Проф. Чупић о учитељима и стању у друштву

Проф. др Чедомир Чупић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду, одржао је једном приликом предавање “Политика и неморал” на Факултету педагошких наука у Јагодини и том приликом изјавио:


– Учитељи имају најважнију мисију; свети позив, поред лекара који нас лече и судија који нас штите од неправде, али изгледа да нема места за такву мисију у овом друштву које даје приоритет другим стварима, у којем разни махери и политичка “чудовишта” узимају новац и поткрадају државу, а појединци са лажним и купљеним дипломама заузимају места која не заслужују.
Професор Чупић је говорећи о одређењу политике и њеном односу према категоријама морала, неморала и аморала, истакао да су у средишту савремене политике моћ и интерес, те да је зато политика најчешће и одвојена од морала који почива на вредностима истине, правде, општег добра, солидарности итд.

– Моћ води ка самовољи, а интереси воде ка голом прагматизму. То шкоди држави и друштву. Морал воде принципи и императиви за разлику од савремене политике. Јавно добро је, међутим, задатак и обавеза и зато је кључ у законској регулативи, развијању контролних механизама власти и расподели моћи, а то показују и ови избори.

Више на: Данас