Prosvetne radnike čekaju povišice ili štrajkovi?

11 jula, 2016

Prosvetari očekuju da će Vlada biti spremna za najavljeno povećanje plata u oktobru i kažu da bi isključivo skok od najmanje 7 odsto predstavljao povećanje.
Ekonomisti prognoziraju minimalno povećanje i dodaju da je za Srbiju poražavajuća činjenica da plate u obrazovanju nisu ni blizu zaradama u javnim preduzećima.
Hoće li to biti za srećnu novu školsku godinu ili samo za srećnu novu godinu, tek mandatar im je obećao povišicu u 2016.-toj. Prosvetari obrenovačko iznenađenje ne doživljavaju kao pravo povećanje plata, već, kako kažu, verbalni pomak.
“Da bi plate bile veće treba ih vratiti na nivo na nivo iz novembra 2014, a mi ovde govorimo o vraćanju dela koji je smanjen davnih dana, a to bi u ovom trenutku bilo 7 odsto da bi se došlo do bilo kakvog povećanja”, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata radnika Srbije.
Dok prosvetari poručuju da zadovoljstva neće biti dokle god budu bili ispod republičkog proseka, ekonomisti postavljaju pitanje: Zašto je štednja počela s prosvetom, kada se zna da novca uvek ima u javnim preduzećima. Pretpostavlja se da procenat povišice neće biti na nivou koji učitelji priželjkuju.
“Verujem da će imati sluha i održati obećanje do kraja godine na kašičicu podići plate 1-2 odsto a da li mogu da budu zadovoljno i takvim povećanjem pa naravno da ne mogu ne treba biti previše pametan pa uporediti plate u prosveti visoko obrazovanih ljudi sa platama u javnim preduzećima došli bi do tužne statistike”, naveo je ekonomista Ljubodrag Savić.
Prosvetari se nadaju da će veću platu dobiti u oktobru, ali ih brine 1. septembar, jer kako kažu, država možda neće biti spremna za početak nove školske godine.
“Ministra smo očekivali u junu da bi preuzeo odgovornosti neophodne pre početka nove skole godine, njega nema što znači da stara postava treba da uradi posao”, navodi Savić.
Podsećamo, MMF poručuje da ne dolazi u obzir da plate budu povećane ove, verovatno ni sledeće godine. Fiskalni savet se se slaže da između ostalih i prosvetari ostanu zamrznuti i u 2017. godini.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prosvetne radnike čekaju povišice ili štrajkovi?"

  1. Profesor kaže:

    Ne radi se o nikakvom pvećanju, nego o vraćanju oduzetog.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama