Промењени услови за прелазак на онлајн наставу; тестирање деце само уз сагласност родитеља

16 септембра, 2021

Министар просвете изјавио је данас да је, на састанку са представницима Батута донета одлука по којој одељења са 16 ученика и мање, прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе корона вирусом.

Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел наставе, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, та група прелази на онлајн наставу.

Foto: Canva

Министар је још једном апеловао на личну одговорност свих и позвао грађане на вакцинацију и замолио да се та тема не политизује.

Није образовни систем тај који изазива трансмисију корона вируса, нагласио је Ружић и да зато не треба дискриминисати школе, а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван школа.

Министар је рекао да још увек није алармантна ситуација у школама, када је реч о броју заражене деце, јер не прелази 0,54 одсто (од укупно 1,1 милиона ђака), а код запослених не прелази 1,2 одсто.

“Ако не дођемо до 70 и 75 одсто вакцинисаних, вртећемо се у круг. Крајње је време да се неке ствари пресеку”, рекао је Ружић и додао да на следећој седници Кризног штаба у складу са препорукама лекара треба донети и неке друге мере које ће релаксирати ове негативне ефекте повећаног броја заражених због годишњих одмора.

Истиче да је циљ да настава функционише на редован начин, као и да сматра да они који су вакцинисани не треба да буду дискриминисани, због чега је у току и припрема увођења ковид сертификата.

То је једино логично решење и треба да подигнемо ниво вакцинисаних.

Тестирање деце у школи било би само уз сагласност родитеља

Ружић је изјавио данас да би тестирање деце у школама могло да буде само уз сагласност родитеља или законских старатеља, али да то још није могуће урадити, јер постоји отпор родитеља.

Казао је да то још није могуће урадити, јер је видео да има пуно отпора родитеља на друштвеним мрежама и нагласио да би то свакако било само уз сагласност родитеља или старатеља, као и да би томе претходило праћење евентуалних симптома и мерење температуре.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Промењени услови за прелазак на онлајн наставу; тестирање деце само уз сагласност родитеља

 1. Dunja каже:

  Svaki iole normalan roditelj treba da brani prirodne tekovine svog deteta, bolje umreti kao slobodan a ne kao rob i eksperiment nasa deca zasluzuju prirodan zivot a ne na vestackim promenama

 2. Aleksa каже:

  ”Тестирање деце у школи било би само уз сагласност родитеља”

  Zašto biste testirali decu u školi kad postoji Dom zdravlja?

  1. Marko каже:

   Zato sto su sila, misle da mogu sve.Snaga je u rukama roditelja.Ako bi bili jedinstveni i time pokazali svojoj deci kako treba da se bori za svoju slobodu, svoja prava sistem nista ne bi mogao.Treba uvek imati na umu poluticari rade za narod, a ne narod za politicare.

 3. Anica каже:

  Nastavni proce je ugrožen suludim idejama nestručnih na važnim pozicijama,deca su ugrožena u svakom pogledu.Nastavnici godinama ne uspevaju da se izbore sa marionetama za svoje dostojanstvo,sada su roditelji ti koji bi mogli da se pobune za dostojanstvo i budućnost svoje dece,pa izvolite.

 4. Sanja каже:

  Roditelji po kafanama, restoranima, koncertima, svadbama… Pa prenesu virus kod kuce deci… Decu ogranicavati u slobodi a roditelje ne…?! Ako cemo online ili neke kombinatorike, verovatnoce promenjivati po obrazovanju gde deca svaki drugi dan iscitavaju materijal koji im treba biti objasnjen. Onda to nije obrazovanje, otkazi nastavnicima, mi roditelji cemo zajedno sa njoma SAMI iscitavati literaturu, objasnjavati, ponekad placati privatne casove!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама