Razlozi zbog kojih se vaše dete ponaša nemoguće, a nije razmaženost

Deca vrtićkog uzrasta mogu da budu i te kako „teška“ sa svojim ispadima besa i zahtevima, ali da li je njihovo ponašanje samo to ili se nešto više krije iza njega?

1. Detetu nije dobro, a nije svesno toga

Čak i kad su deca dovoljno stasala da mogu da vam kažu da se ne osećaju dobro, ponekad ne shvataju da se osećaju tužno zato što su u stvari bolesna. Ako vam dete ne kaže da ga boli uvo ili grlo, da mu je muka (što često sami i ne znaju da objasne) mogli biste vrlo lako da propustite takve znakove. Zbog toga su deca često mrzovoljna, cvile, prenemažu se i ‘zagorčavaju’ vaš život samo zato što se tako i osećaju.

2. Pruža otpor zbog znatiželje

Kao roditelji, često zaboravljamo koliko znatiželjni mališani mogu da budu. Veliki svet je za njih ogromno igralište prepuno novih stvari koje mogu da proučavaju. Znatiželja je veliki deo čovekove naravi i ne smemo potcenjivati tu moć. Deca često samo žele da vide kako bi izgledalo iskoristiti svoju sobu kao platno umesto da to učine sa listom papira.

3. Nije se dovoljno naspavalo

Ovo je očigledan, ali važan razlog koji treba spomenuti. Postoji razlog zašto reči ‘umor’ i ‘mrzovoljnost’ idu zajedno, a to je puno gore kod male dece. Kada se mališani ne naspavaju – mogu da postanu potpuno drugačiji mali ljudi oko kojih ne želite da budete neko vreme.

4. Možda ‘kopira’ tuđe ponašanje

Mala deca često uče na način da kopiraju druge: roditelje, braću i sestre, prijatelje pa čak i likove iz crtaća! Stoga, kada dete postane agresivno, nepristojno ili namerno nevaljalo, razlog se često krije u oponašanju druge osobe jer deca misle da je takvo ponašanje zabavno, kul ili ispravno.

5. Bori se s teskobom

Ako vaše dete konstantno odbija da krene negde, nasilno je ili destruktivno – to može da bude zbog toga jer se zapravo bori s teskobom. Na primer, nervozno ili zabrinuto dete može da se oseća preplašeno zbog određenih situacija i inati vam kako bi izbeglo tu situaciju. Deca koja su ljubomorna i zabrinuta zbog mlađe braće i sestara i njihovog odnosa s roditeljima, mogu se takođe ponašati loše jer na taj način pokazuju te osećaje.

6. Prisutan je neki drugi zdravstveni problem

Postoji puno drugih stanja koje deca mogu razviti, poput autizma, senzorne integracije, ADHD-a i Aspergerovog sindroma – sva stanja zbog kojih mogu da se pojave oblici izliva besa, agresivnog ponašanja, nasilja, pružanja otpora i druga problematična ponašanja.

7. Ne zna da radi nešto loše

Čak i ako vaše dete uskoro kreće u školu ili je već u školi, ima još puno toga da prođe u svom razvoju, znanju i razumevanju sveta. Mi znamo šta se dogodi ako ostavimo česmu u umivaoniku otvorenom ili ako kažemo nepoznatoj ženi da izgleda debelo, ali ako detetu ne objasnimo (mnogo puta) zašto to nije primereno ponašanje, dete neće shvatiti da radi nešto pogrešno. Nemojmo zaboraviti da deca još uvek uče i puno je toga što još ne znaju ili ne shvataju.

Samo polako

Sledeći put kada vaše dete ima ispad besa, ponaša se nasilno ili jednostavno nepristojno, zaustavite se i pitajte sebe: da li je dete zaista samo zločesto ili je u pitanju nešto drugo? Kada dublje sagledamo svaku situaciju, otkrivamo šta se zaista događa i učimo kako treba da se postavimo, šta će pomoći njihovom ponašanju i poboljšati ga dugoročno, ali i zaustaviti njihove muke i sačuvati naše duševno zdravlje.