Prijemni ispit 2017 – zbirke zadataka za pripremu

januar 13, 2017

Učenici osmih razreda će (ponovo) polagati prijemne ispite po novim pravilima. Da podsetimo, prošle godine je tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić napravio radikalan potez i doneo odluku da se nagrade sa takmičenja đacima ne boduju prilikom upisa u srednje škole. To je izazvalo priličan revolt te su se mnogi zapitali zašto ministar deci oduzima motiv za dodatni rad i trud.
Ove godine, takmičenja će se ponovo bodovati, a odnos bodova koje nosi uspeh u školi i završni ispit ostaje isti – pa će uspeh od šestog do osmog razreda “vući” maksimalno 70 bodova, a završni ispit 30. Na predstojećem završnom ispitu u testovima će biti povećan broj takozvanih otvorenih zadataka, u kojima će se od učenika tražiti da dopišu odgovor. To se posebno odnosi na kombinovani test.
Ono što je za sve đake sada najvažnije jeste da će probna mala matura biti organizovana 07. i 08. aprila, a sam prijemni ispit 14, 15. i 16. juna. Iako deluje da je ostalo dosta vremena do tada, odgovorni đaci, a naročito oni koji žele da upišu „popularnije” škole, trebalo bi već da počnu sa pripremama.
Dakle, završni ispit sastojaće se od tri testa – srpski jezik, matematika i kombinovani test, koji će sada biti teži, samim tim što će biti više pitanja otvorenog tipa. Za sva tri testa, Kreativni centar pripremio je zbirke za pripremu. Ukupno četiri zbirke – za matematiku, srpski jezik, fiziku i biologiju napisane su i ilustrovane u prepoznatljivom stilu Kreativnog centra – prijemčivo, jasno, detaljno i u skladu sa onim što će se tražiti od đaka na samom testu. Predstavljamo sve četiri zbirke, čiji su autori zbirki priznati stručnjaci, nastavnici sa dugogodišnjim iskustvom u praksi.
Matematika – zbirka zadataka za završni ispit
Zadaci su grupisani u pet oblasti, podeljeni na tri nivoa postignuća i usklađeni sa Opštim standardima postignuća – obrazovnim standardima za kraj obaveznog obrazovanja za predmet matematika. Na početku svake oblasti dat je kratak podsetnik koji upućuje na ono što je važno za uspešno rešavanje zadataka, a na kraju su data po dva testa za proveru nivoa usvojenosti znanja. Zbirka sadrži i rešenja svih zadataka, kao i uputstvo za bodovanje delimično tačnih odgovora u testovima. Uz svako rešenje navedena je šifra standarda koji se odnosi na taj zadatak.
 
 
 
 
Srpski jezik – zbirka zadataka za završni ispit
Zbirka ima 420 zadataka, podeljenih u četiri oblasti, a zadaci u svakoj oblasti su, opet podeljeni prema složenosti. Na ovaj način će đaci tačno moći da prate na kom nivou usvojenog znanja se nalaze – osnovnom, srednjem ili naprednom. Na kraju zbirke su rešenja, a uz svako rešenje nalazi se standard koji obuhvata i taj zadatak.
 
 
 
 
 
Biologija – zbirka zadataka za završni ispit
U zbirci se nalazi 250 zadataka koji su ključni za razumevanje školskog gradiva iz biologije. Zadaci su podeljeni u pet oblasti: Osobine živih bića, Jedinstvo građe i funkcije kao osnova života, Nasleđivanje i evolucija, Život u ekosistemu i Čovek i zdravlje. U sklopu svake oblasti zadaci su razvrstani na tri nivoa postignuća: osnovni, srednji i napredni. Pored svakog zadatka nalazi se simbol koji označava nivo postignuća. Na kraju zbirke data su rešenja svih zadataka, a uz svako rešenje naveden je standard koji obuhvata taj zadatak.
 
 
 
 

Fizika – zbirka zadataka za završni ispit

U zbirci se nalazi 250 zadataka koji su podeljeni u šest oblasti: Sile, Kretanje, Električna struja, Merenje, Energija i toplota i Matematičke osnove fizike. U okviru prvih pet oblasti zadaci su podeljeni u tri nivoa postignuća: osnovni, srednji i napredni. U oblasti Matematičke osnove fizike dati su samo zadaci srednjeg nivoa budući da standardi predviđaju samo taj nivo. Pored svakog zadatka nalazi se simbol koji označava nivo postignuća. Na kraju zbirke nalaze se rešenja svih zadataka, a uz svako rešenje navedena je šifra standarda koji obuhvata taj zadatak.
Dakle, za đake koji završni ispit shvataju ozbiljno, već je vreme da se otpočne sa pripremama. Izdanja Kreativnog centra su dobar izbor, kako za rad na času, tako i za pripreme kod kuće.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Prijemni ispit 2017 – zbirke zadataka za pripremu

  1. JOVANA kaže:

    Negde sam pročitala da će se nagrade sa državnih takmičenja (dodatni bodovi za upis u srednju školu) priznati samo deci koja upisuju škole za nadarene učenike. Taj deo mi zaista nije jasan. Zašto se bodovi ne računaju i deci koja su možda i “nadarenija” od onih koji idu u specijalne škole u velikim gradovima, a upisaće redovne gimnazije ili bilo koju drugu stručnu školu. Volela bih da mi neko odgovori na ovo pitanje, ako zna odgovor.

  2. alioi kaže:

    Alooooo

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama