Priče o svetome Savi – tri riznice ideja za priredbe

10 januara, 2018

Kada se približi Savindan, nastavnici i učitelji se užurbano pripremaju za proslavu. Raspust se tek završio i ostalo je veoma malo vremena da se pripremi nešto. A to nešto bi definitivno trebalo da bude kratko, efektno i originalno. O svetome Savi su gotovo sve priče ispričane i veoma je teško pronaći temu, dramski tekst, dijalog ili igrokaz koji već nije mnogo puta iskorišćen. Simeon Marković, urednik Kreativnog centra, potrudio se da pronađe mudrosti i priče o svetome Savi za koje do sada možda niste čuli. Tako je nastala knjiga Priče o svetome Savi. O svetome Savi, prvom srpskom književniku, prosvetitelju i najumnijem učitelju, pripovedaju se legende već osam vekova. U ovoj knjizi, autor Simeon Marinković, idući tragom njegovih mudrosti, nudi razmišljanja o nekim bitnim životnim poukama. 

Jedna od priča koja vam može poslužiti kao inspiracija za Savindan je i ova.

Download (PDF, 217KB)

Pored knjige priča o svetome Savi, tu je i zbirka Dejana Aleksića Igrokazi za školske i ostale priredbe, o kojoj smo ranije već pisali. Ova zbirka kratkih dramskih tekstova namenjena je voditeljima dramskih sekcija u školama, bibliotekama, kulturnim centrima i drugim ustanovama. Tekstovi su prilagođeni pedagoškom pozorišnom radu s decom različitog uzrasta. Tematski su usklađeni sa senzibilitetom današnje dece. Jednostavni su, duhoviti, zabavni i često poučni.  

Da biste kompletirali zbirku i imalo sve što vam je potrebno da narednih nekoliko godina ne morate da razmišljate o igrokazima i dramskim tekstovima za priredbe, tu je i knjiga Modra planina. Sastavni deo ove zbirke lutkarskih tekstova jeste i Pozorišni rečnik. On otkriva koji su najpoznatiji tipovi lutaka, predstavlja sve učesnike jedne pozorišne predstave i pravi je mali vodič kroz svet pozorišta i lutkarstva. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama