komunikacija

Komunikacija sa nastavnicima je veoma važna i informacije o zdravlju, sreći i napretku koje dete postiže treba nesmetano da kruže između vas. Ako se u porodici nešto značajno dešava učitelj bi trebalo da bude obavešten kako bi znao koje promene kod deteta može da očekuje. Naravno, ne treba čekati neki problem ili krizu kao povod za komunikaciju, sasvim je u redu da podelite i sve ono pozitivno. Vesti da dete napreduje na časovima gitare ili da čita veliku knjigu mogu bolje da predstave vašeg mališana učitelju i pomognu mu da stekne celovitu sliku o njemu.

Zahvalnost

Deca ne mogu da iskažu zahvalnost prema nastavniku svakoga dana i sasvim je u redu da to nekada urade roditelji. Svi znamo koliko je učiteljski posao naporan. Pomozite učitelju onda kad možete i koliko možete, pokažite dobru volju, volontirajte, ostavite poruku podrške i sl. Svakom učitelju je drago da zna da roditelji cene trud koji ulaže u rad sa decom.

Autor: Marija Majkić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ako nemate dobar odnos s nastavnicima svoje dece, pokušajte da promenite pet stvari"

  1. Anonimni kaže:

    test

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama