Препорука за нове облике писмених задатака

3 септембра, 2021

“Сведоци смо да је последњих година квалитет писмених задатака у основним и средњим школама опао, те предлажемо да размислите о могућности да се поред теме из књижевности или слободне теме као теме за писмени задатак уведу и други облици писменог изражавања: приказ, расправа, тест са аргументацијом (есејски одговори), тест (повезивање граматике и књижевности), резиме и формирање кључних речи на основу понуђеног теста, реферат, молба, мотивационо писмо, радна биографија, извештај, интервју, репортажа.” – кажу из Друштва за српски језик и књижевност.

На ову тему објављен је и стручни рад који су написали наставници Марија Запутил из Пожаревца и Саша Чорболоковић из Бора (рад „Писмени задатак у савременој настави српског језика и књижевности” објављен је у часопису Књижевност и језик број 1/2021).

Download (PDF, 356KB)

!Наша намера је да се ради на побољшању писменог изражавања ученика и тако што ће се посебни облици састава подводити под писмени задатак, који и ученици и наставници посебно вреднују, самеравајући тако ученичка постигнућа.” – наводи се на сајту Друштва.

Поводом овог предлога, потврдно или одрично, Друштво позива наставнике да се изјасне гласањем у анкети (потврдно или одрично) и дају свој став о томе да ли су сагласни да се писмени задаци допуне у тематском смислу. Анкету можете пронаћи ОВДЕ.

У зависности од исхода анкете, Друштво ће ову иницијативу званично проследити Заводу за унапређивања образовања и васпитања који је може или не мора одобрити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Препорука за нове облике писмених задатака

  1. Nastavnica i majka каже:

    Deca ne čitaju. To im sporo teče i dosadno im je. Retko koje dete ume pravilno usmeno da se izražava. Ne zanimaju ih kreativnost, poenta nekog dela. Za pismeni zadatak uče pretpostavljene teme napamet kod kuće. Žalosno! Kako bi drugačija forma pismenog zadatka činila dobrobit deci? Žašto se tako malo književnih tekstova uči napamet na časovima srpskog jezika? To bi bar malo uticalo da prošire oskudni rečnik i pomoglo u oblikovanju rečenične konstrukcije.

  2. Aleksa каже:

    Tačno je da deca ne čitaju, ali predlozi dvoje kolega su sasvim na mestu i mišljenja sam da bi bili upotrebljivi kako u osnovnoj tako u i u srednjoj školi. Da bi bilo bolje, mora se nešto menjati. Bravo za kolege.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама