Prof. dr Mandić: Nove tehnologije mogu pomoći da se vaspitanje VRATI u škole

Foto: Nova

Dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Danimir Mandić kazao je za Vreme da će u perspektivi morati da se menja način organizacije nastave, ali i vrednovanja znanja učenika.

„Moraćemo da uskladimo naše zahteve sa potrebama dece. Deca imaju značajno drugačija interesovanja, na drugačiji način dolaze do informacija.“ – istakao je Mandić i dodao da to znači da se organizacija nastave i način predavanja moraju prilagoditi deci, kako bismo podstakli njihovu unutrašnju motivaciju.

Mandić je kazao da problem ne možemo da tražimo u deci da tražimo problem, već u sistemu.

„Posebno se treba osvrnuti na razvoj veštačke inteligencije koja daje dodatni impuls ka promenama koje će se dogoditi u bliskoj budućnosti u obrazovnom sistemu. Krajnje je vreme da se pozabavimo analizom stanja u prosveti u funkciji promena koje će biti u interesu razvoja i dece i obrazovanja uopšte”, kaže Mandić.

Podseća da nisu deca tu zbog nastavnika, već obratno.

„Sada se više ide ka tome kako da dete nauči da uči. Kako da razmišlja i kako da se kritički odnosi prema sadržajima. Posebno sa pojavom veštačke inteligencije i sa činjenicom da 80 odsto podataka dobijaju iz digitalnih izvora”, objašnjava.

S druge strane, kaže, treba iskoristiti prednosti veštačke inteligencije da smanji potrebe predavačkog dela nastave, gde nastavnik saopštava gotova znanja, a ostaviti više vremena za interakcije sa učenicima.

„Nažalost, poslednjih decenija je vaspitanje maltene proterano iz škole na račun obrazovanja. Nastavnik se sve manje bavi detetom, a sve više sadržajem i predmetom. Nove tehnologije uz dobru organizaciju nastave, mogu da nadomeste nastavnicima to vreme sa decom i da se vrati vaspitanje u škole”, kaže Mandić.

On podseća i na to da se informacije sada brzo razvijaju i sve ono čemu učimo decu danas, kroz četiri godine može da se promeni.

„Prema tome moraćemo doživotno da se usavršavamo”, kaže.

Godinama uljuljkani u isti sistem

Mandić ukazuje i na to da će morati da se prave značajne promene i u obrazovanju nastavnika i učitelja.

„Veštačka inteligencija će nama manje promena doneti u medicini, inženjerstvu i ekonomiji nego u obrazovanju. U obrazovanju će nas sačekati revolucionarne promene, na koje verovatno nećemo biti spremni ukoliko pod hitno sami ne preduzmemo nešto”, kaže Mandić.

Trebalo bi, dodaje, da se osmisle modeli vrednovanja znanja koji nisu isti kao pre pedeset godina. Godinama smo, kaže, uljuljkani u isti sistem obrazovanja i već mnogo kasnimo sa promenama.

„Mi treba da vidimo imamo li nastavnike koji su dovoljno informisani o mogućnostima koje nude nove tehnologije, posebno veštačka inteligencija. Da li su osposobljeni za njihovo korišćenje i da li su svesni benefita koje tehnologije donose. Nažalost, u velikoj meri nisu”, kaže Mandić.

Ceo tekst: Vreme