Препорука за нове облике писмених задатака

“Сведоци смо да је последњих година квалитет писмених задатака у основним и средњим школама опао, те предлажемо да размислите о могућности да се поред теме из књижевности или слободне теме као теме за писмени задатак уведу и други облици писменог изражавања: приказ, расправа, тест са аргументацијом (есејски одговори), тест (повезивање граматике и књижевности), резиме и формирање кључних речи на основу понуђеног теста, реферат, молба, мотивационо писмо, радна биографија, извештај, интервју, репортажа.” – кажу из Друштва за српски језик и књижевност.

На ову тему објављен је и стручни рад који су написали наставници Марија Запутил из Пожаревца и Саша Чорболоковић из Бора (рад „Писмени задатак у савременој настави српског језика и књижевности” објављен је у часопису Књижевност и језик број 1/2021).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [356.33 KB]

!Наша намера је да се ради на побољшању писменог изражавања ученика и тако што ће се посебни облици састава подводити под писмени задатак, који и ученици и наставници посебно вреднују, самеравајући тако ученичка постигнућа.” – наводи се на сајту Друштва.

Поводом овог предлога, потврдно или одрично, Друштво позива наставнике да се изјасне гласањем у анкети (потврдно или одрично) и дају свој став о томе да ли су сагласни да се писмени задаци допуне у тематском смислу. Анкету можете пронаћи ОВДЕ.

У зависности од исхода анкете, Друштво ће ову иницијативу званично проследити Заводу за унапређивања образовања и васпитања који је може или не мора одобрити.