Prosvetni radnici će sa 65 godina morati u penziju

20 septembra, 2017

Zaposleni u prosveti moraće sa 65 godina života da idu u penziju, poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predlog zakona danas je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da su nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva.
Predlogom je predviđeno povećanje odgovornosti, efikasnosti, ali i ekonomičnosti svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.
Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.
On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za celoživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.
Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.
– Do sada je to bilo da samo ministar potpiše izbor direktora. Definisano je i razrešenje direktora, a predviđeno je malim procentom da obavlja posao u nastavi – naglasio je ministar.
Šarčević je dodao da u visokom obrazovanju možda ima smisla da se produžava radni vek nastavnika, ali da u osnovnim i srednjim školama to nema smisla te će nastavnici morati sa 65 godina da idu u penziju. U prosvetnom sistemu je danas takvih oko 900 nastavnika, podsetio je on.
Tanjug
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "Prosvetni radnici će sa 65 godina morati u penziju

 1. Učiteljica kaže:

  ,,Pa i treba. Malo i mi mladi da radimo!“
  Reče učiteljica 50 i kusur godina i 10 godina radnog staža.
  🙁 🙁 ;(

 2. Mon Dieu! kaže:

  A do sada su išli sa 165? A ona “poslednja reč ministra prilikom imenovanja direktora” = legalizacija partijskog zapošljavanja.

 3. IQ kaže:

  Slabo pisete o dogadjajima u Zemunskoj skoli. Mislim da se oni ticu svih nas. Javnost ima pravo da zna sve aktuelnosti vezane za taj slucaj. Sve mi se cini da je SAR grupa preuzela ovaj sajt ili je oduvek i bio u rukama Ministarstva prosvete i nauke. S obzirom da malo ima autorskih tekstova. Ili ih uopste nema? Nisam se bas koncentrisala 🙂
  Mnogo je vaznije ustanoviti u kom smeru se kola krecu, nego utvrditi starost putnika. Za onoga ko stoji na ivici ambisa je to narocito vazno.

  1. Božović Vladan kaže:

   Ne da ne pišu slabo o skandalu u Zemunu, nego ne pišu nikako, Žele da jednu sjajnu školu, sa sjajnim kadrovima i sjajnim direktorom upropaste dovođenjem stranačkih kadrova, i to na izrazito nasilnički i huliganski način, bravo Šarčeviću, ako si tako zamislio svoje ministrovanje daleko ti lepa kuća. Malo si sebi dao prava ovim sramnim ZOSOV-om,, trebalo je da doneseš dekret, da direktore, školske odbore, i prosvetne radnike koji ti nisu po volji besiš na trgu republike. Ono što je najtužnije, jeste da su svi reprezentativni sindikati kao uslov da prekinu štrajk, kao jedan od razloga naveli da se što pre usvoji ovaj zakon……šta reći, a ne zaplakati.

 4. AK kaže:

  Nije bitno znanje niti stručnost,vazna je politička odanost i podobnost.Dokaz za to su sami ministri u vladi.Sve dok je tako nema nam napretka,badava digitalizacija,stručna usavršavanja i dr.Ovo je gestapo-država.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama