Problem u odlaganju ocenjivanja vide i školski psihololozi

januar 10, 2017

 
Čak i ako se vrate u školu, učenike čeka LEPO IZNENAĐENJE
 


Taman kada je đake osnovnih škola razočarala vest da im raspust neće biti dodatno produžen, stiglo je novo olakšanje – preporuka Ministarstva prosvete da ih tokom ove nedelje nastavnici ne zatrpavaju testovima i ispitivanjem.

Bez ispitivanja do kraja nedelje

Ideju Ministarstva školski kadar je različito prihvatio – jedni u njoj vide razložan izlazak đacima u susret, a drugi smatraju da će se takav ustupak upravo deci obiti o glavu.- Slažem se da decu ne treba ispitivati odmah po dolasku u školu, jer to neće poremetiti zaključivanje ocena. Nastavnici sa decom rade već četiri meseca i vrlo ih dobro poznaju, a naši predavači su još sredinom decembra uspeli da sprovedu planirana ispitivanja. Samo su u neznatnom broju slučajeva kontrolni i pismeni zadaci odlagani zbog malog broja prisutne dece. Ipak, đaci ne treba da se opuste i moraju da budu spremni da odgovaraju u što kraćem roku – rekla je za “Blic” Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša” iz Beograda.

Njeno mišljenje deli i kolega Dušan Stevanović, direktor OŠ “Vuk Karadžić” iz Vranja. U Vranju tvrde da se ne obaziru na vanrednu situaciju, te da neće iskoristiti mogućnost koju im je ostavilo Minsitarstvo i sami sebi produžiti raspust.
– To što tokom naredna tri dana neće biti testova i ispitivanja neće poremetiti ni zaključivanje ocena, ni nastavu, jer smo se sa decom još pre raspusta sve ljudski dogovorili – imali su 10 dana da pripreme gradivo za kraj polugođa, a osim srpskog i matematike, oni će do kraja nedelje imati samo po jedan čas iz ostalih predmeta – objasnio je direktor.
Međutim, nastavnici se brinu da bi sprovođenje ove odluke najviše štetilo đacima i to naročito onima koji su želeli da u narednom periodu poprave ocene.
– Dete, koje je tokom raspusta bilo zdravo, imalo je sedam dana i još dodatna dva da se spremi za odgovaranje. Ne vidim zašto mu se ne bi pružila ta prilika. Bojim se da se ovako ostavljaju samo dve sedmice da se ispita skoro celo jedno odeljenje iz skoro svakog predmeta – to će đake opteretiti i sa pet testova ili ispitivanja nedeljno! Potrebno je minimalno četiri ocene da bi se donela zaključna – većina đaka ima tri, ali mnogi su sve ostavili za poslednji čas, te će, i uz velike napore profesora, najmanje vremena ostati za učenike koji bi se sada borili za bolji uspeh – rekla nam je nastavnica matematike Dragica Velimirović Jovanov.
Problem u odlaganju ocenjivanja vide i školski psihololozi.
– Preporuka Ministarstva je u redu, ali mislim da neće biti vaš izvodljiva u praksi. Polugođe se završava 27. januara što ostavlja samo dve i po nedelje da se ocene zaključe, a to je praktično nemoguće kada većina dece neće doći u školu. Kod nas u “Mito Igumanoviću” mnogo je dece obolelo od gripa, a kako se u Kosjeriću sutra očekuje -20 stepeni, verujem da su male šanse da brojna deca putnici, koje od škole deli i do 20 kilometara, sutra prisustvuje časovima – rekla nam je Ana Vitorović, školski psiholog.
Ona je dodala da deca, koja su zdrava i u mogućnosti da dođu u školu, ovih dana nikako ne treba da zapuste knjigu.
– I roditelji i nastavnici su savetovali decu da ne poremete kontinuitet u svom učenju tokom raspusta. Deca se oko praznika zaigraju, opuste, a onda odjednom nastupe tri udarne nedelje u kojima moraju da daju sve od sebe. Škola, sa druge strane, poštuje planove rada, a uz epidemiju gripa i niske temperature, koji će mnoge učenike zadržati kući, bojim se da će se sve ispitivanje ostaviti za poslednju nedelju i znantno otežati i deci i nastavnicima. Zdrava deca treba da se pripremaju, jer od previše opuštanja neće biti ni mnogo koristi – naglasila je ona.

Dunja Tulimirović
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Problem u odlaganju ocenjivanja vide i školski psihololozi

 1. Mira kaže:

  Pa kako vas nije sramota?! Direktori, nastavnici i psiholozi..o čemu vi pričate? Nije vam dovoljno 2 nedelje da ispitate djake?! Ako je tako, vi ste onda nesposobni pedagozi!! Raspust i služi da se deca odmore, osveže ili eventualno otputuju negde. Najvažnije, kada je ŠTRAJK prosvetnih radnika u pitanju, onda nemate problem kako ćete decu naučiti i oceniti!! Odlučujete se ZA štrajk bez ikakve dileme, jer ste vi u pitanju. Sram vas bilo, sve vas koji pametujete preko ledja dece! Vrlo svesno i sa namerom koristim vi, vas..malim slovom, jer za veliko trebate i biti veliki pedagozi, što svakako niste. Upućeno svima vama, koji ste za polazak u školu, bez produžetka prazničnog raspusta.
  U potpisu,
  prosvetni radnik punim imenom i prezimenom:
  Mira Aćimović

  1. Help for Mira kaže:

   Predlažem da gospođa Mira obavezno pogleda tekst psihoterapeuta Maja Pavlov

 2. Pera Ložač kaže:

  Koliko sam ja shvatio Ministarstvo traži od nastavnika u suštini da postupe kako pedagoška praksa nalaže a to je da organizuju dopunsku nastavu. Ja sam za svoje dete tražio dopunsku pre Nove godine i danas mu je ista počela iz dva predmeta (srpski i hemija) i to deset časova. Nastavnica hemije i srpskog će ga pripremiti da odgovara. I da ne bude zabune moje dete ima četvorke iz ovih predmeta ali hoće peticu. Nastavnici su nudili da ga pitaju za dve nedelje ali ni ja ni moje dete, ćerkica, učenica 7. razrteda, nismo pristali jer smatramo da nije poenta u oceni nego u znanju jer hoće da studira. Pametnica moja je rekla nastavnicama da je pripreme da dobije peticu jer ne želi da joj ocene poklanjaju (smatra da poklonjene ocene može da ima samo štetu a rekla mi je u poverenju da nastavnice za to primaju platu pa ne želi da za nerad dobiju platu).
  Pametna tatina mezimica. A i mlađi bata joj je isto faca jer nema časa da mu nešto nije jasno i da nešto ne pita nastavnike (a ima sve petice).

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama