Пројекат школе из Словеније – како децу од слатких пића окренути води

Од учитељице из Словеније Андреје Чок стиже нам једна прича о пројекту који је са својим ђацима реализовала, а тиче се утицаја воде на здравље и развој свести о значају очувања извора чисте воде.

Идеја пројекта је, дакле, проучавање утицаја воде на здравље и подстицање заштите водених ресурса. Велики број деце пати од прекомерне тежине. Пијење воде превентивно делује против гојазности, а већина ученика пије премало воде што узрокује дехидрацију која може ослабити когнитивне способности, проузроковати умор и главобољу.

Подручна школа Време неколико година укључена је у Мрежу школа парка Шкоцјанске јаме (ПШЈ) у којој суделује седам домаћих и две италијанске школе које се састају и делују у подсливу реке Ријека.

На састанку ментора, почетком школске 2019/2020. године, представљен нам је пројект »Водна школа«. Будући да нам се чинио врло примерен за нашу подручну школу, одлучили смо да се укључимо у пројекат. Тако се наша школа, у октобру 2019. године, укључила у пројект Водна школа и након испуњених услова добила и назив Водна школа. Ради се о међународном пројекту који се одвија у 7 европских држава: Аустрија, Бугарска, Чешка, Њемачка, Италија, Уједињено Краљевство и Словенија.

КАРТА ВОДНИХ ШКОЛА

Главна намена Ерасмус+ пројекат Водна школа: ученике свакодневно морамо подстицати да у школи пију воду из славине.

Зашто смо се у нашој школи одлучили да ћемо воду пити из славине? Неколико чињеница:

Вода и здравље
У ЕУ више од 20 посто деце и младих пати од прекомерне тежине. У задњих пар деценија тај број се знатно повећао.

Гојазност код деце често је повезана с конзумирањем слатких пића. Скоро 40 посто шећера које деца конзумирају долази из слатких пића.

Показало се да подстицање деце на испијање воде у школама превентивно делује против гојазности.

У Европи 20 до 90 посто деце до старости од 6 година има зубне пломбе. Деца стара 12 година, због каријеса имају просечно оштећених 0,5 – 3,5 сталних зуба. Конзумирање слатких пића доводи до труљења зуба и зубних пломби, а то можете избећи испијањем незаслађених пића.

Вода и ефикасност школараца у школи
Скоро половина школараца не задовољава своје минималне потребе за водом.
Чак и мања дехидрација може ослабити когнитивне способности, проузроковати умор и главобољу што негативно утиче на ефикасност учења.
Примерена хидрација услов је за концентрацију и добре резултате у школи.

Вода и окружење 
Важни циљеви овог пројекта су подстицање заштите вода и трајно искоришћавање водних ресурса.
Сваког минуте људи на свету купе до милион пластичних флаша. До 2021. године тај број ће се повећати за 20%.
Један од најчешћих пластичних отпада на европским плажама су пластичне боце.
Школе које не користе пластичне боце доприносе остваривању Европске стратегије за пластику.

Циљеви Водне школе
Смањити конзумирање слатких пића.
Помоћи при смањењу телесне тежине деце.
Смањење количине пластичног отпада, првенствено пластичних боца, коришћењем стаклених боца/чаша за трајну употребу.
Ученицима помоћи у довољној хидрацији због чега имају и више енергије и лакше уче.

ГЛАВНИ ДЕО

Родитеље ученика, на 1. родитељском састанку, упознали смо с пројектом Водна школа.
Током школског дана ученике смо упозоравали и подстицали на пијење воде из славине. Увели смо ритуале пијења воде (ујутро, ужина, ручак и после подне). У школи су тако попили приближно 8 децилитара воде. Током школске године добили су пластичне бочице с логотипом водне школе.
Наравно, учитељи и деца су пили воду из славине.

Шта значи водна школа?

  • ученици пију воду из славине
  • ученцима је омогућен приступ свежој питкој води из славине. Имају и своје бочице, чаше или шоље.
  • у школи није могуће купити слатка пића и деца их не доносе са собом
  • учитељи у разреду пију воду (служе као пример)
  • ученике подстичемо на испијање довољних количина воде (имају правила пијења воде, подсетнике)

Школске активности

У школу смо увели ритуале испијања воде: у тачно одређено време децу опомињемо да је потребно пити воду и увели смо водне паузе. Ученици на попису испред учионице означавају колико су чаша попили у недељи дана.

Деца у школи током водних пауза попију барем 0,8 л воде (норматив за 7-10 година стару децу је 970 мл), а остало код куће. Током физичких активности попију већу количину.

Ученици су у школу донели празне бочице пића која пију код куће. Погледали смо колико је шећера у 1 дл и израчунали колико шећера садржи цела пластична боца. Количину шећера приказали смо у броју кесица шећера. Утврдили смо да сви сокови и безалкохолна пића садрже шећер у различитим количинама и да ученици конзумирају превише шећера који се налази у тим пићима. Само је вода пиће које не садржи шећер, што је јако важно за здрав живот.

Ученици су били изненађени чињеницом колико шећера конзумирају док покушавају да утоле жеђ слатким пићима. Израдили су едукативни плакат о слатким пићима.


Ученици су добили бочице које увек носе са собом, како би могли да пију воду.

ЗАКЉУЧАК

Ученици су пијење воде прихватили као нешто само по себи разумљиво. Током водних одмора цртицама су марљиво означили број попијених чаша.

Циљ пројекта Водна школа је ученике освестити о важности питке воде из славине за њихово здравље, добро расположење и очување околиша.

Аутор: Андреја Цок