Продужење колективног уговора за три године?

3 фебруара, 2018

Споразум о продужењу посебног колективног уговора за основне, средње школе и домове ученика могао би да буде продужен за три године.

Како Данас незванично сазнаје, такав предлог синдиката образовања је прихватљив Министарству просвете, али се чека изјашњавање и осталих министарстава како би се ставови усагласили.
Саветник министра просвете Милош Благојевић каже за Данас да је Министарство просвете предложило да се постојећи ПКУ продужи за годину дана, а синдикати на три, те да би на састанку у понедељак требало да се постигне договор.
Пошто су преговарачи с једне стране синдикати, а с друге држава, споразум о продужетку важења ПКУ морају да потпишу представници сва четири синдиката образовања, а с обзиром да постојећи истиче за који дан, синдикати су практично доведени у ситуацију да се сагласе са продужењем, јер би у супротном остали без ичега.
Како је Данас писао, Унија синдиката просветних радника тражила је наставак преговора и доношење новог ПКУ. Са тим ставом је изашао и ГСПРС „Независност“, након што је председник тог синдиката Томислав Живановић демантовао информацију коју је наш лист добио у Синдикату образовања Србије да су та два и Синдикат радника у просвети Србије били за продужење ПКУ за годину дана.
Међутим, после састанка са представницима Министарства просвете у четвртак, ГСПРС „Независност“ је саопштио да су се на њихов предлог остали репрезентативни синдикати сложили да се важење колективног уговора продужи за три године. У саопштењу пише и да се преговори о закључивању новог ПКУ за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика настављају, те да је продужење постојећег узроковано недопустиво спором динамиком заказивања састанака.
Пише: В. Андрић
Извпр: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама