Проф. др Несторовић: Родитељи, мазите своју децу, то је фантастично за имунитет!

29 јуна, 2017

Када је реч о дечјем здрављу, сваки родитељ ће имати да каже нешто другачије. Оно што је готово свима заједничко су те фамозне респираторне инфекције – секрет и кашаљ највећи су непријатељи вртићке и оне мало старије деце.

Управо о болестима респираторних органа недавно су у емисији РТС Ординација говорили др Бранимир Несторовић, дечји пулмолог и алергорог, др Владимир Жугић, пулмолог и глумци Петар Стругар и Небојша Миловановић.


Оно што је нас највише занимало јесте шта на ту тему има да каже управо доктор Несторовић, најцењенији дечји пулмолог, доктор у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова”.

На питање шта су заправо највећи проблеми деце, доктор без двоумљења каже – прехладе. Отприлике 70% здравствених проблема код деце су управо разноразне инфекције. Деца до четврте године изграђују имунитет, а чак до пете не умеју да искашљу секрет и то им ствара проблем и продужује процес оздрављења. Иначе, доктор додаје да је сам кашаљ код деце у 90% случајева безазлен.
„Један Американац је истраживао и на крају израчунао – ако се у току дана накашљете до 34 пута, то је релативно безазлено. Преко тога је знак за узбуну” – помало у шали каже др Несторовић

Оно чега се плаше многи родитељи чија деца често болују од бронхитиса је  – астма. Ипак, донекле могу да одахну. Чести бронхитиси нису сигуран пут ка астми. То је генетска болест и онај ко треба да је добије, добиће је свакако. Најчешћи покретач астме је управо кијавица, а ако је деца не добију до четврте – пете године, јако је мала шанса да ће је добити касније, додаје доктор Несторовић.

Честе заблуде

Када је реч о неким заблудама које су дубоко укорењене у нашем друштву, попут оне да се беби која плаче шире плућа, доктор уз осмех каже да је то исто као кад кажу „нека беба плаче, мање ће да пишки”, дакле без икаквог основа.
„Родитељи, дете треба да мазите, кад то радите, лучи се окситоцин, хормон среће, а то је нешто фантастично за имунитет”, открива доктор.

„Они који имају алергије, спадају у интелигентне људе, показала су нека истраживања” – каже доктор Несторовић

Још једна од ствари којима наш народ прибегава јесте мазање козјег и овчјег лоја на плућа детету које кашље, не би ли лакше избацило секрет. „Не знам само како ће то допрети до плућа”, каже доктор „Једина корист од тога је што се плућа утопле па се можда секрет мало одлепи, али то бисте постигли било каквим топлим облогама.”

Говорећи о пушењу и трудноћи, доктор открива неколико мање познатих чињеница. Наиме, жена која пуши, била трудна или не, мења сопствени ДНК па самим тим и ДНК својих јајних ћелија. Шта то значи? Па једноставно је – ако жена пуши, она је за своје будуће дете, које није ни зачето, створила потпуно исте могућности да оболи од болести које су узроковане пушењем, као и она сама. Али то није једини проблем, та промена ДНК се чак преноси и на унуче. Да појаснимо – ако жена која није трудна пуши, она мења свој ДНК, кад затрудни, јајна ћелија са измењеним ДНК створиће нови живот са истим предиспозицијама за болести као што има мама. Ако тај нови живот буде девојчица, потпуно ће исте промене ДНК она пренети свом детету! Није, дакле, довољно престати пушити у трудноћи, каже доктор, уверен нажалост да то неће утицати на жене да оставе дуван.

Штети ли хладан ваздух детету?

„Ја сам се као млађи смејао кад видим замотано дете, прекривених уста. Али, нисам био у праву. Недавно је објављен рад, заснован на истраживањима која су доказала да, ако удишете хладан ваздух и расхладите дисајне путеве испод 32 степена, ризик од респираторне инфекције је четири пута већи.”, каже доктор Несторовић

Шта смета дечјим плућима?

„Постали смо сувише чисти. Купамо се више пута дневно. Употреба антибиотика не јењава, храна је пуна хормона, амбалажа у коју се пакује пуна је естрогена. Знакове за рециклажу нико не чита, али треба их погледати и куповати само ако на амбалажи стоји број 2, 3 или 5. То је релативно безазлено” – објашњава др Несторовић

Говорећи даље о томе шта смета деци, доктор додаје да наше генерације немају стимулус за имуни систем, па он ништа не може да научи и зато реагује на бесмислице. Одговор нашег имуног система који је још увек какав-такав је стар, а сада почињемо да плаћамо и цех цивилизације – мобилних телефона, интернета, па чак и дизел честица.

„Што више деце имате у кући, свако следеће има мање шансе да оболи од астме. Једноставно је – беспрекорна чистоћа јењава са сваким следећим дететом. Претерана хигијена је наш непријатељ”

На питање шта би препоручио родитељима деце која имају проблем с респираторним инфекцијама, доктор одговара – етерична уља.
„Етерична уља су изузетна. Уље од оригана, рецимо, убија једну од упорних бактерија која је отпорна на све антибиотике; затим одлично је уље од еукалиптуса и босиљка. За сув кашаљ уље од нане је један од најјачих лекова који постоје. Тимијан смањује лучење секрета, а бели слез је један од најбољих лекова за сув кашаљ. Све време говорим о уљима за инхалацију. Терапија биљкама није без везе. Изузетак је можда камилица за оне алергичне на амброзију. А редовне инхалације, ако је то терапија, такође много помажу.” – завршава де Несторовић

A. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Проф. др Несторовић: Родитељи, мазите своју децу, то је фантастично за имунитет!

 1. andjela каже:

  Ja samo mogu reci da nije bilo dr Nestorovica moje dete bi bilo pokojno zbog nasih lekara

 2. Natasa каже:

  Sve pohvale za dr. Nestorovica i njegovom ogromnom znanju,koje je pomoglo mom unuku i spaslo ga od ne ne znanja i ne profesionalnosti pedijatara.

 3. bojana каже:

  Hvala dr Nestorovicu

 4. dijaspora каже:

  Nigdje nisam procitao o vezi oksitocina I imuniteta. A I ovo o pretjeranom kupanju je bez veze. Ko to jos kupa dijete u Srbiji tri puta na dan. Ali professor ima dobru pricu, a nekada se medicina svodi na filozofiranje jer ne mozemo da pomognemo.

  1. Jelena каже:

   Moje dete se leti tušira po tri, četiri puta zato što mu od znoja izlaze bubuljice. Ako ste u dijaspori, ne znači da ovdašnji doktori nemaju pojma i da su nam deca zapuštena.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама