Prijemni ispiti za traumiranje dece i roditelja

24 juna, 2017
Crno dete, na šta to ličiš? Pogledaj se kako izgledaš, krvave oči, podočnjaci, kost i koža! Danima ništa ne jedeš, ne spavaš, ne smeješ se… Šta se to dešava s tobom, imaš li neki problem? Meni možeš da kažeš sve… – Nemam mama, sve je u redu…

Koliko je samo roditelja svršenih osnovaca vodilo ovakav razgovor ovih dana sa svojim detetom. I nije bilo sve u redu… A zbog čega?
Bolesna ambicija i kompleksi pojedinih roditelja; neiskustvo, nezrelost, strah i trema kod dece, i još jednom dece; teška ili barem nepotrebna, suvišna pitanja, iz gradiva petog ili šestog razreda, koja ni polovina nas odraslih ne zna da reši… Neki od nas su prethodnih dana, a bogami i meseci, svojoj deci napravili pakao od života, i to izjavama – Budeš li sad zakazao, ne vraćaj mi se kući, ili – dok si pod mojim krovom biće onako kako ja kažem, ili – nemoj slučajno da me obrukaš tamo, ili… Trošeni je silan novac za spremanje gradiva, cele plate su išle na profesore, pravio se pritisak, bilo je to pitanje života i smrti. A preko puta nas dete, i još jednom dete. Dete koje još uvek ne zna da se suoči sa tremom, sa blokadom, sa pravim stresom. Dete koje ne zna kako da se suoči sa vrtoglavicom, sa glasnim lupanjem srca, sa otežanim disanjem, i to sve u samo dva sata. Dete koje je moralo da zna sve srpske srednjovekovne rudnike, šta je gornji i donji rakus, ili piktogram, gde na crtežu nedostaje komplementarnost boja i oblika, koja je tačna masa i obim fudbalske lopte (mislim da to ni Leo Mesi ne bi znao), gde je zastupljena suptropska klima, kakva peraja ima pelikanoidna jegulja, ko se rukovao 1942. godine, da li slon ima dlake, koja su dva osećanja ili raspoloženja obuzela pripovedača (majko mila!), koja je metafora poslužila pesniku kao inspiracija – je li drvo ili cvetak?!? Pa mi smo, bre, sa našim Jožom i svinjskom glavom i sankanjem u koritu još i fenomenalno prošli! To se barem lako pamtilo.
A to isto dete nema pojma, recimo, kakvo je školstvo u nekoj susednoj ili bilo kojoj drugoj evropskoj državi. Ne zna koliko je njihovo gradivo, koliko i šta uče u osnovnoj školi, koja pomagala imaju, da li još uvek koriste kredu, ili flomaster, ili kompjuter, ne daj bože! To se njih ne tiče. Bitni su srednjovekovni rudnici! Iskreno, za svojih četrdeset i kusur, još nisam sreo čoveka ili čak čuo za takvog kome je za njegov posao koji radi potreban taj podatak. Čak ni u kvizu nećete naći tako nešto.
I još jednom pitanje – zbog čega prijemni? Pa jednostavno zbog toga što država ne sme da kaže, ni deci ni roditeljima, da nam je ceo školski sistem u blatu već decenijama, da su nastavnici nezadovoljni i nemotivisani da rade, da se gradivo i tehnike predavanja nisu menjali i usavršavali ko zna otkad, da ocene nikako nisu merilo znanja i da se najčešće dobijaju po principu koliko su roditelji dece imućni i da li su u stanju da plaćaju detetu privatne časove u privatnoj školi nastavnika koji je na prvom času u petom razredu podelio deci brojeve telefona te iste privatne škole!
Zato – NE prijemnom! Promenite ceo sistem iz korena, jer džaba sve kad će ta ista deca koja i uspeju da ga polože, da nabubaju sve te nepotrebne stvari, da se upišu u srednju školu koju žele, a potom i fakultet, gle čuda, i ukoliko sve to završe, pobeći glavom bez obzira iz ove nesrećne zemlje i potražiti sreću negde daleko odavde.

 
Autor: Slobodan Prodanović
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Prijemni ispiti za traumiranje dece i roditelja

 1. Dusica kaže:

  Roditelji unitavaju decu, oni im namecu u koju skolu treba da idu! Sto se polaganja tice, polagalo se i u moje vreme ali bez udzbenika za bubanje! Pitanja od 5-og do 8.-og razreda, tako to nije bilo bubanje vec logika i steceno znaje!

  1. Milena kaže:

   A koje je to Vase vreme? Ono kad su na prijemnom bili samo srpski i matematika? Ono kad su deca imala po 5 testova za pripremu pa im se padne jedan od tih pet? Ovo, da deca polazu 7 (sedam!) predmeta za tri dana (sest sati!) niko od nas nije imao. I pogledajte testove. Svi mi, “stariji” i “pametniji” znali bismo po 6-10 od 20 odgovora da damo. A to je jedva polovina.

  2. Nan kaže:

   Koje vase vreme? Kombinovani test je uveden pre dve godine.

 2. Pera iz solitera kaže:

  Bravo za članak! Delim Vaše mišljenje! Ovakav maturski ispit je totalno nekoristan, čak šta više i štetan. Trebalo bi da deca polažu prijemni ispit iz onih predmeta bitnih za srednju školu koju žele da upišu. Npr. ako neko želi da upiše srednju medicinsku, nema potrebe da polaže ispit iz istorije i geografije. Treba da polaže ispit iz biologije, hemije…Da u tom pravcu širi i učvršćuje svoje znanje. A mišljenje da je mala matura pokazatelj opšteg obrazovanja koje su učenici stekli je obična nebuloza. Mnogo toga što uče u školi im nikada u životu neće trebati, osim eventualno za neki “kviz”.

 3. Profesor kaže:

  Nije prijemni ispit, vec mala.matura. Besmisleno, kako god da je nazovemo. I ako dete ne dobije ni jedan poen, polozilo je. Samo se stvara ogroman stres porodicama malih maturanata. Ko ima nekoga, upisace zeljenu skolu kako god prosao. I cemu sve ovo?? I cemu ovoliko? Apsurd!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama