Produženje kolektivnog ugovora za tri godine?

3 februara, 2018

Sporazum o produženju posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika mogao bi da bude produžen za tri godine.

Kako Danas nezvanično saznaje, takav predlog sindikata obrazovanja je prihvatljiv Ministarstvu prosvete, ali se čeka izjašnjavanje i ostalih ministarstava kako bi se stavovi usaglasili.
Savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević kaže za Danas da je Ministarstvo prosvete predložilo da se postojeći PKU produži za godinu dana, a sindikati na tri, te da bi na sastanku u ponedeljak trebalo da se postigne dogovor.
Pošto su pregovarači s jedne strane sindikati, a s druge država, sporazum o produžetku važenja PKU moraju da potpišu predstavnici sva četiri sindikata obrazovanja, a s obzirom da postojeći ističe za koji dan, sindikati su praktično dovedeni u situaciju da se saglase sa produženjem, jer bi u suprotnom ostali bez ičega.
Kako je Danas pisao, Unija sindikata prosvetnih radnika tražila je nastavak pregovora i donošenje novog PKU. Sa tim stavom je izašao i GSPRS „Nezavisnost“, nakon što je predsednik tog sindikata Tomislav Živanović demantovao informaciju koju je naš list dobio u Sindikatu obrazovanja Srbije da su ta dva i Sindikat radnika u prosveti Srbije bili za produženje PKU za godinu dana.
Međutim, posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete u četvrtak, GSPRS „Nezavisnost“ je saopštio da su se na njihov predlog ostali reprezentativni sindikati složili da se važenje kolektivnog ugovora produži za tri godine. U saopštenju piše i da se pregovori o zaključivanju novog PKU za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika nastavljaju, te da je produženje postojećeg uzrokovano nedopustivo sporom dinamikom zakazivanja sastanaka.
Piše: V. Andrić
Izvpr: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama