Проба мале матуре – тест издржљивости за ученике и наставнике

8 априла, 2021

Проба завршног испита заказана је за петак и суботу, 9. и 10. априла, када ће  се у основним школама проверавати знање математике, српског језика, физике, хемије, биологије, историје и географије. 

Foto: Canva

Према недавним информацијама којима се огласило Министарство, просвете, науке  и технолошког развоја, задаци на завршном испиту биће лакши него на пробном, што ће се огледати у већем броју такозваних ,,затворених задатака“ у којима ће  ученици бирати један од понуђених одговора, рекло би се са разлогом, јер су нам и  школе још увек ,,затворене“ за ученике осмог разреда. Заводу за вредновање  квалитета образовања и васпитања наложено је да се задаци прилагоде онлајн  настави, једино није прецизирано да ли се предвиђено поклапање са наставом на  даљину односи на критичну и актуелну школску годину или ништа мање хаотичну  прошлу, коју су садашњи осмаци, прошлогодишњи седмаци, такође онлајн  завршили. 

Како није реално очекивати да се завршни испит укине, такође није објективно очекивати да ученици који су у непосредној настави ове школске године, сумирајући наставне дане према комбинованом моделу, провели тек нешто мало више од два месеца, буду спремни да се суоче са питањима и задацима пробног и завршног испита. Нереално је такође, захтевати од учитеља који раде две смене у непосредној настави, да дежурају на проби завршног теста у петак, радећи и трећу смену.  

Да ли је у питању тест психолошке или физичке издржљивости учитеља и наставника или менталне спремности ученика да после вишемесечне наставе на даљину одговоре захтевима пробног завршног испита, питање је за оне који су заказали овај експеримент уживо. Пошто смо прошле школске године имали колико-толико регуларну непосредну наставу све до марта, уследила је онлајн проба пробе и пробни тест, а затим полагање завршног испита у школама. Ове школске  године углавном је настава онлајн, док је све остало што је у непосредној вези са  наставом – посредно. 

Унија синдиката просветних радника Србије у неколико наврата је скретала пажњу јавности на чињеницу да је школовање у условима пандемије утицало на то да ђацима недостаје континуитет у раду, који има за последицу смањен обим знања и очекиваних постигнућа. Такође, сматрамо да би укидање комбинованог теста, знатно допринело растерећењу полагања мале матуре. 

Била би то, не тако мала олакшица малим матурантима, на које тренутна епидемиолошка ситуација најнеповољније утиче и које очекује велики терет мале матуре у условима пандемије која не јењава.

Аутор: Весна Јеротијевић, руководилац Ресора за образовање УСПРС-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама