Разлози због којих се ваше дете понаша немогуће, а није размаженост

Деца вртићког узраста могу да буду и те како „тешка“ са својим испадима беса и захтевима, али да ли је њихово понашање само то или се нешто више крије иза њега?

1. Детету није добро, а није свесно тога

Чак и кад су деца довољно стасала да могу да вам кажу да се не осећају добро, понекад не схватају да се осећају тужно зато што су у ствари болесна. Ако вам дете не каже да га боли уво или грло, да му је мука (што често сами и не знају да објасне) могли бисте врло лако да пропустите такве знакове. Због тога су деца често мрзовољна, цвиле, пренемажу се и ‘загорчавају’ ваш живот само зато што се тако и осећају.

2. Пружа отпор због знатижеље

Као родитељи, често заборављамо колико знатижељни малишани могу да буду. Велики свет је за њих огромно игралиште препуно нових ствари које могу да проучавају. Знатижеља је велики део човекове нарави и не смемо потцењивати ту моћ. Деца често само желе да виде како би изгледало искористити своју собу као платно уместо да то учине са листом папира.

3. Није се довољно наспавало

Ово је очигледан, али важан разлог који треба споменути. Постоји разлог зашто речи ‘умор’ и ‘мрзовољност’ иду заједно, а то је пуно горе код мале деце. Када се малишани не наспавају – могу да постану потпуно другачији мали људи око којих не желите да будете неко време.

4. Можда ‘копира’ туђе понашање

Мала деца често уче на начин да копирају друге: родитеље, браћу и сестре, пријатеље па чак и ликове из цртаћа! Стога, када дете постане агресивно, непристојно или намерно неваљало, разлог се често крије у опонашању друге особе јер деца мисле да је такво понашање забавно, кул или исправно.

5. Бори се с тескобом

Ако ваше дете константно одбија да крене негде, насилно је или деструктивно – то може да буде због тога јер се заправо бори с тескобом. На пример, нервозно или забринуто дете може да се осећа преплашено због одређених ситуација и инати вам како би избегло ту ситуацију. Деца која су љубоморна и забринута због млађе браће и сестара и њиховог односа с родитељима, могу се такође понашати лоше јер на тај начин показују те осећаје.

6. Присутан је неки други здравствени проблем

Постоји пуно других стања које деца могу развити, попут аутизма, сензорне интеграције, АДХД-а и Аспергеровог синдрома – сва стања због којих могу да се појаве облици излива беса, агресивног понашања, насиља, пружања отпора и друга проблематична понашања.

7. Не зна да ради нешто лоше

Чак и ако ваше дете ускоро креће у школу или је већ у школи, има још пуно тога да прође у свом развоју, знању и разумевању света. Ми знамо шта се догоди ако оставимо чесму у умиваонику отвореном или ако кажемо непознатој жени да изгледа дебело, али ако детету не објаснимо (много пута) зашто то није примерено понашање, дете неће схватити да ради нешто погрешно. Немојмо заборавити да деца још увек уче и пуно је тога што још не знају или не схватају.

Само полако

Следећи пут када ваше дете има испад беса, понаша се насилно или једноставно непристојно, зауставите се и питајте себе: да ли је дете заиста само злочесто или је у питању нешто друго? Када дубље сагледамо сваку ситуацију, откривамо шта се заиста догађа и учимо како треба да се поставимо, шта ће помоћи њиховом понашању и побољшати га дугорочно, али и зауставити њихове муке и сачувати наше душевно здравље.