Preporuka za nove oblike pismenih zadataka

3 septembra, 2021

“Svedoci smo da je poslednjih godina kvalitet pismenih zadataka u osnovnim i srednjim školama opao, te predlažemo da razmislite o mogućnosti da se pored teme iz književnosti ili slobodne teme kao teme za pismeni zadatak uvedu i drugi oblici pismenog izražavanja: prikaz, rasprava, test sa argumentacijom (esejski odgovori), test (povezivanje gramatike i književnosti), rezime i formiranje ključnih reči na osnovu ponuđenog testa, referat, molba, motivaciono pismo, radna biografija, izveštaj, intervju, reportaža.” – kažu iz Društva za srpski jezik i književnost.

Na ovu temu objavljen je i stručni rad koji su napisali nastavnici Marija Zaputil iz Požarevca i Saša Čorboloković iz Bora (rad „Pismeni zadatak u savremenoj nastavi srpskog jezika i književnosti” objavljen je u časopisu Književnost i jezik broj 1/2021).

Download (PDF, 356KB)

!Naša namera je da se radi na poboljšanju pismenog izražavanja učenika i tako što će se posebni oblici sastava podvoditi pod pismeni zadatak, koji i učenici i nastavnici posebno vrednuju, sameravajući tako učenička postignuća.” – navodi se na sajtu Društva.

Povodom ovog predloga, potvrdno ili odrično, Društvo poziva nastavnike da se izjasne glasanjem u anketi (potvrdno ili odrično) i daju svoj stav o tome da li su saglasni da se pismeni zadaci dopune u tematskom smislu. Anketu možete pronaći OVDE.

U zavisnosti od ishoda ankete, Društvo će ovu inicijativu zvanično proslediti Zavodu za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja koji je može ili ne mora odobriti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Preporuka za nove oblike pismenih zadataka

  1. Nastavnica i majka kaže:

    Deca ne čitaju. To im sporo teče i dosadno im je. Retko koje dete ume pravilno usmeno da se izražava. Ne zanimaju ih kreativnost, poenta nekog dela. Za pismeni zadatak uče pretpostavljene teme napamet kod kuće. Žalosno! Kako bi drugačija forma pismenog zadatka činila dobrobit deci? Žašto se tako malo književnih tekstova uči napamet na časovima srpskog jezika? To bi bar malo uticalo da prošire oskudni rečnik i pomoglo u oblikovanju rečenične konstrukcije.

  2. Aleksa kaže:

    Tačno je da deca ne čitaju, ali predlozi dvoje kolega su sasvim na mestu i mišljenja sam da bi bili upotrebljivi kako u osnovnoj tako u i u srednjoj školi. Da bi bilo bolje, mora se nešto menjati. Bravo za kolege.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama