Profesorka Čačanske gimnazije: Unapređivanje ljudskih vrednosti kod učenika nije instant ideja. Mi smo tom cilju oduvek težili.

5 septembra, 2023

Da je Čačanska gimnazija jedina u Srbiji digla svoj glas protiv smernica koje je ministarstvo poslalo svim školama pre početka ove školske godine – nije novost. Njihovo saopštenje pročitali su gotovo svi nastavnici i mnogi roditelji i sve što se moglo čuti su samo reči hvale za ovako hrabar potez koji odiše integritetom.

Podršku brojnih kolega dobili su na društvenim mrežama, ali, koliko nam je poznato, još nijedna škola nije javno istupila i priključila se Čačanskoj gimnaziji u njihovoj odluci. Za sad, ta podrška ostaje na rečima.

A zbog čega su profesori ove gimnazije na čelu sa direktorom odlučili da odbiju smernice Ministarstva? Oni, naime, smatraju da odgovornost za nasilje nije na nastavnicima i roditeljima, već na državi i društvu.

Danka Vujičić, profesorka hemije u ovoj školi govorila je za portal N1 i tom prilikom objasnila šta je njenim kolegama i njoj najviše zasmetalo kada je reč o smernicama koje su dobili.

“Znamo kako se završila protekla školska godina, a o toj odluci mi smo obavešteni putem medija. U jednoj stresnoj situaciji za celu zemlji našli smo se pod dodatnim pritiskom jer smo u svega nekoliko dana morali da dovršimo realizaciju nastavnih sadržaja i da damo predloge zaključnih ocena.”, kazala je prof. Vujičić i dodala da je zatim, tokom leta, usledio jedan period u kom prosvetni radnici nisu bili uključeni u rešavanje problematike.

A onda, desetak dana pre početka ove školske godine, stigle su smernice za realizaciju ciljeva koji su predstavljeni kao novi.

“Sve to dolazi u trenutku kada se mi bavimo izradom globalnih i operativnih planova, godišnjih programa, realizacijom popravnih ispita. A u tim smernicama je kao cilj posebno naglašeno unapređivanje ljudskih vrednosti kod učenika, kao i odnosa koji se zasnivaju na međusobnom poštovanju i uvažavanju različitosti. To nije cilj koji treba da bude naglašen samo u ovoj školskoj godini, već smo tom cilju oduvek težili. To je dugoročni cilj i implementiran je u svaki segment nastavnog programa. Vi na tome radite čak i kada učenici pevaju u horu, kad ih vodite na ekskurzije, kad pratite rad učeničkog parlamenta, organizujete humanitarne akcije. To nije neka instant ideja koja treba da se smesti u jedan dan tematske nastave.” – istakla je Vujičić.

Škola, kaže ona, ne sme da bude usamljeno mesto na kom će se negovati tolerancija i kažnjavati nasilje.

“Ako smo mi ovde u obavezi i želimo da sa decom izgradimo jedan pravi sistem vrednosti, postavlja se pitanje šta se dešava kada učenik napusti školski prostor i bude izložen vestima o nasilju, neprikladnim tv sadržajima, neprimerenom sadržaju na društvenim mrežama i shvati da škola nije refleksija njegove stvarnosti? U tom trenutku naš poziv je potpuno obesmišljen. Dakle, potrebna je podrška društva da se na svim nivoima poštuju isti sistemi vrednosti i vaspitni principi.” naglašava prof. Vujičić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Profesorka Čačanske gimnazije: Unapređivanje ljudskih vrednosti kod učenika nije instant ideja. Mi smo tom cilju oduvek težili."

  1. Mira kaže:

    Sramno je da narod ćuti na sve ovo što nam radi vlast. Bravo za Čačak, slobodarski grad uvek bio.
    I revolucija protiv Miloševića, tog 5.oktobra, krenula je iz Čačka.
    Ostaje nada da ponovo neki Velimir organizuje isto, vreme je…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama