Професор у Масачусетсу саставио је најкраћи тест интелигенције који садржи само три питања

Професор са Технолошког института у Масачусетсу Шејн Фредерик саставио је најкраћи тест интелигенције, који садржи само три питања, пише британски таблоид „Мирор“.

Истиче се да је тест направљен још 2005. године, како би се проверила когнитивна способност, али је тек сада објављен на интернету.

Нови тест укључује следећа питања:

1) Лопта и рекет за тенис заједно коштају 1 долар и 10 центи. Рекет је скупљи од лопте за један долар. Колико кошта лопта?

2) Пет машина у фабрици текстила произведе пет ствари за пет минута. За колико минута ће 100 машина направити 100 ствари?

3) На језеру расту локвањи. Сваки дан се њихов број удвостручује. Познато је да ће локвањ у потпуности прекрити читаву површину језера за 48 дана. Колико дана је потребно локвању да покрије половину језера?

Научник је такође спровео експеримент у коме је учествовало три хиљаде људи из различитих области и са различитим нивоом образовања. На крају је само 17 одсто учесника тачно одговорило на питања.

Професор истиче да се тест чини лаким на први поглед и да га је лако разумети, али у циљу тачног решења — најважније је избећи одговор који нам први пада на памет.

Taчне одговоре погледајте ОВДЕ

Извор: Спутњик