Примају плату иако не раде

16 септембра, 2019

На списковима технолошких вишкова велики број просветара без иједног часа у распореду. За пола фонда часова зарада преполовљена

У наредних годину дана 220 професора ће, уколико у међувремену не нађу ангажман у некој школи, примати 65 одсто од плате, без иједног одржаног часа и уласка у учионицу. Према последњем пресеку стања технолошких вишкова од 9. септембра, реч је о запосленима који су у потпуности остали без фонда часова.

Како наводе у Министарству просвете, наставници који су технолошки вишак 100 одсто, примају 65 одсто од последње плате, годину и 15 дана, односно до 15. септембра следеће године. Ако у том периоду не почну да раде бар са делом норме, биће им прекинут радни однос и исплаћују им се накнаде или отпремнине.

На листи је и 3.825 који су изгубили део часова из норме, као и 5.278 просветара који одраније имају непуно радно време. И док ће они који не раде ништа, примати две трећине плате годину дана, професори који рецимо, имају 50 одсто норме, добијаће половину зараде. У синдикатима истичу да се труде да “удоме” што више колега, како би остварили бар део, или допунили постојећу норму.

– Од 27. августа до 9. септембра било је 1.115 преузимања, односно толико колега који су на списку технолошких вишкова је ангажовано у школама – каже Добривоје Марјановић, из УСПРС. – У истом периду, од 308 колега који су остали у потпуности без норме, 88 је почело да ради у школама са делом норме. Последњих пет година, од када је почела прича са технолошким вишковима, на ослобођена радна места преузето је 21.949 професора, највише у школској 2016/2017. години, њих 10.326.

Бројке

32.083 места, барем на папиру је слободно 8.000 наставника је вишак или јуре фонд часова
Синдикати упозоравају да велики број директора одбија да преузме технолошке вишкове. Дешава се да, без икаквог образложења, одбијају да приме професоре за чијим радом је делимично или у потпуности престала потреба. Тим поводом, УСПРС је упутила допис министру просвете са захтевом да сви који буду прекршили Стручно упутство за поступање приликом ангажовања запослених у установама образовања буду кажњени.

И док је више од 8.000 наставника вишак или јури фонд часова, у школама у Србије је, бар на папиру, слободно 32.083 места. Међу вишковима је највише професора стручних предмета из школа које су уписале мање ђака (машинске, кожарске, текстилне струке), а мањак је професора математике, информатике и физике.

Апсурдна ситуација

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, апсурдно је да неко ко не ради ништа, годину дана добија знатно више од минималца док они, који имају по неколико часова, добијају мање новца од њих.

– Нелогично је да професори који не уђу у учионицу годину дана, а често се и не појаве у школи, добијају месечно око 35.000 динара, док неко ко има, бар, трећину или петину норме прима око 16.000, односно 10.000 динара – каже Антић.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама