Просветне раднике чекају повишице или штрајкови?

11 јула, 2016

Просветари очекују да ће Влада бити спремна за најављено повећање плата у октобру и кажу да би искључиво скок од најмање 7 одсто представљао повећање.
Економисти прогнозирају минимално повећање и додају да је за Србију поражавајућа чињеница да плате у образовању нису ни близу зарадама у јавним предузећима.
Хоће ли то бити за срећну нову школску годину или само за срећну нову годину, тек мандатар им је обећао повишицу у 2016.-тој. Просветари обреновачко изненађење не доживљавају као право повећање плата, већ, како кажу, вербални помак.
“Да би плате биле веће треба их вратити на ниво на ниво из новембра 2014, а ми овде говоримо о враћању дела који је смањен давних дана, а то би у овом тренутку било 7 одсто да би се дошло до било каквог повећања”, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката радника Србије.
Док просветари поручују да задовољства неће бити докле год буду били испод републичког просека, економисти постављају питање: Зашто је штедња почела с просветом, када се зна да новца увек има у јавним предузећима. Претпоставља се да проценат повишице неће бити на нивоу који учитељи прижељкују.
“Верујем да ће имати слуха и одржати обећање до краја године на кашичицу подићи плате 1-2 одсто а да ли могу да буду задовољно и таквим повећањем па наравно да не могу не треба бити превише паметан па упоредити плате у просвети високо образованих људи са платама у јавним предузећима дошли би до тужне статистике”, навео је економиста Љубодраг Савић.
Просветари се надају да ће већу плату добити у октобру, али их брине 1. септембар, јер како кажу, држава можда неће бити спремна за почетак нове школске године.
“Министра смо очекивали у јуну да би преузео одговорности неопходне пре почетка нове сколе године, њега нема што значи да стара постава треба да уради посао”, наводи Савић.
Подсећамо, ММФ поручује да не долази у обзир да плате буду повећане ове, вероватно ни следеће године. Фискални савет се се слаже да између осталих и просветари остану замрзнути и у 2017. години.

Извор: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Просветне раднике чекају повишице или штрајкови?"

  1. Profesor каже:

    Ne radi se o nikakvom pvećanju, nego o vraćanju oduzetog.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама