Професор епидемиологије: Вирус је само „направио паузу”

фебруар 3, 2017

Број оболелих је готово четири пута већи од 132.860 колико је званично пријављено, а прерано је за закључак да смо с грипом за ову сезону завршили, тврди др Бранислав Тиодоровић, професор епидемиологије на нишком Медицинском факултету


Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, од октобра прошле године до 3. фебруара 2017. у Србији је од грипа оболело 132.860 грађана, што је више него у истом периоду прошле сезоне.
У поређењу са претходном недељом, број пријављених случајева опада, па су посете пацијентима у многим болницама и клиничким центрима поново дозвољене. Такође, одјављене су епидемије локалног типа у Омољици, мачванском округу и Београду.
На основу статистике могло би се закључити да је грип у повлачењу. Али, стручњаци не мисле тако.
Професор епидемиологије на нишком Медицинском факултету, др Бранислав Тиодоровић каже да са грипом, ове сезоне, нажалост још нисмо завршили.
– Вирус је само „направио паузу”, а отопљавање и побољшање временских прилика ствара погодне услове за његово ширење. Број стварно оболелих је најмање два пута већи од оног приказаног у статистици. Тврдим да је грип погодио 500.000 грађана. Лекару се не обраћа две трећине оболелих, поготову међу радно активним становништвом и млађим особама, који су га преболели „на ногама” или у кућним условима – каже др Тиодоровић.
Према његовим предвиђањима, након распуста, када се деца врате у школске клупе, доћи ће до поновног пораста броја оболелих од респираторних инфекција.
Нови талас грипа наступиће крајем фебруара, а када ће коначно „положити оружје” тешко је предвидети – напомиње наш саговорник и додаје да не треба очекивати да ће бити горе од оног што смо прошли у децембру прошле и у јануару ове године.
Највише оболелих и даље је међу децом до четврте и код основаца до 14 године, што не чуди, јер се у том животном добу помоћ лекара тражи за сваку температуру и инфекцију.
Др Тиодоровић наглашава да радно активни део становништва у оваквим статистикама остаје „испод радара”, јер се због грипа и респираторних инфекција углавном не обраћају лекару, што је услов да буду уписани у званичне податке о броју оболелих.
До сада је забележно 18 смртних исхода као последица грипа, углавном код особа које су већ имале неко хронично обољење, са изузетком тридесетогодишњакиње из Ниша. Преминули нису били претходно вакцинисани против грипа, док је за девет особа вакцинални статус непознат.
– И један особа умрла од грипа је много, а камоли 18. Ове сезоне коначно смо имали више вакцинисаних хроничних болесника него у протеклих четири, пет година. То је добар знак да су људи почели поново да верују у вакцину против грипа, али очигледно још није довољно. Такође педијатар мора да предложи вакцину и деци која су астматичари или болују од дијабетеса који се јавља у раној младости, што се ради у развијеним државама, попут Шведске, Норвешке , Аустралије или САД – каже др Бранислав Тиодоровић.

Аутор: Оливера Поповић
Извор: Политика

 

1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама