Prof. dr Branislav Tiodorović: Nije isključeno da školske klupe privremeno napuste i stariji osnovci

8 marta, 2021

“Bez sedam do 10 dana zatvaranja ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenja rigoroznih mera”, tvrdi prof. dr Branislav Tiodorović.

Naš poznati epidemiolog ne krije da medicinski deo Kriznog štaba nije zadovoljan donetim merama i da će na narednoj sednici u Palati Srbija tražiti da one budu pooštrene.

– Neophodno je još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana, kako bi se suzbilo širenje korona virusa – rekao je prof. Tiodorović gostujući na TV „Pink“.

Šta će biti sa školama?

Na sednici Kriznog štaba, sasvim je izvesno, biće reči i o daljem radu škola. Podsetimo, srednjoškolci u celoj Srbiji su od juče prešli na onlajn nastavu, a nije isključeno, posebno ako dođe do daljeg skoka broja zaraženih, da školske klupe privremeno napuste i stariji osnovci, đaci od petog do osmog razreda.

– Procenat zaraženih među zaposlenima u školama je dva odsto, broj obolelih nije alarmantan, mada je u povećanju od Sretenja – rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Kako je rekao, “obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa, već je očigledno da deca bivaju zaražena negde van nastave, bilo da prisustvuju žurkama ili sede u kafićima”.

Situacija je zabrinjavajuća u mnogim delovima Srbije, o čemu svedoče i reči epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Leskovac Zorane Kulić. Kako kaže, nadali su se da će doći do pada broja obolelih, ali se to nije desilo.

– Za razliku od susednih gradova Niša i Vranja, mi nemamo tako nagli skok broja obolelih, kod nas je on u blagom porastu. Međutim, sve uzrasne grupe su sada zahvaćene. Mini-porodične epidemije su i te kako zastupljene. Imamo u nekim danima i po desetak porodica gde su svi članovi porodica oboleli. Sada su zahvaćena i deca i roditelji i bake i deke – rekla je za RTS Kulićeva.

Što se kliničke slike tiče, kod dece je i dalje ona blaga, za razliku od ljudi srednje životne dobi i starih gde ide od srednje teške do teške kliničke slike

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prof. dr Branislav Tiodorović: Nije isključeno da školske klupe privremeno napuste i stariji osnovci"

  1. Aleksa kaže:

    I dalje se pitam da li sa decom, kod kojih je klinička slika blaga, rade deca?
    Pokazujete nizak stepen interesovanja za učiteljski kadar koji je pokošen koronom.
    Ako su zahvaćene sve uzrasne kategorije, zašto su manje važni nastavnici koji rade sa decom od prvog do četvrtog razreda?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama