Како васпитати децу када жене и мушкарци у Србији никада неће бити једнаки?

Пароле на интернету „Не туци жену!” и „Мизогинија!” не решавају проблеме жена.

Џаба интернет-дрека кад се ништа не мења. Боље да анализирамо ситуацију и предлажемо решења. Потребна нам је помоћ добрих мушкараца, а ми треба да се потрудимо да подигнемо још боље. И упорно тражимо промене да би наше ћерке имале мало боље шансе.

Положај жена у Србији одређује више ствари (Феминисткиње нису завршиле посао до краја).

Лепота:

После свег оног пуштања длака из шездесетих за жену је и даље најважније да буде лепа. Колико времена и здравља оде на маникире, кератине, пућење, обрве, ботоксе, силиконе, корсете, дванаестице? Вредност жене се пре свега процењује тиме како она изгледа.

Стање у друштву:

На папиру жене су исте као мушкарци. Могу да гласају, раде и равноправне су у друштву. Али и на тараби свашта пише. Свака друга жена у Србији (а свака трећа у свету) је претрпела насиље у породици – психичко, физичко, економско или сексуално.

Каријера:

Вероватно ипак нећете напредовати као мушкарац. Ако хоћете да родите дете, ви сте на минимум годину дана првенствено хранилица и лутка за пружање нежности. А дете ће вас тражити чак и када буде имало 5, 8 или 11 година.

Да би се бебин мозак развијао на социјалном и сазнајном плану, потребна јој је јака веза са родитељем. Чак и да накачите вештачку дојку на бебиног тату, у главном је ви храните и пружате утеху. Има мушкараца који су од првог дана посвећени беби колико и маме, али колико њих познајете?

Када прође породиљско, трчаћете између посла и куће да кувате, спремате, забављате и лечите децу… Осим ако немате 1-2 пара руку да им препустите дете. У сваком случају дан ће за вас бити превише кратак и вероватно ће вас гристи савест што нисте довољно добра мајка или радник.

Имаћете добар посао ако имате среће: 27% жена или не ради нигде или су домаћице, а оне запослене зарађују плату која је мања од српског просека.

Чему учимо дечаке?

Да ли испољавају своја лоша осећања? Због мачо културе мушкарац је „слабић” ако покаже да пати, да се боји и да му је тешко. Једино љубомору показују врло отворено, често деструктивно.

Хајде да научимо дечаке да негативне емоције осећају сви. Да је рањивост ОК.

Научимо ћерке да се не гнушају момака када код њих виде страх, тугу и бол.

Опусти се, дрмни коју. Лакше је то него да се суочиш са оним што те тишти. У Србији 70% одраслих конзумира алкохол. Четвртина од овог броја су алкохоличари, и то 3 мушкараца дођу на 1 жену.

Коме жена припада? Научимо дечаке да је жена независна јединка, а не „твоја или ничија“. Ако хоће да оде од тебе, не можеш да јој то не дозволиш тако што ћеш да јој претиш, осакатиш је или убијеш.

Ко је физички јачи?

Жена је увек телесно угрожена, јер је неки психопата или мачо тип јачи од ње. Много жена се боји да саме ходају ноћу по улици, да уђу у лифт са странцем, да не закључају врата кад су у аутомобилу… Девојчице су учене од малена да буду промишљене и резервисане како би преживеле без последица.

Учимо девојчице борилачким вештинама како би биле у стању да се одбране.

Научимо дечаке како НЕ заправо значи НЕ, а не ДА.

Ко је власник имовине?

Само 34% жена у Србији поседује некретнину самостално, остале су бескућнице ако одлуче да оду од мужа. У сигурним кућама су завршавале чак и оне које су се „добро удале”.
Делимо имовину између сина и ћерке равноправно иако је она променила презиме.

Какав им је посао?

Према истраживању из 2018. године, 90% жена у Србији има плату мању од просечне од 400 евра. 60,6% запослених жена прима плату мању од 300 евра. Свака друга је запослена само на одређено време.

Да, породиљско нам траје годину дана, али…

У Шведској и тате морају на породиљско.

У Данској жене у просеку раде 5 сати док им деца не напуне 18 година.

Због невидљивих послова и бриге о деци жене више раде у кући. Било би фер да зато ГОДИНАМА раде краће. Ко ће да им чува децу кад су болесна?

Никада у СВЕТУ жене неће сустићи мушкарце по питању имовине

Жене као раднице су вредније, лојалније и чешће завршавају факултете. Али углавном раде у образовању, нези и трговини. Капитализму је важнија способност да се згрће капитал.

Мушкараци генерално зарађују већи новац, јер су склонији професијама где се врте веће паре. Плус, могу да ставе посао испред свега.

Капитализам је бог

Стање жена у Америци није ништа боље када су у питању моћни мушкарци. Харви Вајнстин, Џефри Епстајн, Брет Кевана, Доналд Трамп – знамо их из медија као оптужене за силовање или педофилију. И британски принц Ендру се ових дана у медијима „вадио” да није плаћао за секс са подвођеном малолетницом. Човек се сећа да је баш тог дана у Лондону 2001. водио ћерку на пицу.

На жалост, пара врти где бургија неће. Моћни мушкарци зато женама могу свашта, а да се на крају ипак извуку.

Где је решење?

Иако је свака 2. жена у Србији жртва насиља, постоје и мушкарци који не малтретирају никог. Тражимо од добрих мушкараца да не затварају очи пред насилником чак иако им је друг. Ако се не супротстављате силеџији, ви га подржавате.

Тражимо боље за себе и своје ћерке. Не пристајмо на насиље. Указујмо на неједнакости. Тражимо пола стана, удружујмо се за боље услове на послу. Васпитавајмо дечаке да поштују жене. Учимо девојчице шта је равноправан емотиван однос својим примером.

Постоји ли још неко решење? Реците ви мени.

Аутор: Мариа Милојковић, аутор бесплатне књиге са саветима психолога Како да деца постану прилагодљиви и задовољни људи